Actualizare. Curtea de Apel Bacău a respins contestaţia formulată de Gheorghe Bălăjel împotriva măsurii arestării preventive, prin urmare fostul şef al Ocolului Silvic Pipirig rămâne după gratii până în ziua de 12 iunie. Cu posibilitatea de prelungire.
În contextul discuţiilor din spaţiul public vizavi de „jaful pădurilor” şi „mafia lemnului”, o „întâmplare” de tipul celei de la Ocolul Silvic Pipirig, unde şeful de ocol, un pădurar şi un inginer silvic au fost acuzaţi de corupţie, nu vine decât să confirme că există metode de a „fenta” legea şi a obţine bani murdari din „aurul verde”. Iar motivarea arestării lui Gheorghe Bălăjel, șeful Ocolului Silvic Pipirig, relevă un ”model de acțiune. Și după ani de zile în care procedează astfel, apare cineva – martor protejat, cu identitate conspirată, în cazul de față -, care depune un denunț și strică tot ”mecanismul”. Supravegherea lui Gheorghe Bălăjel a început după ce acest martor s-a adresat DGA Neamț și a relatat ”mai multe fapte de corupție”. Pentru 5 dintre ele, Gheorghe Bălăjel a fost dus în fața instanței și arestat timp de 30 de zile.
De la DGA, denunțul a fost trimis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, iar pe 13 ianuarie 2021, martorul sub acoperire a fost audiat de un procuror. Și a spus o ”poveste” care a fost consemnată întocmai în hotărârea de arestare a șefului de ocol: ”Martorul P.V. a declarat că este de notorietate în rândul administratorilor de societăţi comerciale specializate în exploatări forestiere, că numitul B. G., şeful Ocolului Silvic Pipirig, jud. Neamţ, pretinde şi primeşte de la aceşti administratori de firme sume de bani şi, îndeosebi, importante cantităţi de material lemnos, în legătură cu îndatoririle lui de serviciu. Aceste îndatoriri se referă la aprobarea pe care şeful de ocol trebuie să o dea pentru a putea fi exploatat materialul lemnos, material lemnos achiziţionat în urma unor licitaţii. Masa lemnoasă care urmează a fi exploatată de către ocoalele silvice se scoate la licitaţie de către Direcţia Silvică Neamţ, licitaţie la care participă firmele private care îndeplinesc anumite condiţii. Anterior licitaţiei, masa lemnoasă este identificată, măsurată şi marcată, prin aplicarea mărcii silvice.
După ce firma privată câştigă respectiva licitaţie trebuie să se prezinte la ocolul silvic pe raza căruia se află masa lemnoasă, unde trebuie să se emită autorizaţia de exploatare, fără de care nu poate începe recoltarea masei lemnoase. Această autorizaţie se întocmeşte de şeful compartimentului de fond forestier, după care trebuie aprobată de şeful de ocol.
În cazul Ocolului Silvic Pipirig această autorizaţie este completată de către inginer A. V., care condiţionează completarea şi semnarea de către el a acestor autorizaţii, de primirea unor sume de sume bani, între 200 şi 500 lei pentru fiecare astfel de autorizaţie eliberată, în funcţie de volumul de masă lemnoasă solicitată.
În continuare, această autorizaţie ajunge spre aprobare la şeful de ocol, inginer B. G., care solicită cantităţi mari de material lemnos, în urma unor controale pe perioada de exploatare şi sub pretextul unor nereguli, de multe ori nejustificate, pentru a nu le înregistra şi a nu întocmi acte de constatare”.
- ”Vine ca un cerşetor şi ne tot presează”
În ziua de 18 ianuarie, polițiștii au montat tehnica de înregistrare audio-video în biroul lui Gheorghe Bălăjel, dar n-au reușit să pătrundă în biroul pădurarului Vasile Apetroaiei. În anchetă a fost autorizat drept colaborator martorul cu identitate protejată și a fost folosit un investigator sub acoperire. De asemenea, s-au făcut interceptări telefonice.
Ca prim pas, investigatorul sub acoperire a formulat o petiţie pe care a adresat‑o conducerii Ocolul Silvic Pipirig în care a reclamat tot felul de nereguli și ilegalități referitoare la exploatarea de masă lemnoasă.
”Din interceptările telefonice, precum şi din discuţiile realizate în mediul ambiental, rezultă că inculpatul B.G. a fost pus în dificultate de modalitatea în care trebuie să răspundă petiţionarului şi de conţinutul răspunsului, cerând sfaturi mai multor persoane. De asemenea, inculpatul a avertizat angajaţii din subordine să depună diligenţe pentru a nu avea probleme de legalitate în zonele de răspundere, vizavi de aspectele invocate în petiţie, în loc să procedeze personal, ca organ de control, la verificarea aspectelor din petiţie şi la sancţionarea eventualelor abateri”, se arată în hotărârea judecătorească.
La perchezițiile făcute, în ziua de 12 mai, în spaţiile folosite de șeful de ocol au fost. găsite sume mari de bani, atât în lei, cât şi în valută despre a căror existenţă Gheorghe Bălăjel a declarat că nu ştia nimic. Este vorba despre 11.500 lei , 17.600 euro, şi 40 USD, despre suma în euro soţia şefului de ocol declarând că sunt bani de la tatăl ei, grav bolnav, „pentru spitale, ulterior înmormântare şi pomeniri”. Indicii despre ”apariția” banilor sau măcar a unora din ei, se găsesc în convorbirile telefonice și în înregistrările din biroul șefului de ocol, unde veneau diverși administratori de firme după aprobări și lăsau plicul, cu precizarea ”pentru dumneavoastră”. Un anumit G.M. care a lăsat un astfel de plic, a susținut la audieri că, de fapt, nu era vorba despre bani, ci despre documentele care trebuiau aprobate. Ulterior, însă, el a încercat să împiedice ancheta, mai ales că, așa cum a rezultat din datele furnizate de martorul sub acoperire, G.M. a dat bani ”tuturor organelor silvice care au fost implicate în procedura de aprobare a cererii de marcare şi de emitere a autorizaţiei de exploatare”.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că șeful de ocol primea nu doar bani, ci și lemn, șalău, carne de mistreț sau țuică, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu și avea metode sigure prin care le obținea.
”Potrivit declarațiilor martorului P. V., pe durata exploatării, în virtutea atribuţiilor de serviciu, inculpatul B. G. efectuează tot felul de controale şi sub pretextul descoperirii de diverse nereguli, de multe ori nejustificate, pentru a le trece sub tăcere şi a nu întocmi acte de constatare, pretinde diverse sume de bani sau cantităţi de material lemnos de la administratorii societăților implicate în exploatarea partizilor. Totodată, ca modalitate de operare pentru punerea în aplicare a acestei rezoluții infracționale, martorul P. V.și investigatorul sub acoperire D.I.N au arătat că inculpatul B.G. ar acționa în conivență cu administratori ai societăților de exploatare, dar și diverși ingineri silvici sau pădurari angajați ai Ocolului Silvic Pipirig, în concret, cu ocazia marcării masei lemnoase, prin vicierea măsurătorilor, consemnându-se grosimi mai mici ale arborilor, în scopul creării unor plusuri, pentru ca apoi inculpatul să-şi însuşească cantitatea de masă lemnoasă rezultată în plus peste documentele de punere în valoare, valorificând-o în propriul beneficiu”.
Din cauza deselor „solicitări” făcute de Gheorghe Bălăjel către Iulian Pricopie, unul dintre oamenii de afaceri care a tot „cotizat” de-a lungul vremii, între cei doi exista o relaţie tensionată. Pricopie, aflat acum sub control judiciar pentru dare de mită, s-a plâns chiar investigatorului sub acoperire, care i s-a prezentat ca fiind agent de mediu, spunându-i
„vine ca un cerşetor şi ne tot presează”.
„La dosarul cauzei ( filele 58, 60, 69 vol.III ) sunt redate convorbiri telefonice din data de 26.01. 2021, în cadrul cărora P. I. discută cu mai multe persoane a căror identitate încă nu a fost stabilită până în prezent, despre relaţia tensionată pe care o are cu inculpatul B. Gh. şi despre pretenţiile materiale exagerate ale inculpatului, în condiţiile în care anterior i-a mai remis sume de bani, redându-le interlocutorilor discuţiile pe care le-a avut recent cu șeful Ocolului Pipirig, care-i pretinde foloase materiale (,,un şefuț de la Ocol”…,, nu le mai ajunge”…,, nu, şi-au luat-o în cap … nu -i mai poţi mulţumi pe toţi” … ,, da ce eu plătesc taxă de şmecher?”… ,, să-i dau… ce să -ţi dau ăi nu -i destul?”… ,,nu umbla cu ameninţări că rău pot să fac şi eu ”… ,, ori că continui cu tine şi vin cu taxa de şmecher, ori mă cert cu tine şi mă diluieşti, tot gaură îi” …,, dacă-s bine cu tine trebe să cotizez şi eu nu cotizez, dacă mă sfădesc cu tine îmi pui amenzi şi tot trebe să dau, deci ce rost are s-o mai lungim, ţi-am dat cât a trebuit, da ce fac împart cu tine”) .
De asemenea, într-o convorbire telefonică interceptată la data de 12.03.2021 ora 11,58 P. Iulian îşi arată nemulţumirea faţă de inculpat legat de faptul că, deşi B.G. solicită şi primeşte sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu într-un mod favorabil acestuia, ulterior se răzgândeşte şi modifică într-un mod defavorabil administratorului SC P. SRL, înţelegerile de natură ilicită”, se mai precizează în hotărârea instanței.
În faţa judecătorului, Gheorghe Bălăjel a negat că ar fi pretins şi primit vreodată bani sau bunuri în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, dar nu l-a convins pe magistrat.
„Luând în considerare gradul de pericol social al faptelor şi al autorului acestora, întrucât urmărirea penală nu este completă, complexitatea activităţilor de control şi de constatare a ilegalităţilor care se suspectează a fi fost comise în domeniul exploatării lemnului, legăturile profesionale ale inculpatului cu persoane care la rândul lor sunt vizate de cercetările efectuate în cauză, judecătorul reţine că privarea de libertate a acestuia este necesară şi pentru bunul mers al anchetei, în raport de amploarea activităţii infracţionale investigate în prezenta cauză, de posibilitatea extinderii acţiunii penale şi cu privire la alte fapte şi persoane, existând riscul concret ca inculpatul, fiind în libertate (chiar şi sub imperiul constrângerilor specifice măsurii arestului la domiciliu sau controlului judiciar), să influenţeze în mod negativ parcursul procesual al cauzei, dispunând de mijloacele care i-ar permite să comită noi fapte de aceeaşi natură ori să deturneze conduita procesuală celorlalți subiecți procesuali”, a opinat judecătorul care a dispus arestarea preventivă a şefului Ocolului Silvic Pipirig.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Seful de ocol a greșit cumplit nerespectind legea dar si patronii au facut miliarde pe spatele lui ..ar trebui să li se confiște tot pt ca oricum nu pot justifica averile care le au de milioane de euro