Directorul Direcţiei Judeţene a Tineretului şi Sportului (DJTS) Neamţ, Gabi Paisa, a prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, 25 mai, raportul de activitate pe anul 2020, accentuând problemele şi deficienţele apărute, în parte din cauza pandemiei, dar şi din alte cauze.
Din cele patru tabere aflate în administrarea direcţiei, Oglinzi Târgu Neamţ, Tazlău, Cozla şi Izvoraşul Bicaz, doar primele două mai sunt funcţionale în acest moment.
Cea mai importantă dintre acestea este Tabăra Oglinzi, care până acum 2 ani a fost în Planul Turistic Internaţional şi unde, prin cele 4 programe Arc, am primit copiii românilor stabiliţi în străinătate în 6 serii. Anul trecut, din cauza pandemiei, nu am mai putut organiza tabere deloc, dar acolo a funcţionat Centrul de carantinare al CJSU Neamţ, unde au fost carantinate 241 de persoane. Acum, aşteptăm metodologia pentru redeschiderea taberelor în 2021, a precizat Gabi Paisa.
Complexul de agrement pentru tineret Tazlău urmează să fie modernizat, cu finanţare europeană, printr-un proiect ce va fi finalizat în 2024 şi, prin care, aici va fi un hotel cu 150 de locuri de cazare, o sală de sport acoperită, o nocturnă şi două săli de sport. Deocamdată, au fost finalizate doar licitaţiile pe partea de proiectare a proiectului.
În situaţia cea mai delicată este Tabăra Izvoraşul Bicaz, la care DJTS Neamţ deţine jumătate din clădire, jumătate din cantină şi din teren, restul aparţinând Consiliului Local Bicaz. Din acest motiv tabăra nici nu este funcţională.
După ce, anul trecut, pandemia a fost cauza amânării celor mai importante competiţii sportive, Olimpiada de la Tokio şi Campionatul de fotbal, anul acesta directorul Gabi Paisa este nemulţumit de reprezentarea judeţului în aceste competiţii.
Din păcate, niciun sportiv nemţean nu s-a calificat pentru olimpiada din Japonia. Este un mare regret faptul că în ultimii zeci de ani nu reuşim să ne păstrăm seniorii sportivi şi nu reuşim să accedem în sportul de performanţă. Anul 2020 a fost un an slăbuţ din acest punct de vedere, judeţul Neamţ clasându-se pe locul 30 la nivel naţional, faţă de anii 2017-2019, când eram în primii 15“, a precizat şeful DJTS Neamţ.
Judeţul Neamţ nu mai are nicio fundaţie de tineret din 2015, toate activităţile din această sferă fiind organizate de către DJTS Neamţ. Anul trecut au fost doar 10 astfel de acţiuni, în anii dinaintea pandemiei numărul acestora fiind dublu. În luna iunie vor fi organizate alegeri la nivelul structurilor de tineret, ale Consiliului Judeţean de Tineret Neamţ şi consiliilor locale de tineret.
Angela Croitoru