După o perioadă cu restricții, elevii de la școlile din Târgu Neamț au putut participa în ultimul timp la o serie de ateliere de pedagogie muzeală, unde au deslușit câte ceva din tainele arheologiei. Copiii au fost invitați la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț să descopere, prin experimentare, diverse tehnici și tehnologii folosite de oameni cu milenii în urmă.
În cadrul activităților desfășurate în aer liber, elevii din clasele primare au dobândit noțiuni elementare de istorie și arheologie, dar au avut prilejul de a-și exersa și cultiva abilitățile practice. Organizatorul atelierelor, Dr. Vasile Diaconu, a încercat să-i introducă pe participanți în universul fascinant al arheologiei prin descifrarea poveștii artefactelor, ilustrând modul cum se realizau uneltele de piatră, cele din corn și os, obiectele de podoabă sau vasele de lut. Elevii au avut ocazia să și testeze unele dintre obiectele realizate în cadrul atelierelor, constatând cu acest prilej eficiența lor.
În contextul relaxării măsurilor pandemice am considerat potrivit să reluăm organizarea atelierelor de arheologie experimentală la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, după ce anul trecut nu am avut posibilitatea să ne întâlnim cu elevii la astfel de activități. Ca de fiecare dată am fost surprins de curiozitatea lor, dar și de dorința de a învăța prin descoperire, prin experimentare. Desigur, aici se observă rolul important al cadrelor didactice care au înțeles utilitatea acestor ateliere de pedagogie muzeală și au venit cu elevii la muzeu. Principalul nostru obiectiv este acela de a ieși în întâmpinarea publicului cu activități atractive, care să dilueze anumite concepții subiective despre ideea de muzeu. Chiar ne dorim ca muzeul să capete o și mai mare importanță educațională și de aceea ne bucură orice participare a elevilor la acțiunile noastre, fie că e vorba de arheologie, de ateliere de numismatică sau de restaurare. Este extrem de important ca vizitatorii noștri, indiferent de vârsta lor, să își dorească să cunoască povestea artefactelor din muzeu, iar pentru copii am ales modalitatea aceasta creativă, a declarat dr. Vasile Diaconu.
Organizatorii atelierelor anunță că după începerea noului an școlar, acest gen de activități vor fi reluate și se vor putea desfășura în baza unei programări prealabile. Activitățile se adresează atât elevilor de la școlile din Târgu Neamț, cât și din localitățile învecinate.