„Gândurile noastre se adună într-un buchet ce vrea să imite florile, pentru ca, prin culoare, să zâmbească soarelui și oamenilor, pe care i-am simțit într-adevăr oameni”
Boris Alexianu s-a născut la 17 iunie 1921 în comuna Copceac din județul Cahul. Visurile firești ale unui tânăr din România întregită au fost tragic spulberate de ocuparea Basarabiei de către Armata Roșie, de includerea acesteia în componenţa URSS. Tatăl său a fost deportat fără judecată în Siberia (Arhanghelsk, la câteva sute de kilometri de Cercul Polar), pentru simplul motiv că era notar sub autoritățile române. Acolo moare de inaniție și este aruncat într-o groapă comună. Mama și surorile devin refugiate. În perioada revenirii Basarabiei la Patria Mamă, urmează cursurile Școlii Normale din Cetatea Albă și Galați. După a doua cotropire sovietică a Basarabiei se refugiază și el în România. La 23 de ani participă la operațiunea Iași-Chișinău de unde, fiind rănit, este transportat la Spitalul din Târgoviște. După recuperare este reintegrat în armata româna și ia parte la luptele de pe Frontul de Vest, în divizia de cavalerie. Este decorat de Regele Mihai cu Steaua României, în grad de cavaler. După război a fost câțiva ani membru și director al Colegiului Militar din Roznov destinat să asigure educația specială a orfanilor de război. Absolvă apoi cursurile Facultății de Litere a Universității București, specialitatea limbă și literatură rusă. Din anul 1957 activează ca profesor la Școala Medie nr. 2 din Piatra Neamț, iar mai apoi în cadrul Liceului “Calistrat Hogaș”. În anul 1960 i se acorda titlul de profesor emerit. Este director al Liceului Pedagogic din Piatra Neamț între 1971-1974, perioadă în care coordonează construcția unui nou edificiu al acestuia. Reîntors la Liceul “Calistrat Hogaș” își continuă activitatea didactică până la ieșirea la pensie. Foarte mulți foști elevi afirmă că a fost unul din cei mai iubiți profesori: “Un părinte spiritual și dascăl în același timp și căruia îi vom purta totdeauna dragostea și recunoștința noastră” (Dana Aanei, Dedicație profesorului Boris Alexianu cu ocazia absolvirii liceului pedagogic, 06.12.1987).
După 1989 se manifestă ca publicist, colaborând la ziare și reviste din Piatra Neamț și Chișinău. Multe din articolele sale constituie mărturii zguduitoare de mare valoare documentară, despre perioada ocupației sovietice, despre prăbușirea frontului la Iași, despre participarea la luptele de pe frontul de vest. La inițiativa nepoților săi (Ruxandra, Codrin și Eduard Alexianu) cele mai reprezentative articole au fost reunite în cartea intitulată “Basarabia – nestinsa flacără a durerii”, care vede lumina tiparului zilele acestea, la editura Cetatea Doamnei.
Spre a-i cinsti memoria și în semn de admirație pentru un destin dureros, nepoții lui vor organiza celebrarea a 100 de ani de la nașterea bunicului lor. În cadrul evenimentului din 25 iunie 2021, organizat la Colegiul Național “Calistrat Hogaș”, vor rosti alocuțiuni trei foști eminenți elevi ai prof. Boris Alexianu: Excelenţa Sa Ambasador Valeriu Arteni, fost Ambasador al României în Coreea de Sud, Vietnam și Pakistan, Prof. univ. dr. emerit Mihaela Paraschiv (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Prof. Marinela Lascu (Colegiul Național “Calistrat Hogaș”). Ceremonia va continua cu lansarea cărții “Basarabia – nestinsa flacără a durerii” (prezentare Codrin Alexianu și Eduard Alexianu). Partea a treia a manifestării va consta într-un recital susținut de Sabin Laviniu Penea (la vioara recondiționată, ce a aparținut profesorului Boris Alexianu) şi Eliza Gabriela Puchianu (pian).
Cei care l-au cunoscut și îndrăgit sunt invitați la eveniment și sunt rugați să confirme participarea până la data de 20 iunie la numărul de telefon 0756/902178.