Alexandra Cucoş, şefă de promoţie la CN „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ: „Vreau să devin unul dintre cei mai buni arhitecţi din România”
Timidă, dar ambiţioasă, perseverentă şi matură în gândire pentru vârsta ei (15 ani), Alexandra Ştefania Cucoş este şefă de promoţie la nivelul clasei a VIII-a a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ. De altfel, Alexandra a obţinut media 10 în toţi cei 4 ani ai claselor gimnaziale, fiind singura elevă din cele două clase de a VIII-a care a reușit acest tur de forță. Mai are un frate de 13 ani şi o soră de 8 ani şi provine dintr-o familie cu părinţi care au mari ambiţii pentru copiii lor pe care-i consideră cea mai mare investiţie.
„Am muncit foarte mult pentru aceste rezultate”
Alexandra nu are o rețetă infailibilă pentru rezultatele obţinute în ultimii 4 ani, dar are câteva certitudini. Nu a făcut nicio oră de meditație în particular și a muncit mult, atât la școală, cât și acasă: „Am muncit foarte mult. Mi-am făcut fiecare temă, fiecare lecţie, m-am concentrat pe fiecare obiect. Chiar dacă nu am vreun obiect preferat. Timpul pe care mi-l aloc pentru studii începe cu ora 14 şi până seara. Asta zilnic. În week-end temele mi le încep la ora 12 şi le termin la ora 15. Cam trei ore sâmbăta şi alte trei ore duminica. Iar duminică seara învăţam pentru a doua zi la şcoală. Chiar dacă studiul pentru şcoală îmi ocupă mai tot timpul îmi fac program şi pentru pasiunile mele, pictura şi muzica folk. Am participat şi la concursuri folk, fac chitară din clasa a II-a. Acum, din cauza pandemiei nu mai merg la repetiţii, dar înainte participam cu grupul folk al şcolii condus de domnul profesor Gheorghe Onu”.
Aşa cum era de aşteptat, Alexandra este recunoscătoare profesorilor, părinţilor şi colegilor: „Profesorii au fost foarte importanţi pentru rezultatele pe care le-am obţinut. M-au sprijinit de fiecare dată şi m-au încurajat. La fel și părinţii, care m-au sprijinit şi încurajat încă din clasa I. Îmi doresc să studiez în următorii 4 ani la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, profilul real, Mate-Info. După liceu vreau să studiez arhitectura şi urbanismul la o facultate din Bucureşti. Despre colegii mei vă pot spune că majoritatea mi-au fost alături, au mai existat şi câţiva invidioşi, dar am trecut peste şi am terminat clasa a VIII-a cu prietenii frumoase. Cele mai frumoase amintiri din clasele gimnaziale sunt excursiile din clasa a VI-a”.
Relaţia cu profesorii şi în special cu doamna dirigintă au contat foarte mult, mărturiseste Alexandra, care atrage atenția, prin prisma propriei experiențe, asupra necesității sprijinului pentru elevi din partea autorităților locale: „Doamna dirigintă m-a sprijinit şi încurajat foarte mult. Apoi, domnul profesor de fizică, Cătălin Bălţătescu, care este şi director adjunct, mi-a oferit la premiere un premiu special. M-au sprijinit și îndrumat doamnele profesoare de limba română şi de matematică. Elevii buni ar trebui stimulaţi şi încurajaţi mai mult, atât de către şcoală, cât şi de primării. Aceştia ar trebui să fie stimulaţi mai mult cu burse, în special pentru cei care provin din familii sărace. Am beneficiat și eu de un sprijin de la Primăria Târgu Neamţ anul trecut, în valoare de 600 de lei, după ce am participat în clasa a VI-a la un concurs de cultură şi spiritualitate românească la etapa judeţeană în Piatra Neamţ. Atunci am obţinut locul doi pe judeţ şi concursul s-a bazat pe limba română şi religie”.
Nu este singurul concurs la care a participat. A fost o prezență constantă la concursuri şi olimpiade şcolare locale, cum ar fi la cele de limba şi literatura română, de matematică, de fizică, educaţie tehnologică, cu rezultate notabile. Alexandra are şi un vis: ca după facultate să devină unul dintre cei mai buni arhitecţi din România. Cel puțin până în acest moment Alexandra nu ia în calcul să studieze la vreo facultate din străinătate.
„Cea mai mare investiţie a unui părinte sunt copiii”
Părinţii Alexandrei: „Este de la sine înţeles că toate performanţele reuşite de Alexandra ne fac extrem de mândri şi de fericiţi. Însă pe lângă asta, entuziasmul arătat de ea ne-a uimit tot timpul. Dragostea pentru cunoaştere, dorinţa arzătoare de a acumula cât mai multe cunoştinţe şi pasiunea cu care a realizat tot ce şi-a propus ne-au demonstrat că este un copil minunat şi o vom susţine în tot ce-şi propune şi de acum încolo. Cea mai mare investiţie a unui părinte sunt copiii. Vă mai pot spune că la noi în familie ziua de vineri este liberă. Aşa am stabilit de comun acord. Pur şi simplu stăm împreună”.
Prof. Georgiana Olaru, diriginta Alexandrei: „O cunosc pe Alexandra de mai bine de 4 ani iar în calitate de dirigintă, cât şi de profesoară de limba engleză, i-am urmărit evoluţia atât în pregătirea şcolară, cât şi în relaţiile interpersonale. În această perioadă am remarcat permanenta sa preocupare pentru obţinerea unui parcurs ireproşabil în pregătirea şcolară, consecinţă a calităţilor sale intelectuale: creativitate, originalitate, flexibilitate în utilizarea noţiunilor şi terminologiei ştiinţifice, uşurinţă în exprimare, perseverenţă şi mai ales o continuă dorinţă de perfecţionare. Pot afirma că Alexandra deţine reale aptitudini de leader, deoarece competenţele sale psiho-relaţionale au fost de mare ajutor ca şefă a colectivului clasei a VIII-a A de la colegiul nostru. Reuşind mereu să aibă rezultatele cele mai bune din clasă, ea şi-a câştigat calitatea de leader, fiind un model demn de urmat pentru ceilalţi elevi. Din numeroasele sale participări la concursuri, proiecte şi olimpiade reiese că dorinţa Alexandrei de cunoaştere este mai mult decât o obişnuinţă, este o pasiune. Având un suflet de artistă a contribuit cu dăruire la activităţi şcolare, dar şi extraşcolare, întorcându-se de fiecare dată cu rezultate frumoase. A urmat cursuri de chitară din clasa a II-a, participând la concursuri alături de grupul Fărâmă de stea, a concurat la categoria dans în cadrul proiectului Francofete, ediţia 2019 iar din palmaresul impresionant de participări la activităţi şcolare aş vrea să menţionez câteva: Concurs Cultură şi spiritualitate românească 2019 etapa judeţeană, participarea la fazele judeţene la olimpiadele de limba şi literatura română, fizică şi educaţie tehnologică. Pentru a face performanţă şcolară, Alexandra a muncit foarte mult pentru rezultatele deosebite, renunţând la timpul ei liber, pentru a dedica mai mult timp cărţilor. Prin calităţile sale personale şi intelectuale se bucură de aprecierea elevilor şi a cadrelor didactice, făcând cinste nu doar părinţilor care au susţinut-o în permanenţă, ci şi unităţii şcolare în care a învăţat şi întregii comunităţi. Prin remarcabila sa comportare în cadrul şcolii, Alexandra dovedeşte că titulatura de şefă promoţie 2021 a Colegiului Naţional Ştefan cel Mare vine ca o recunoaştere a notelor obţinute şi a efortului depus în toţi anii de gimnaziu, dovedindu-se a fi o elevă serioasă şi cu simţ de răspundere, care se îndreaptă cu paşi repezi către o gândire matură”.
Ciprian Traian STURZU