Interviu cu Dumitrina Mitrea, deputat AUR
Deputatul AUR de Neamț, Dumitrina Mitrea, vine dintr-un business din asigurări și își propune să aducă schimbări reale în politică și în viața de zi cu zi a românilor. A făcut pasul spre politică pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume și pentru a le aduce oamenilor simpli liniștea și starea de confort de care au nevoie. Cum a ajuns să-și asume un rol decizional în viața românilor și cum și-a propus să ducă la îndeplinire idealul pe care și l-a asumat, aflați din interviul acordat în exclusivitate „Mesagerului de Neamț”.
– Cine este Dumitrina Mitrea pentru cititorii noștri care vă cunosc mai puțin?
Am 49 de ani, sunt economist de profesie. Am terminat un master în Guvernare modernă și Administrație publică locală la ASE București. Sunt căsătorită. 21 de ani am lucrat în asigurări, 15 ani am fost în management și înainte de alegeri aveam propriul meu business în acest domeniu, 6 ani broker în asigurări la cel mai mare grup de brokeraj din lume, Marsh&McLannen divizia de retail INSIA. Iar, ca și hobby, editare și concept în arta fotografică.
– Ce v-a determinat să intrați în politică și de ce ați optat pentru AUR?
Stăteam pe margine și așteptam să se întâmple ceva. Credeam că mai avem 50 de ani să ajungem din urmă statele europene, dar în loc să evoluăm și să ajungem cât mai aproape de nivelul lor, evoluția era cu un trend mult mai scăzut. Acum vreo 20 de ani mi-am propus să intru în PNȚCD, îi admiram foarte mult pe seniorii Coposu și Rațiu și am sperat că PNȚCD va duce mai departe doctrina acestor oameni deosebiți. Dar, din păcate, ceea am găsit atunci în acest partid m-a dezarmat și m-a dezamăgit și atunci am făcut un pas înapoi. Nu intenționam să intru în politică, îmi era bine cu business-ul meu, aveam un portofoliu de clienți, făceam un management diferit față de ceilalți din domeniu, îmi ajutam fiecare client, ca, la un preț rezonabil, să aibă aceeași calitate a asigurării. George Simion a fost cel care m-a determinat să mă răzgândesc. Deschisese AUR Italia și le-a cerut românilor de acolo să-i facă recomandări și, o cunoștință comună, m-a recomandat pentru Neamț, pentru a-l ajuta pe organizare. Prea multe lucruri nu știam despre el… la alegerile europarlamentare nu l-am votat. Am considerat că e tânăr și necunoscut și nu i-am dat nicio șansă, dar între timp l-am studiat. George a avut un alt mod de a ajunge la sufletul meu, a spus: „Nu vrei să intri în politică, nicio problemă. Dar, vreau să-ți ofer cartea scrisă de mine Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu”. Ce mi-a plăcut la el, a fost curajul și calmul de care dădea dovadă. Avea 34 de ani, dar eu vedeam în el un om de o maturitate intelectuală și sufletească și de o înțelepciune pe care nu o vedeam la oamenii trecuți de 50 de ani. Mi-a spus ce l-a determinat să înființeze AUR. Nu cred că mai există un om care să-și iubească țara atât de mult. A vrut să meargă în Moldova, unde are interdicție pusă de Dodon (prim ministru – n.r.), de când era unionist și își dorea doar să le amintească celor din Republica Moldova că ei sunt români și să reînnoade relația cu cei de peste Prut. Am fost pe 27 martie acolo, oamenii aceștia ne consideră vinovați că nu ne mai interesează soarta lor. Ca și cum dintr-o dată așezi un gard între tine și fratele tău. Am avut șansa de atâtea ori, din ’90 încoace, ni s-a spus că putem să ne luăm bucata de țară înapoi. Și pe noi nu ne-a interesat! Omul acesta a vrut să-i ajute pe acești români, a trăit mult timp acolo, a făcut o televiziune în Republica Moldova, a făcut foarte multe lucruri ca să le amintească românilor de peste Prut care le sunt rădăcinile. Trebuie să-i ajutăm să intre în Europa, să le dăm o șansă. Astăzi, avem lansat AUR și în Republica Moldova!
George Simion chiar vrea să însănătoșească țara. Ne dorim ca George să se gândească la candidatura pentru președinție, dar, nu o dată, l-am auzit spunând că „AUR poate găsi un președinte pentru țară! Eu sunt liderul AUR, nu trebuie să devin președinte”. George Simion știe să găsească oameni de calitate, asta a vrut să facă și la alegerile parlamentare, când pe lista noastră a invitat foarte multe partide mai mici să vină să candideze alături de noi. Așa s-a întâmplat și cu Neamul Românesc din care au venit doamna Șoșoacă, domnul general Chelaru, domnul Muncaciu, iar din grupul profesioniștilor, inventatori, domnul Iulian Horneț, Alexandru Stănilă, Florian Colceag – antrenorul de genii. Oamenii aceștia lucrează cu noi în parlament, ne ajută să gândim proiecte importante pentru țară.
– Cum ați obținut succesul în alegeri?
În mare parte acest succes s-a datorat lui George Simion, apoi nouă, echipei AUR. Mulți au spus că dacă nu era Diana Șoșoacă nu s-ar fi întâmplat nimic. Dar ea a venit abia în octombrie, noi aveam deja depuse 400.000 de semnături, oameni care ne-au susținut pe noi, de la 400.000 la 600.000 a fost procentul celorlalți, al noilor veniți. A crescut, într-adevăr procentul de intrare în parlament. A fost un câștig de ambele părți, ei și-au pus oamenii în Senat și Camera Deputaților, noi am intrat cu un procent mai mare în Parlament. AUR oricum intra în parlament. Dar, George Simion este cel care întotdeauna adună oamenii și ideile bune. Chiar dacă știa ce se va întâmpla după intrarea în parlament, a și spus, în ianuarie: „Unii dintre noi o să trădeze!”, se referea exact la acest lucru, la cei veniți pe listele noastre de la alte partide.
– Care sunt provocările în plen, cum vedeți activitatea parlamentară cu această privire fresh, a celui abia intrat?
Cea mai are provocare pentru mine a fost pierderea liniștii, vezi că cei din jur îți aduc tot felul de injurii, îți pun piedici. Starea aceasta de agitație m-a afectat. A trebuit să mă așez și să-mi zic: Eu am venit aici să fac ceva pentru oameni! Trebuie să fac lucrurile ca un foarte bun profesionist, așa cum îmi făceam activitatea mea de zi cu zi. În plen, vedeam oamenii aceia îmbrăcați foarte elegant. Credeam că sunt diplomați, că vom putea colabora cu ei. Noi nu am venit să facem lucruri împotriva lor, chiar dacă intenția noastră declarată de la bun început a fost că vom fi în opoziție. Pentru că lucrurile nu funcționează cum trebuie de 30 de ani încoace și AUR există tocmai pentru a face lucrurile să meargă. Dar, dacă unele legi sunt bune nu înțeleg de ce trebuie schimbate. Există atâtea interese și grupuri de interese… Liderul de grup dictează modul în care se votează, iar ceilalți nici măcar nu mai citesc ce votează. Ori, noi nu funcționăm așa, ca partid. Fiecare dintre noi studiază documentele care stau în spatele unei propuneri legislative, fiecare are opinia lui. Orice inițiativă care vine din partea noastră este discutată, analizată și este propusă de grup.
– Ce inițiative legislative ați promovat sau veți promova în viitorul apropiat?
Noi ne asumăm cu toții fiecare inițiativă legislativă pe care o propunem. Cea mai importantă și de impact este inițiativa ca partidele să nu mai primească indemnizația, care, cumulat pe toate formațiunile politice, ajunge undeva la 50 de milioane de euro, bani cu care se pot face foarte multe lucruri. Intenția noastră a fost să construim un spital cu ei. Dar, ni s-a pus: Nu! Acei bani vor fi folosiți doar în interesul partidului. Ori, nouă nu ni se pare normal. Acei bani vin din taxele românilor. Partidele se pot susține singure, nu este normal să folosești banii publici.
Un alt proiect care, din păcate, nu a fost aprobat în Senat, era pentru obligativitatea transmiterii live a ședințelor de consiliu local, astfel încât toti cetățenii să știe ce decizii se iau pentru comunitate. Doi colegi de la USR au mai adăugat ceva la această inițiativă a noastră, la început ne-a deranjat situația, să iei cu copy/paste și să ți-o asumi ca fiind a ta. Dar, până la urmă, dacă vor reuși ei să o ducă mai departe, important este rezultatul final, nu paternitatea unei idei.
O altă propunere legislativă este legată de sistemul de vot, în diaspora, unde au fost foarte multe probleme. Românii trebuiau să aibă rezidența acolo sau să vină cu foarte multe documente.
Apoi, alegerile la primari în două tururi, pentru a trece de la subiectivism la obiectivitate.
O altă intervenție AUR, sunt brățări pentru victimele agresiunilor domestice și pentru agresorii lor, pentru a fi permanent monitorizate. De această dată, legea a și trecut.
– Ce ați schimba în politică?
Unul dintre obiectivele AUR și scopul pentru care am intrat în parlament este depolitizarea totală a instituțiilor de stat. Într-o instituție de stat nu trebuie directorul să fie numit politic sau să fie agreat politic. Un director trebuie să ajungă pe funcție numai în urma unui concurs, strict pe competențe și profesionalism. Am mai văzut concurs cu un singur candidat, chiar și la noi, în Neamț. Nu este normal așa! Trebuie să avem instituții de stat normale, care funcționează numai pe criterii profesionale, nu pe ordine politice. Pentru acest lucru noi luptăm.
– O să vă pun o întrebare cu care aș vrea să revin și la finalul mandatului. Ce schimbări credeți că veți reuși să faceți în acești 4 ani?
Suntem acolo să ne facem treaba, ne-am propus să schimbăm toate legile care le-au făcut rău românilor. Nu știu în ce măsură vom reuși acest lucru, dar dacă măcar 10% din aceste legi vor funcționa normal și vor servi interesele cetățenilor, atunci cred că ne vom atinge scopul. Ceea ce vom face noi în activitatea noastră parlamentară și politică de zi cu zi, va fi să le spunem adevărul despre ceea ce se întâmplă, oamenilor. Nu contează cum, că va fi prin mass-media, că va fi prin declarații politice. Că ne ducem din casă în casă și le vorbim oamenilor, acesta este un scop asumat al nostru! Vom vota toate legile care sunt pentru țară, chiar din opoziție, și vom fi împotriva a tot ceea ce înseamnă legi care nu și-au atins scopul. Când românii vor vedea că 30 de deputați au votat împotriva unei legi, să știe că aceia sunt de la AUR, care le apără interesele lor. Suntem Alianța pentru Unirea Românilor, suntem un partid al poporului.