Interviu cu primarul Vasile CIUBOTARU
– Domnule primar, din informațiile pe care ni le-ați oferit în toamna trecută, anul 2021 este unul foarte important din punct de vedere investițional.
Așa este, în această perioadă, ne pregătim de recepționarea Școlii Gimaziale din satul Girov. Urmează extindere de iluminat public, ambele investiții prin PNDL. Din bugetul comunei, avem programată o asfaltare, în fapt, un proiect multianual pe satele Căciulești, Doina și Conțești, în lungime de peste 5 kilometri.
– Asta înseamnă că aveți bani.
Avem și noi, acolo, dar nu mai mulți decât alții. În acest moment, suntem în proceduri de obținere a avizelor, pentru înființarea rețelei de distribuție gaze naturale, o rețea care va cuprinde și comuna Bodești. Este un proiect de asociere între cele două comune și nimic mai mult. Chiar zilele acestea, am luat de la SGA avizul de principiu pentru această mare investiție. Important este că atunci când am plecat pe acest drum, în 2019, am fost cam singura comună din zonă care s-a apucat de acest demers. De atunci și până acum suntem acuzați că noi nu vrem să aducem gaz metan în comună.
– Acum mai bine de 10-12 ani au fost vreo două proiecte aprobate de Ministerul Economiei pentru rețele de gaz metan la Girov și Răucești, dar nu au prezentat interes…
Din păcate, nu știu prea multe despre acest proiect, am auzit și eu, dar știu că a fost abandonat. Cu intrarea noastră în UE, cu fonduri de la acest for, am crezut că putem face multe, dar nu am putut obține astfel de fonduri, cu toate că suntem la limita cu municipiul Piatra Neamț. Comuna mai are și alte necazuri. Nu are apă potabilă în toate satele și suntem în expertiză tehnică taman cu rețeaua de canalizare. Rețeaua respectivă a fost începută pe vremuri, prin OG 28. Pentru aceste servicii, am fost foarte mult acuzați de oameni că nu am reușit să facem mare lucru.
– Revenind la rețeaua de gaz, ce este de făcut?
Am făcut toate demersurile posibile, la Transgaz, la toate societățile de pe raza comunei care au și care vor să aibă gaz metan. Avem gaz metan la ferma de păsări de la Doina, numai că acolo este o conductă strict capacitată pentru unitatea respectivă. Nu se poate prelungi rețeaua, pentru că nu mai este presiune în conductă. La fel este și la Turturești, unde este gaz până la SC Kober. Și acolo este o conductă cu o dimensiune care să asigure doar funcționarea acestei unități. Conducta avea la început o anumită capacitate, din care s-ar fi putut alimenta doar 80 de locuințe în satul Turturești. Dar, în acea zonă au mai apărut unele societăți, care s-au branșat la respectiva conductă. În aceste condiții, sunt excluse aceste sate deocamdată în privința alimentării cu gaze naturale, pentru că nu avem de unde. Există o conductă la Mărgineni, de unde vrem să aducem gaz, dar acolo este o mare problemă. Nu se poate, pentru că este doar conductă pentru depozitare, nu de transport. În aceste condiții, am început demersurile, care au deja o anumită vechime. În privința noastră, ca popor, care avem gaze naturale în locuințe, procentul este de doar 35%. Mai mult, ni se spune că emisiile atacă mediul înconjurător. Dar ce se va face Ungaria, țară vecină, care nu are resurse de gaz, dar au locuințele branșate în proporție de 97%?
Demersuri pentru rețeaua de gaz metan
– Ungurii nu aveau și nu au atâtea păduri ca România.
De acord, numai că acum se pune accent pe energia verde și s-ar putea să ni se spună că alimentările cu gaz sunt poluante. De aceea ne este teamă, pentru că acum obținem avize și toate celelalte, dar nu vom găsi sursă de finanțare, vom fi blocați cu alimentarea cu gaz, motivându-se că este poluantă și nu mai este conformă normelor europene de mediu.
– În aceste condiții, cu ce să mai încălzim locuințele?
Păduri nu mai sunt, gazul este poluant, iar noi vom fi nevoiți să folosim energia electrică de trei-patru ori mai scumpă. Ce să facem, dacă apusul Europei asta vrea, în ceea ce ne privește? În condițiile în care am făcut studiul de fezabilitate, toate studiile geo, ridicările topo, pentru că alimentarea propusă de Transgaz vine din magistrala Bacău-Săvinești, noi vom putea fi racordați de la Roznov-Slobozia. Apoi, la intrarea în comună trebuie să fie o stație de pompare, plus multe alte demersuri de făcut. Cum spuneam, i-am luat în asociere și pe cei din comuna Bodești. În grupul celor două comune, Girov este lider, pentru că am plecat de la început cu toate proiectele. Am avut noroc de aceeași firmă de proiectare, pentru că în aceste condiții, conducta trebuie capacitată la numărul de consumatori pe care îi ai în zona respectivă. Pe raza UAT-ului nostru sunt în jur de 2.500 de cetățeni, care și-au manifestat dorința de a avea gaz metan în casă. Apoi, dacă obții finanțarea, trebuie să mergi din poartă în poartă și să obții acceptul cetățenilor cum că se branșează. Acum am reușit să obținem toate aprobările, fiind depuse la Transgaz. Am să vă mai dau una din casă. Am reușit să obținem certificatul de urbanism de la Consiliul Județean Neamț, pentru că magistrala traversează mai multe comune. Cu toate acestea, ne-am blocat câteva luni, pentru că un UAT vecin cu noi nu și-a dat acceptul să tranziteze conducta pe teritoriul său.
– Roznov sau Săvinești?
Nu. Respectivul UAT a avut anumite probleme cu Transgaz. Mai mult, împreună cu primarul de la Bodești am fost la primăria respectivului UAT, pentru a purta discuții. Până la urmă am ieșit din acel impas, dar am pierdut câteva luni. De aceea, am refăcut cu proiectanții traseul conductei, iar după aceea am obținut avizul ca rețeaua să nu mai mai treacă pe raza UAT-ului vecin cu noi.
Branșarea obligatorie la canalizare
– Dumbrava Roșie, nu-i aşa?
Ați spus-o dvs, nu eu. Cu toate acestea, pe soluția tehnică respectivă, am continuat demersurile, ca să obținem avizele de la Mediu, iar după, am dus documentațiile pe baza cărora să obținem avizul de principiu. Ultimul aviz l-am primit de la SGA zilele trecute. Acum, toate documentele sunt trimise la Târgu Mureș, ca să vedem ce este de făcut mai departe.
-Ce activități importante se petrec acum în comuna dvs.?
Acum avem în incinta primăriei o comisie de recepție, la o investiție pe fonduri europene. Este vorba de o lucrare de drumuri betonate, fonduri obținute prin AFIR Iași. Este o lucrare de betonare a unor drumuri în satele Turturești, Boțești, Gura Vății, Popești, în jur de 7 kilometri. La cealaltă lucrare prin PNDL, de 10 kilometri, lucrurile sunt finalizate, recepționate și date în exploatare. Tot din bugetul local, cum v-am mai spus, în baza proiectului multianual, avem alocate anumite fonduri, dar vom vedea cum ne vom descurca până la sfârșitul anului.
– Ați amintit de o mare problemă, apa.
Deocamdată, stăm pe loc, iar până acum am avut corespondență cu Apa Serv SA, privind dezvoltarea la nivel de județ, prin celebrul POIM, extinderea rețelelor de apă potabilă. În acel proiect am prins și cele trei sate care nu au apă potabilă, respectiv, Căciulești, Gura Văii și Popești. Acum, această companie este într-o perioadă de reluare a studiilor, însă va mai dura vreo 2-3 ani ca să știm dacă se va putea implementa acest proiect. Privind alimentarea cu apă a celor trei sate, am luat în calcul și posibilitatea ca la anul, din bugetul local, în cazul în care nu se rezolvă prin POIM, să avem bani pentru alimentarea cu apă a satului Căciulești. Vor urma celelalte sate, în funcție de posibilități.
– Există o idee, prin care se vrea branșarea obligatorie a gospodăriilor din mediu rural la rețelele de canalizare.
Am auzit și eu de această idee, însă adevărul este că sunt rețele construite, dar care nu funcționează. Mediul vine și apar probleme cu conducerile UAT-urilor.
Iluminat de trei ori mai ieftin
– Ca proprietar, omul poate să facă ce vrea cu bunurile lui…
Aici suntem într-un paradox. Suntem în UE, ne vrem țară civilizată, iar noi nu putem rezolva o problemă simplă. Este posibil să se întâmple ceva, care să schimbe radical datele problemei.
– La ce nivel al execuției s-a ajuns la Şcoala Girov?
Investiția este realizată în proporție de 90% și, în aceste condiții, suntem și mai aproape de recepție. La anumite etape, am solicitat sprijinul celor de la Inspecția de Stat în Construcții, pentru că au apărut anumite probleme. A fost o acțiune, la care a fost solicitat sprijinul tuturor actorilor implicați la respectivul proiect. În final, s-au rezolvat problemele. Am solicitat și de la ISU, școala fiind un obiectiv de interes public, ca înainte de recepție, să vină la noi, să vadă ce s-a construit până la respectiva oră. Apoi, ce corespunde normelor actuale și cu ceea ce au solicitat dumnealor în autorizația de funcționare a școlii. De aceea, 90% din ceea ce este construit a fost revăzut. Nu vreau să ajung la recepția din vară și să aud că mai sunt de făcut anumite lucruri. Din discuțiile cu specialiștii de la ISU, ne-am edificat cu problemele de la vechea construcție, pentru că acum nu se dă aviz numai pe ce s-a construit, ci pe tot ansamblul școlar de la Girov. De aceea trebuie să schimbăm până și ușile de la intrare, care nu sunt conforme normelor ISU, și care se vor face cu cheltuiala Consiliului Local. Însă, cu multă răbdare și înțelegere se pot rezolva toate. Mai avem o problemă, despre care m-ați întrebat și în anii trecuți, ce se mai întâmplă cu procesul legat de iluminatul public de la Girov. Astfel, în urma deciziei instanței, cauza a fost achitată în valoare reală. Am plătit de trei ori mai puțin, cu expertiză și cu toate celelalte. În final, s-a ajuns să plătim de trei mai ieftin.
“La Girov nu au mai fost probleme”
– În aceste condiții, după mai mule rezolvări de probleme, după numeroase procese și multe altele, vă încearcă vreun motiv de supărare?
Ar fi foarte multe, dar nu vreau să le înșir acum. Am avut o discuție cu toți cei din Consiliul Local, că aici, în Primărie, nu este vorba de reprezentarea unei culori politice, ci doleanțele comunității. Iar în acest caz, ne interesează doar comuna. Cei care dețin votul majoritar din comună se ocupă și de bunul mers al acesteia. Sunt destule locuri unde se fac jocuri, nu sunt viceprimari, mai sunt probleme și cu consilierii, cu mai multe, dar am să vă dau un exemplu. De la prima ședință a Consiliului Local, am avut și viceprimar, și tot ceea ce trebuia. Lucruri asemănătoare s-au întâmplat și în alte foruri, numai că noi nu am avut orgolii de partid și multe altele. Eu sunt profesor și asta îmi este meseria. Cât voi fi primar, vreau să fac ceva în comună și nimic mai mult. Că unora nu le place fața altora, este treaba lor. Au fost multe plângeri pe care le-am discutat cu toată lumea.
– Nu cu multă vreme în urmă, viceprimarul comunei a fost chemat la Poliție.
Au fost procese cu pământ, cu pășuni, cu de toate. De exemplu, după ce instanța a judecat o cauză, am demarat o procedură. Este vorba de aceeași oameni, care au câteva zeci de procese cu pășunile, pe aceeași speță. Se închide o cauză, revine alta și tot așa. Imaginați-vă, periodic salariații Primăriei Girov trebuie să dea cu subsemnatul, pentru că așa vrea unul sau altul. Au venit hotărâri de la Înalta Curte de Casație și Justiție, când i-au descoperit pe unii incompatibili, în conflict de interese. Se va ajunge, până la urmă, și la demolarea unor construcții de pe pășuni.
Iar dacă am, totuși, o supărare, să știți că nu este ușor să fii sunat de foarte multe ori noaptea, că s-a întâmplat ceva, că s-a defectat ceva și multe altele. Este o presiune pe tine, ca primar, destul de mare, mai ales în condițile în care comuna Girov este expusă la foarte multe probleme. Aici este marea mea durere, în rest, ziua le rezolvăm pe cele care ne revin nouă. La celelalte, sunt instituții abilitate ale statului care trebuie să intervină. Acestea sunt riscurile, însă mulțumirea noastră este uriașă atrunci când rezolvi o problemă pentru comunitate. Dacă timp de 30 de ani nu s-a făcut mare lucru, credeți că peste noapte se vor rezolva? Evident, nu! Aici este ca la o casă. Când te apuci de construit, o iei de jos și o duci până sus. Ne-am asumat toate problemele, inclusiv familia și multe altele. Iată, a venit și ziua când copilul meu, în clasa a VII-a, mi-a spus sec: “Tată, ai uitat că ai copil acasă!”. Dvs. ştiți că în 5 ani de mandat am avut doar 8 zile de concediu?
“Banii din gunoi nu rămân la primărie”
– Ce veți întreprinde în viitoarea perioadă?
Avem foarte multe de făcut pentru rezolvarea necazurilor cu canalizarea. Am chemat experți ca să identificăm unde s-a construit rețeaua, unde trebuie efectuate subtraversările. Au venit și cei de la Apa Serv SA, pentru că va fi nevoie de vidanjare, ca să vedem cât din rețea mai funcționează. Este un roboțel care se folosește, ca să putem obține în continuare finanțare pentru continuarea lucrărilor. Canalizarea nu este finalizată și trebuie continuate lucrările la ea.
– Ce lungime are canalizarea?
Vom afla în urma expertizei care se va face. Aici este o altă problemă, pentru că Ministerul Dezvoltării nu poate să dea finanțare dublă. Cum să mai ceri bani pentru aceeași lucrare?
– Lipsește din rețea?
Repet, rețeaua de canalizare nu este finalizată. Au fost cei de la Apa Serv SA, ca să identificăm de unde pleacă această coloană și unde ajunge. Căutăm toate documentele din urmă, iar aici, în centru, nu este făcută subtraversare. Rețeaua vine din satul Conțești, de pe Calea Romanului, dar vrem să se termine. Am semnat un contract, însă lucrarea este de pe vremea OG 28, cu termen de finalizare anul viitor. Dacă nu o pun în funcțiune, comunitatea este bună de returnat întreaga sumă.
– Ce constructori au fost?
Au fost mai mulți, fiind vorba de anii 2008, 2010. Am să vă mai spun ceva. În campania din 2016 s-a asfaltat o porțiune de un kilometru, de aici, de la primărie, până la biserica satului Conțești, iar asfaltul a fost turnat peste canalizare. Acum a fost identificat un capăt de coloană. Gândiți-vă, câte lucrări sunt de făcut acum. O să încercăm să le facem și să îndreptăm toate aceste minuni. Nu va fi ușor, dar asta este situația. Acum mai avem o problemă, legată de celebra groapă de gunoi, aflată pe teritoriul comunei Girov. Suntem în zonă și chiar zilele acestea am avut o întâlnire la ADI ECO Neamț. Suntem aproape de finalizarea licitației cu noul operator, care să vină pe zonă și care să se apuce de treabă. Lumea ne acuză numai pe noi, cum că punem taxă la gunoi. Aici este o legislație în domeniu, iar noi suntem prinși la mijloc. Este un serviciu pe care trebuie să-l plătești operatorului. Obligatoriu, dar lumea nu înțelege, iar primăria este obligată să angajeze tot un operator specializat care să colecteze gunoiul, și selectiv dacă se poate. Lumea ne acuză că încasăm noi banii. Procedura este simplă. Ce intră la primărie de la gunoi, întreaga sumă ajunge la operator. Așa este procedura, iar comunitatea nu beneficiază de acei bani. Unii mai vor, în condițiile în care depozitul este în comuna noastră, să se colecteze gratuit gunoiul din comuna Girov. Aș vrea să-i văd pe acei oameni care cer așa ceva, pe care i-aș ruga să colecteze ei gratuit gunoiul din comună.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.