Trecută prin filtrul a multiple conștiințe critice de-a lungul istoriei, creația eminesciană transmite noi reverberații fiecărei generații de cititori. Pătrunse de seva genialității artistice, operele sale sunt dovada unei viziune ample despre lume, în care existența umană este o măsură a corespondenței zenitului cu nadirul. Eminescu este poetul a cărui profunzime filosofică este doar o coordonată pe axa complexității creatoare, reușind să delimiteze un imaginar unic, în care conceptul de high romanticism este completat de modernitatea excepțională a elementelor de poetică, demonstrând vizionarismul celui pe care istoria culturii îl poate așeza la același nivel cu Novalis sau cu Goethe.
Pentru cultura noastră, Eminescu este o culme absolută, un reper în universalitate, prin care literatura română se aliniază valoric unei matrice a excepționalului. Aceasta a fost și ideea de la care a pornit, în urmă cu șase ani, Concursul Național de Arte Vizuale „Eminescu – Culoare și cuvânt” – un proiect inițiat de Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț ce s-a bucurat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, dar și de cel a numeroși parteneri locali, naționali și intenaționali: Asociaţia Pedagogică „Educatoarea” Neamţ, Centre de la Petite Enfence St. Georges & St. Joseph-Service de Garde en Milieu Canada, IP Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți, Republica Moldova, Asociația Interculturală Româno- Elenă „Dacia”, Grecia, Şcoala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” Tarcău.
Concursul s-a adresat preșcolarilor și elevilor din clasele pregătitoare – a XII-a și a urmărit cultivarea și valorificarea potențialului creator al elevilor prin utilizarea unor tehnici specifice artelor vizuale. Astfel, atelierele de creație literară și cele plastice le-au oferit participanților șansa de a intra în lumea operelor eminesciene și de a găsi cea mai potrivită formă de exprimare a sensibilității receptoare.
Expoziția organizată la Biblioteca Județeană „G.T.Kirileanu” s-a bucurat de un mare succes, demonstrând că Eminescu nu doar că nu a fost uitat, ci, mai mult, e parte constantă a ființei noastre românești.
Luiza Negură, profesor de limba și literatura română
Mona Elena Cozma, coordonator proiect „Eminescu – culoare și cuvânt”