Pentru oamenii nefamiliarizați cu chichițele sistemului sanitar românesc, Policlinica înseamnă un loc unde găsești cabinete medicale pe specialități, unde poți merge pentru o consultație, urmată de o rețetă sau un concediu medical. Ambulatoriul Integrat de Specialitate – noua denumire a Policlinicii – este ”atașat” unui spital și medicii din spital sau unii cu contract cu spitalul prestează aceste servicii în cadrul contractului de muncă. Există și situații care pot naște nedumeriri, atunci când mergi la Policlinică la un cabinet și ești pus în situația să plătești consultația, în condițiile în care tu crezi că este un serviciu care se încadrează în pachetul de servicii oferit de Casa de Asigurări. Evident că problemele de finanțare ale sistemului sanitar românesc fac, la un moment dat, ca sumele pentru consultații să fie depășite și atunci se percep taxe. La Târgu Neamț în Policlinică există o disproporție între numărul cabinetelor medicale ale unor medici din spital și ale celor particulare, aflate sau nu în contract cu Casa de Asigurări. De aici și percepția falsă că Policlinica este mai mult privatizată și că oamenii sunt obligați să plătească servicii medicale în plus. Aceste cabinete medicale individuale au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza cărora consultaţiile sunt gratuite, serviciile medicale fiind decontate de către CAS. Însă sunt şi excepţii. Dacă un cabinet depăşeşte plafonul de decontare din partea CAS medicul respectiv va percepe bani de la pacienţi. Cum de altfel se percep bani şi în situaţia în care pacientul nu este asigurat sau dacă medicul oferă servicii medicale care nu sunt decontate de către CAS. Din alt punct de vedere, spitalul dorește să extindă numărul cabinetelor medicale proprii, iar pentru asta are nevoie de spații.
27 cabinete private, 12 ale spitalului. Avantaje și dezavantaje
În cadrul Policlinicii Târgu Neamț sunt 27 de cabinete medicale individuale (private) care oferă servicii medicale pacienţilor şi doar 12 cabinete medicale care aparţin de fapt spitalului. Cum s-a ajuns în această situație? Istoria concesiunilor spaţiilor destinate activităţii cabinetelor medicale din Policlinica Târgu Neamţ începe în 2004, când, prin printr-o hotărâre de Guvern (nr. 884 din 3 iunie) este permis acest lucru. La acea dată valoarea redevenţei se negocia cu concesionarul şi era de un euro/mp/an în primii 5 ani. Odată cu apariţia noului Cod Administrativ s-a schimbat şi modul de calcul al redevenţei. Spaţiile au fost concesionate/închiriate prin licitaţie publică, iar redevenţa este stabilită de către un evaluator autorizat care stabileşte preţul conform raportului de evaluare întocmit de acesta. În cazul nostru, Consiliul Local Târgu Neamț și-a însușit documentul printr-o hotărâre. Concesiunea se face pe o perioadă de 10 ani. Preţul de pornire la licitaţia pentru un spaţiu de cabinet este de 191 lei/mp/an, iar chiria pe o lună la un astfel de cabinet individual poate oscila între 600 şi 800 de lei, dar poate ajunge şi la 1.200 de lei pe lună. Cabinele nu au băi proprii, iar cheltuielile cu utilităţile se plătesc separat în contul spitalului. Este clar că un cabinet medical care beneficiază legal de un asemenea spațiu este avantajat din punctul de vedere al prețului chiriei și al ”vadului comercial”. O simplă documentare la unii proprietari de spaţii date spre chirie în centrul oraşului către diverse cabinete medicale cu suprafeţe apropiate de mărimea unui cabinet medical ne arată diferenţele dintre chiriile de la “stat” şi cele de la privat. Pentru un spaţiu de 75 de mp situat în zona Parc Ion Creangă, adică în buricul târgului cum s-ar spune, la 6,6 euro mp chiria pe lună se ajunge la 580 de euro. Tot în zona centrală a oraşului (vizavi de sediul Poştei noi), pentru un spaţiu de 35 de mp cu 15,9 euro mp chiria pe lună este de 550 euro. Iar pentru un spaţiu de la periferia oraşului în suprafaţă de 78 mp cu 2,6 euro mp chiria pe lună este de 205 euro. Unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii de închiriat din oraş ne-a spus că, mai jos de 7 sau 8 euro mp nu vom găsi de închiriat în Târgu Neamţ. Pe de altă parte, pacienții au avantajul că găsesc în același loc majoritatea serviciilor medicale de care au nevoie.
Dezvoltarea serviciilor în spital este condiționată de noi spații în Policlinică
Paradoxal, planurile ambițioase de dezvoltare a serviciilor medicale oferite de spitalul din orașul de pe malul Ozanei, anunțate de primarul Daniel Harpa de mai mult timp, trebuie să aibă la bază și cabinete medicale pentru noile specialități. Dr. Alexandru Pătraşcu, managerul spitalului explică:
Deocamdată în spital nu există unele specialităţi și încercăm să facem asta. Este un motiv în plus ca spitalul să înfiinţeze el noi specialităţi şi să fie ale instituţiei. Mai ales că în următorii ani vor veni 8 sau 9 medici rezidenţi şi o să avem nevoie de spaţii pentru cabinetele acestor medici. Ca să poți înfiinţa o specialitate trebuie să ai un spaţiu. Ăsta este primul pas. Pentru că, în memoriul către cei de la DSP, trebuie să arăt că am spaţiu, să dovedesc că am spaţiu pentru noua specialitate pe care vreau să o înfiinţez. DSP vine şi verifică dacă acel spaţiu există şi dacă este dotat conform şi apoi trimit şi ei actele către Ministerul Sănătăţii. În perioada următoare urmează să vină aparatură medicală pentru dotarea Ambulatoriului în cadrul proiectului european şi acest lucru necesită reorganizarea spaţiilor şi înfiinţarea unor noi spaţii pentru a putea implementa până la final proiectul. Dar sunt sigur că împreună cu primăria vom găsi o soluţie pentru modernizarea policlinicii.
Primarul Harpa este pe aceiași lungime de undă, chiar dacă este conștient de unele probleme care vor fi generate de contractele în vigoare:
În perioada următoare, cu paşi mici, dar siguri spaţiile în care actualmente îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicale individuale vor trece în subordinea spitalului. Mai ales că se vor înfiinţa noi specialităţi medicale, iar medicii angajaţi ai spitalului vor avea evident prioritate şi întâietate la spaţii. Conducerea spitalului nu trebuie decât să-mi solicite acest lucru şi va avea toată deschiderea mea. Pe mine mă interesează ca pacienţii să aibă parte de servicii medicale de calitate iar pentru asta voi avea grijă ca şi până acum ca spitalul să aibă parte de investiţii şi proiecte.
„În policlinică există şi cabinete medicale private şi nu doar ale spitalului”
Există un aspect neplăcut şi care creează confuzie în rândul multor pacienţi. Aceştia, când vin în policlinică şi plătesc o consultaţie la un cabinet medical individual, se arată revoltaţi că de ce să plătească spitalului consultaţia sau un serviciu medical. Pentru că pacientul ştie că merge la un cabinet de stat, la policlinică. Nu ştie că primeşte un serviciu medical de la un cabinet individual şi că nu este al spitalului. De aceea oamenii trebuie să înţeleagă că în policlinică există şi cabinete medicale private şi nu doar ale spitalului. Când mai există nemulţumiri printre pacienţi cu privire la un medic sau un cabinet ei fac plângeri la spital. Dar degeaba fac plângeri la noi pentru că nu avem nicio autoritate, nu am nicio putere administrativă asupra acestor cabinete. Ei trebuie să facă plângeri la Colegiul Medicilor, la DSP, spune Alexandru Patrașcu, managerul spitalului.
La fel de adevărat este că niște simple afișe, vizibile, ar rezolva această confuzie. Un singur medic din spital are și cabinet medical în Policlinică. Este vorba despre dr. Gabriela Lucachi, fost director medical al spitalui:
Spaţiul pentru cabinet a fost solicitat în 2009 de la fosta administraţie a oraşului şi, conform legislaţiei în vigoare la acea vreme, valabilă şi astăzi, a concesionat o parte din spaţiile din Policlinică. Cabinetul meu a funcţionat cu intermitenţe, în funcţie de perioadele personale sau profesionale din aceşti ani, dar m-am achitat de toate taxele legale. Având în vedere necesitatea modernizării şi restructurării circuitelor policlinicii dictate de contextul epidemiologic actual şi dorinţa de a aduce noi specialităţi în cadrul Ambulatoriului, actualul manager mi-a solicitat schimbarea locaţiei cabinetului şi m-am conformat. Chiar dacă ofertele profesionale de job rămân în continuare atractive prefer să rămân şi în structura spitalului, să lucrez în oraşul natal şi să ofer şi pe viitor experienţa mea medicală şi administrativă, dacă mi se va solicita la un moment dat acest lucru de către domnul manager, ale cărui proiecte şi reuşite le-am anticipat încă de la venirea lui în colectivul nostru. Şi mă bucur că actuala conducere a spitalului împreună cu sprijinul consistent al administraţiei locale actuale doreşte să ofere cât mai multe beneficii medicale pacienţilor prin modernizarea şi dotarea Policlinicii.
Până la punerea în funcţiune a noului cabinet de ecografie, doamna doctor Gabriela Lucachi îşi va desfăşura activitatea în cadrul spitalului şi într-un centru medical privat din oraş.
Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.