Cele mai râvnite posturi la nivelul clientelei politice locale sunt, fără îndoială, cele de la conducerea societăților sau instituțiiilor subordonate Consiliului Județean sau celor municipale. Posturile se ocupă, în marea majoritate a cazurilor prin concurs, unde dacă nu ai binecuvântarea șefului sau stăpânului, depinde de personaj, nu ai nici o șansă de câștig. După ce ajungi pe post urmează ”respectarea micilor înțelegeri” prealabile, cum ar fi angajarea unor nulități pe posturi călduțe și direcționarea unor contracte spre zona firmelor de familie sau partid. După care timp de 4-5 ani poți să îți vezi de bunăstarea familiei, în ciuda micilor zgâlțâieli pe care le mai primești din partea presei. Dacă nu cumva, ca parte a mandatului încredințat, nu sunt incluse și contracte obligatorii în zona respectivă. Cât câștigă un manager/director la județ?
Banii în zona culturală de management
Instituțiile subordonate Consiliului Județean, dar și societățile comerciale la care acesta este acționar au, de la distanță, pachetele salariale cele mai atractive. După salariul managerului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, la județ se detașează cel de 14.705 lei/brut al directorului Complexului Muzeal Național Neamț. Directorul a binemeritat acest salariu și pentru faptul că a acceptat o schemă de personal umflată cu un director de marketing beneficiar de 8.328 lei lunar. Fericitul beneficiar al postului și al sumei anunțate deja este chiar soțul secretarului general al județului, care și-a descoperit valențe specifice postului, după ce soția a ocupat importante funcții de conducere la nivel județean. Semn că un culoar bine deschis poate fi valorificat perfect dacă ai informațiile necesare și știi că poți participa fără contracandidați.
Rămânând în zona culturală a societăților CJ Neamț, să remarcăm că șefa de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” are un salariu de 11.545 lei, fiind întrecută cu câteva sute de lei de contabila şefă care primeşte 11.906 lei, probabil pe bază de vechime și modalitate de încadrare. Directorea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, personaj discret și rar văzut pe la Piatra, are, ca salariu de încadrare, cu 700 de lei mai puţin decât directorul de la „Carmen Saeculare”, adică 10.807 lei. Situată ceva mai jos în topul slariilor este directorea de la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”, care primeşte o leafă de (doar) 7.850 lei, și care poate fi geloasă pe contabilul şef, mai bine plătit cu aproape 1.200 lei.
Nici societățile județului nu plătesc prost
Societățile comerciale în care județul Neamt este acționar au și ele nevoie de conducători. Ei sunt selectați dintre oamenii care au binemeritat în timpul campaniilor electorale sau care au fost nevoiți să renunțe la poziții în urma înfrângerilor electorale sau a înțelegerilor post-electorale. Noul director de la Troleibuzul ne-a declarat că primeşte un salariu de 7.000 de lei net/ lunar, ceva mai mic decât atunci când era director la Salubritas şi primea 10.500 de lei, potrivit declaraţiei sale de avere. Diferența ar fi dată de faptul că Dragoș Chitic era la acea vreme primar și acum este doar vicepreședinte. La DRUPO Neamţ, directorul general al societăţii primeşte un salariu net de 9.800 de lei lunar, iar noul director comercial declară că a primit o primă leafă de 7.500 de lei net. În momentul în care societatea va începe să producă, vom asista, mai mult ca sigur, la o reajustare a salariilor.
DGASPC, dragostea lor
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, un fel de perlă a coroanei Consiliului Județean Neamț, are un director plin și 3 adjuncți. Ultimul e personal contractual. Pe site-ul instituției apare la rubrica salarii o grilă, cu minim și maxim, în funcție de gradație, ca să ai toate informațiile corecte și nici una clară. Așa că putem semnala doar faptul că actualul director general are gradația 5 și poate câștiga între 11.953 și 13.737 lei lunar ca salar de bază. Cele două adjuncte au, de asemenea, gradația maximă și primesc între 11.730 și 13,514 lei, cu mențiunea că una dintre ele primește un spor financiar pentru că derulează proiecte europene. Al treilea adjunct a ajuns rapid la gradația maximă, dar pentru că este personal contractual, primește doar între 10.258 și 11.596 lei. În acest caz vorbim despre un post înființat și finanțat chiar în preajma alegerilor privind vicepreședinții Consiliului Județean Neamț, ocupantul său fiind încă consilier județean.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 493, săptămâna 10 – 16 iunie.
Un comentariu
Ce risc au ăștia? Bine că aveti ceva cu militarii platiti cu 4500 dintre care multi își riscă viața zilnic si sunt tratati ca niște sclavi de șefii lor….mi-e scarbă de posturile astea politice, șpagă luată lunar ca salariu.Auzi,manager muzeu…era DJ la un post radio local😃😃😃