Două obiective din Roman, create ca locuri de relaxare și petrecere a timpului liber, au devenit puncte de atracție pentru mii de oameni din mai toate județele Moldovei. Succesul Parcului Municipal (zonă care provine din fosta pădure Teiuș și este, din punct de vedere al diversității speciilor dendrologice, unic în Europa, declarat rezervație peisagistică ocrotită de lege din 1994) și al Complexului Sportiv și de Agrement Moldova vin din organizarea până la nivel de detaliu și din diversitatea opțiunilor pe care le oferă vizitatorilor.
Rotonda scriitorilor, insulele, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului
O plimbare rapidă prin parc pentru omul care calcă prima oară în acest loc, începe cu Rotonda Personalităților, denumită și Rotonda Scriitorilor – realizată de Fondul Plastic Iași, care cuprinde busturile lui Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu și George Enescu. În mijlocul rotondei sunt alei cu bănci și o fântână arteziană, iar într-o laterală locul de unde se pot închiria biciclete. Apropo de personalități, la intrarea în parc este amplasată statuia lui Ion Ionescu de la Brad, savantul născut în 1818 la Roman. Zona de promenadă este străjuită, firesc, de un restaurant cu terasă și, nu departe, de iazul artificial, care este unul dintre punctele forte de atracție. O plimbare cu barca sau cu hidrobicicleta este altfel când vezi pești trecând pe lângă vâsle sau rațe și lebede plutind pe apă, fără să se teamă de apropierea oamenilor.
Insulele, 3 la număr, au fiecare roluri diferite, dar împreună formează un tot care se asamblează extrem de armonios. Cea mai surprinzătoare este Insula Planeta Verde, înconjurată de apă, unde sunt păuni, lebede, porumbei, veverițe, fiecare specie având adăposturi construite cât mai aproape de cele pe care și le fac singure în mediul natural. O lebădă clocind este un fapt uimitor, pe care puțini oameni au ocazia să-l vadă atât de aproape. La fel de uimitor este că toate vietățile sunt libere și totuși nu pleacă nicăieri de pe insula care le asigură tot ce au nevoie.
La Insula Brâncuși se ajunge pe un pod și este locul în care se află replica Mesei Tăcerii și a Coloanei Infinitului. Tradițional deja, foarte multe din pozele de nuntă sunt făcute în acest loc, mai ales că în parc există un foișor în care se oficiază căsătorii. Tot tradițional, miresele preferă să fie fotografiate la Masa Tăcerii.
Insula cu Cascadă are o platformă unde sunt ghivece, bănci și un observator (binoclu) prin care se pot vedea în detaliu ”locatarii” Insulei Planeta Verde. Cascada artificială asigură reciclarea apei din iaz, care are un puț propriu forat exact sub insulă. În apropiere sunt cuștile pentru animalele și păsările pentru care lăsarea în libertate ar fi prea riscantă: lebede negre, rațe exotice, papagali și o familie de căpriori, care au pui născut în captivitate anul trecut.
Cine este dornic să aprofundeze subiecte legate de natură și să vadă expoziția de bază are la dispoziție Muzeul de Științe Naturale, care se află tot în parc.
Piste pentru bicicliști, castele pentru copii și cărți pentru părinți
Dincolo de farmecul natural al parcului, îmbunătățit cu ceea ce a creat mâna (pricepută) a omului, posibilitățile diverse de a petrece o zi plăcută se adresează tuturor vârstelor și multor gusturi. Pentru cei care doresc să joace remi, șah sau table în aer liber sunt măsuțe speciale la umbra copacilor, în vreme ce acelora care vor să facă mișcare parcul le oferă piste de biciclete, aparate de fitness, teren de minifotbal și, desigur, varianta ”acvatică” a unei plimbări active cu hidrobicicleta printre rățuște și lebede.
Copiii au la dispoziție un loc de joacă absolut nou, făcut conform tuturor standardelor de siguranță, dar și castele gonflabile cu tobogane și o tiroliană. Părinții, bunicii și adolescenții care vor să se relaxeze, pur și simplu, pot citi liniștiți pe o bancă. Au la dispoziție un cuib de cărți, din cele 10 amplasate în locurile publice din oraș – un proiect frumos de care se ocupă un anticar romașcan, care lucrează la Teatrul Bacovia din Bacău. Lectura poate continua acasă fără nicio problemă. Condiția, de bun simț, este ca beneficiarul să aducă înapoi cartea, în starea în care a luat-o. Și să nu împrumute mai mult de două titluri deodată. Iar dacă volumul i se pare atât de interesant încât nu se poate lipsi de el, are doar obligația să aducă altul în schimb.
Desigur, e dificil de descris fidel un loc care are atâta istorie (a fost înființat în anul 1906 și a fost vizitat inclusiv de Regina Maria), atâtea oportunități și se întinde pe mai bine de 13 hectare. Recomandabil este să fie văzut și simțit de fiecare. Merită!
E cam cel mai frumos parc din Moldova, în Iaşi mai este Copoul, dar ăsta parcă e mai frumos, ne spune un bărbat ieșit la plimbare cu cei doi copii ai săi. Administratorul chiar se îngrijește de parc, dar nu are cum să rezolve problema cu ciorile. Este singurul disconfort. De fiecare dată când vin cu copiii în parc trebuie să avem la noi șervețele. Acum e bine, că sunt frunze, dar spre toamnă, primăvară când nu e nimic, e de groază din cauza ciorilor, zici că plouă. În rest e minunat. Vin oameni din Piatra, din Bacău, cel puțin în week-end e plin, se fac niște cozi infernale la bărci, la gogoși, iar ca să iei o înghețată trebuie să stai cel puțin jumătate de oră la rând.
Ocrotite prin lege, ciorile sunt o problemă națională și încă n-a găsit nimeni o soluție pentru a le îndepărta măcar din parcuri, unde prezența lor este cert dezagreabilă.
Ștrandul, locul care adună de la copii de 3 ani la bunici de 70 de ani
Complexul Sportiv și de Agrement Moldova, care a fost inaugurat în 2015, oferă, la rândul lui, posibilități diverse de a petrece timpul în perioada verii. Cum luna mai din acest an a fost, însă, destul de friguroasă, cu temperaturi nocturne care au scăzut și sub 9 grade Celsius, e dificil de spus acum când se va deschide ștrandul – principalul punct de atracție pentru oamenii mari și mici care vor apă și soare.
De la Piatra-Neamț vin foarte mulți, dar și din alte județe, nu doar din alte localități”, ne spune administratorul Florin Rusu. ”Avem tot timpul vizitatori din județele Iași, Bacău și Vaslui. Au fost și 2.500 de oameni într-o zi de duminică, pentru că oferim condiții, zicem noi, de calitate. Practicăm două tipuri de tarife, de luni până joi – 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii, iar de vineri până duminică – 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. An de an am îmbunătățit câte ceva, am revopsit bazinele, am întreținut foișoarele și am diversificat oferta. N-am primit nici reclamații, nici solicitări, deduc că lumea este mulțumită. În foișoare se fac petreceri și onomastice, deseori pe bază de rezervare pentru că sunt foarte solicitate. Terenurile nu sunt ale noastre, dar oamenii au acces la ele contra cost și pot juca bowling sau tenis. Avem, în schimb, o pistă de skateboard și una de biciclete. Prin urmare, vin la noi de la cei de 3 ani, până la cei de 70 de ani. Beneficiază de dușuri, vestiare, cutii de valori, dușuri exterioare, terasa de unde-și pot lua mâncare, un suc sau un ceai pentru copilași, bine pot să-şi aducă și de acasă ceea ce doresc, nu este niciun fel de interdicție. Mai avem mici reparații de făcut, sperăm să nu întârziem prea mult cu ele, dar vremea este cea care decide când deschidem, pentru că, dacă este atât de rece noaptea, nu se poate încălzi apa din bazine. Așteptăm temperaturi de vară, ca să scoatem și să montăm umbrelele.
Ștrandul a fost mereu gazda unor petreceri cu dans în apă, DJ inspirați, valuri de spumă și copii fericiți să fie întâmpinați de personajele lor preferate din desenele animate. Acum locul este în așteptare, cu șezlongurile stivuite și cu cele 3 bazine încă goale. Cel mai mare din ele are 50 de metri lungime și adâncimea de la 2,20 la 2,40 metri. Este nevoie de 3-4 zile doar ca să fie umplut cu apă. Al doilea bazin este pentru începători în ale înotului, iar al treilea pentru copii. Complexul are și un teren de volei pe nisip, spații verzi, un restaurant exterior ștrandului, situat lângă un cort de nunți, un spațiu pentru proiecții în aer liber, locuri de joacă, zonă de fitness și căsuțele de unde se pot cumpăra dulciuri și sucuri. Atmosfera se însuflețește când se organizează petreceri la bazine, care includ băile cu spumă apreciate de toată lumea sau concursuri de înot. Toate aceste posibilități de a petrece timp plăcut atrag oamenii în așa măsură încât până la închiderea sezonului, pe 30 septembrie, complexul este foarte aglomerat, mai cu seamă în week-end.
Iar în afara ștrandului, bătaia pentru rezervări se dă pentru cele 30 de foișoare – 22 mici, cu 8 până la 12 locuri, și 8 mari, cu 12-16 locuri, care pot fi închiriate cu 30, respectiv 45 de lei pentru 4 ore. Cei care organizează o petrecere sau vor să facă un grătar cu prietenii au curent electric să-și pună muzica preferată, apă și un tomberon asigurat. Foișoarele arată foarte bine, sunt situate la distanță suficientă ca petrecăreții să nu se deranjeze reciproc și au foarte aproape locul de fitness în aer liber, dar și pista de skateboard, așa încât copiii sunt ușor de supravegheat. Iar ansamblul, cu fiecare colțișor îngrijit, cu iarba tunsă, cu flori, cu lemn și piatră, dar și cu regulamentele afișate vizibil, astfel încât fiecare să știe exact ce are de făcut și de unde începe coerciția, creează certitudinea unui loc în care există deschidere pentru relaxare și bună dispoziție, dar și obligația la responsabilitate. De exemplu, la foișoare, cine îndrăznește să strice ceva sau să nu lase locul curat cum l-a găsit riscă nu doar amendă, ci și interdicția de a mai intra în complex pe toată perioada sezonului. Probabil și așa se explică starea impecabilă a întregului ansamblu, dar și adresabilitatea mare, pentru că oamenii au certitudinea că vin într-un loc civilizat, unde nu riscă să aibă surprize neplăcute.
Jora, parcul ”copil” pentru oamenii de la bloc
Cel mai tânăr parc din Roman, departe de dimensiunea celui municipal, dar esențial pentru oamenii de la blocurile din zona Tic-Tac, este Parcul Jora, abia inaugurat. Îl menționăm pentru că este un exemplu de bune practici. Cu finanțare europeană, obținută printr-un proiect accesat prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, un teren viran, plin de bălării, gunoaie, spini și câini vagabonzi, a fost transformat într-un spațiu în care pot ieși la aer părinții cu copii mici, pensionarii sau oamenii obosiți după o zi de muncă. E în spatele unor blocuri construite unele în altele, așa cum se făceau planurile urbanistice acum 50 de ani și asta îl face cu atât mai prețios pentru locuitorii care vor doar să se relaxeze un pic după-amiaza sau să iasă cu copiii la joacă. Copacii sunt abia plantați, așa că parcul este foarte luminos, traversat de piste pentru biciclete, unde cei mici sunt în siguranță. Locul de joacă are un fabulos castel cu tobogane, foarte frumos și viu colorat, nemaivorbind că îndeplinește ultimele standarde în domeniul de siguranță a utilizatorilor. Și aici regulamentul este strict și prevede supraveghere permanentă și criterii de capacitate și greutate. Zona din vale este gândită să funcționeze ca derdeluș pe timp de iarnă, unul inteligent, pentru că locul este împrejmuit și nu există riscul ca un copil pe o sanie să ajungă în fața unei mașini, de exemplu. Iar în extremitățile parcului sunt două toalete moderne, care garantează că nimeni nu va trebui să-și întrerupă plimbarea sau joaca pentru că a intervenit vreo urgență. Bineînțeles, sunt bănci, iluminat ambiental, pază, toate ingredientele care garantează că un astfel de model este util și oricând de preferat unui loc respingător pe care nimeni nu și-l dorește în vecinătate. Și pornind de la modele mici, orice comunitate tinde spre mai mult. Parcul Jora ar putea avea loc, cu succes, în orice spațiu dintre blocurile oricărei localități în care oamenii au nevoie să iasă la aer, să stea pe o bancă și să-și scoată copiii la joacă.
Cristina MIRCEA
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.
Un comentariu
La Roman,spre deosebire de P.Neamt se mai mișcă cate ceva.Cred că sunt administratori mai buni ai orașului și este domiciliul șefilor de partide.In fosta perlă a Moldovei,se mai desființează un parc,în micuțul spatiu verde din centrul orașului dispar statuile răsare câte o cruce.Albia Cuiejdiului arată ca după bombardament.Orasul nostru a început să semene cu orașele minere, nu credeți?Natura a fost foarte generoasă cu noi dar,cei care au administrat orașul au cheltuit banii aiurea și au făcut niște investiții de proastă calitate.Au băgat bani în pârtie neținând cont de altitudine (specialiștii lui pește unde erau ?),au îndatorat orașul pe zeci de ani .