Interviu cu primarul Vasile Pavăl
Noul primar al oraşului Roznov este primul care intră în instituție dimineaţa, la 7:30, nu neapărat ca să dea exemplu, cât să-și pună la punct programul de lucru. După ce a fost ales, primul lucru pe care l-a făcut a fost să văruiască şi să pună la punct sistemul de iluminat din instituţie, după care s-a apucat de curăţenia oraşului.
– Ce aţi găsit în primărie după depunerea jurământului de învestitură?
Nu pot să spun dezordine, ca să nu jignesc. Am găsit unele proiecte făcute, care aveau dat număr de înregistrare, dar, la clarificări am descoperit că nu aveau cadastru, erau suprapuneri de terenuri, clădiri pe terenuri din domeniul public făcute abuziv. Când faci un proiect şi te trezeşti că pe spaţiul respectiv este o clădire construită abuziv, fără autorizaţii, apar o mulţime de probleme pentru care pierzi prea mult timp. Trebuie să te duci şi să-i demolezi casa omului. Sunt foarte multe probleme, în principal pe proiectele fostei administraţii. În oraş, nu mai spun, din cei 53 de kilometri de drumuri 35 de kilometri sunt neasfaltaţi.
– Care au fost primele probleme pe care le-aţi rezolvat?
Am început curăţenia în primărie şi în oraş. Am cumpărat containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Am depus un proiect pentru piaţa agroalimentară, care este construită din anii `60, am prins proiecte pentru drumuri, avem un pod în lucru în satul Chintinici, stadionul. În Slobozia am identificat un spaţiu unde vrem să facem un loc de joacă pentru copii pentru că trebuie să ne îngrijim şi de copiii noştri. În Chintinici, dacă reuşim să terminăm cu podul şi drumul, vom face şi regularizarea pârâului Iapa şi vrem să facem şi acolo un spaţiu de joacă, pentru că am văzut, în special în zilele de sărbătoare, oamenii se duc cu copii la un loc de joacă, şi acela micuţ, la Dumbrava Roşie.
– Infrastructura este cel mai important lucru atunci când vrei să atragi investitori. Care ar fi plusurile şi minusurile pe infrastructura rutieră?
În primul rând trebuie să terminăm cu gazul metan. Am prioritizat străzile pe care le putem asfalta. Avem în derulare pe POR 10 – „Extindere Liceu Tehnologic prin construire corp nou”, iar pe POR 13 – “Îmbunătăţirea serviciilor educaţionale, culturale şi a spaţiilor publice urbane în oraşul Roznov, judeţul Neamţ compus din următoarele proiecte: Construire şi dotare Centru Cultural; Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul general obligatoriu din cadrul Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu” prin construire şi dotare sală de sport şi modernizarea şi dotarea clădirii C4 şi Modernizare străzi în oraşul Roznov, judeţul Neamţ. Avem 10 kilometri de asfalt, venim cu gazul pe străzile care urmează să fie asfaltate imediat şi după aceea continuăm în funcţie de cereri. Când am venit în primărie am găsit o firmă, Prisma, care montează gazul şi care se mişca foarte greu, de 10 ani băteau pasul pe loc. Pentru că se duceau în anumite zone că acolo era prietenul cutare. Nu! Le-am impus, intri pe strada respectivă termini lucrările pe toată strada. Acum le-am stabilit exact care este programul lor în fiecare săptămână. După aceea venim cu asfaltarea. Pe POR Axa 13 avem trei proiecte: construire şi dotare Centrul Cultural, modernizare străzi în Roznov, modernizare clădire C4 şi construire sala de sport de la Liceul Tehnologic. Acestea sunt în linie dreaptă şi anul viitor putem să ne apucăm de lucru. Mai sunt discuţii să intrăm în cartierul învecinat, în spatele primăriei, unde nu funcţionează canalizarea, vrem să o schimbăm noi pe banii primăriei. E o problemă pentru că firma care montează gazul a pus ţevile pe garduri şi va trebui să le stricăm gardurile locatarilor ca să putem să punem conductele de gaz în pământ aşa cum este normal. Un gard este mai în faţă, unul cu jumătate de metru mai în spate. Unii dintre oameni şi-au dat acordul. Vor fi oameni care se vor supăra, dar nu am cum altfel, pentru că nu poţi să faci lucrurile normal, în regulă, fără să superi pe cineva. Doi, trei se vor supăra, dar zece vor fi mulţumiţi. Să vă mai dau un exemplu de cum funcţionează lucrurile la noi. Am montat camere de supraveghere în Roznov şi am întâmpinat probleme, o parte din consilieri nu au fost de acord. Vreau să pun camere în toate colţurile oraşului, măcar omul să ştie de frică. Aţi văzut că, în străinătate, dacă există o regulă şi se aplică sancţiuni, nu mai arunci gunoiul pe stradă. Când intri în ţară se vede diferenţa. Asta trebuie să facem şi noi. Am mai mărit amenzile, numai că şi aici, degeaba dai amenzi dacă nu se achită. Ne încărcăm tot noi cu sumele respective.
– Ce probleme aveţi cu canalizarea de la Chintinici, de ce nu este funcţională?
Canalizarea din Chintinici este făcută de 5 ani, ne-am judecat cu Fondul de Mediu. Am câştigat procesul chiar în ziua când am venit la primărie. Numai că, să punem în funcţiune o staţie care a stat 5 ani, toate motoarele sunt blocate. Am chemat firma care a montat staţia de epurare şi avem de plătit undeva la 1,5 miliarde de lei, în bani vechi, ca să o facem funcţională. Altă cheltuială în plus. Chintinici la ora actuală are gaz metan şi canalizare, să vedem dacă îi putem da drumul, acolo se poate asfalta. Şi mai sunt străzi în Slobozia în care tot la fel, aş vrea ca în perioada următoare să termin de asfaltat măcar 15 kilometri. Pe alimentare cu apă mai avem câteva extinderi pe străzi mici, pe străzi lăturalnice. Tot în cartierul de vile de alături, este conductă nouă de apă şi oamenii au rămas racordaţi tot la vechea alimentare. Vreau să terminăm cu toate odată, mai avem de ridicat capacele, iar atunci când vom ajunge cu aslfaltarea într-o anumită zonă nu vreau să mă trezesc că iar trebuie spart drumul că nu ştiu ce nu s-a făcut. În timp vom avea şi finanţare, am fost la o discuţie pe fonduri europene, unde ni s-a spus că sunt bani trebuie doar depuse proiecte. Dar, tot trebuie să ai cu ce acoperi partea de cofinanţare. O problemă pe care o avem de la fosta administraţie este pe proiectul POR Axa 13, unde intră şi cei 10 kilometri de asfalt, cadastrarea nu este făcută în conformitate cu proiectul, iar diferenţele care apar trebuie să le plătim tot noi. Cadastru cred că a fost făcut din birou.
– Pe infrastructura şcolară ce investiţii aveţi în derulare?
Avem la fosta şcoală profesională, la Liceul Tehnologic, pe POR Axa 10, proiectul de la A la Z cum se spune. Dar, acum nu mai avem elevii. Finanţarea se face per elev, ceea ce nu mi se pare normal, dacă noi suntem oraş, majoritatea elevilor vin din satele vecine. Am redus proiectul şi acum aşteptăm să vedem cum vom proceda. Financiar vorbind, apar foarte multe probleme. Suntem oraş, avem Serviciul de Evidenţa Populaţiei şi acolo avem de plătit în jur de 8 miliarde de lei vechi. Centrul de Permanenţă alte costuri de întreţinere. Căminul de bătrâni este cea mai mare problemă. Sunt câteva cazuri în care oamenii nu plătesc. Aveam 9 persoane din Roznov, am studiat toate dosarele să văd exact care este situaţia. Auzeam prin vecini că aveau câte un om pentru care nu-şi permiteau să plătească. Ei, cum de ei nu puteau plăti pentru un om, iar noi aveam 7? Am refăcut dosarele şi am găsit numai 2-3 care se încadrează, restul au aparţinători, au o anumită situaţie, iar noi să plătim pentru ei? Nu ştiu cum i-au ţinut până acum, ne mai dă de la Consiliul Judeţean câte o dată. Se strâng cam 2 miliarde de lei pe an. E greu să chemi acum oamenii să le spui că nu-ţi mai plătesc eu diferenţa. Avem unul care plăteşte el 500 de lei, diferenţa de 2.500 de lei trebuie să o dăm noi. Acolo am o problemă şi cu domnul director, nu-l interesează, nu face ce spune. Am înţeles că are un cămin privat. Cu aceşti 2 miliarde de lei am mai putea face ceva în Roznov.
– Cum aţi rezolvat problema crescătorilor de animale cu păşunatul?
Şi aici avem probleme. A trebuit să mut ovinele separat, bovinele separat, cum spune legea. Noi am cadastrat păşunea, nu era cadastrată şi am găsit vreo 60 de hectare în plus, faţă de 120 de hectare cât apăreau în hârtii. Când găseşti în plus şi omul nu-i mulţumit mi se pare absurd. Unde ţinea unul dintre crescători vreo 50 de capre, vecinii lui, care îi sunt şi rude, nemulţumiţi că el rupe gardul, dă drumul la capre peste tot pe acolo. În fiecare săptămână venea cineva cu plângeri la mine. Am avut mai multe discuţii cu el. Am fost şi acolo am văzut. I-am spus, du capra pe islaz acolo unde ţi-e locul, nu te mai du cu ea acasă. Până la urmă l-am mutat undeva mai sus, el a venit a protestat pe aici. I-am pus separat, aşa cum spune legea, ovinele separat, bovinele separat. Pe urmă, tot cu islazurile, a avut domnul Ciubotaru undeva prin Bahna, acum ginerele lui Bogdan Zănoagă nu mai deţine ovine, deţine bovine. Şi i-am spus: nu te mai încadrezi acolo. El a făcut nişte investiţii pe acolo şi nu vroia să mai plece. Nu întâmplător am găsit cadastrată numai zona lui de acolo, fără hotărâre de consiliu local. În păşunea lui, altă problemă, gravă: 5 hectare arate în păşune. Am schimbat concesionarul sau chiriaşul, este altcineva cu oi acum acolo, i-am dat lui în altă parte. Altă problemă că nu trebuia mutată familia de acolo… Sper ca acum, cât mai repede să intrăm în legalitate şi cu asta, să se însămânţeze iarbă acolo, pe acea porţiune. Eu am venit să fac ceva, dacă în aceşti 4 ani nu reuşesc să fac ce mi-am propus, nu mai candidez!
A consemnat Angela CROITORU
Un comentariu
A uitat să precizeze dl.primar că este foarte sensibil la proteste, doar strică imaginea. Pe unul cu stâna amplasată la nici 70 de metri de o locuință, căruia i-a spus in față să se mute, e tot acolo si acum, iar noi plătim taxe de oraș, dar suportăm gălăgie, înjurături, miros……..