La sfârşitul săptămânii trecute, unul din turnurile Ocolaşului Mic din masivul Ceahlău s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaşă, cântărind sute de tone, s-a dizlocat în fragmente de diferite dimensiuni, unele dintre acesta ajungând în zona potecii turistice care lega Ocolaşul Mic de Cabana Dochia. Din fericire, nu erau grupuri de turişti în zonă în momentul prăbuşirii.
O echipă din cadrul compartimentului prevenire, împreună cu specialistul nostru în geologie, s-au deplasat acolo pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de frecventată în sezonul de vară: Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor- Ocolaşul Mic /- Cabana Dochia. Concluzia este că prăbuşirea turnului se datorează eroziunii, în urma procesului îndelungat de îngheţ/dezgheţ a fost afectat liantul care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de mari proporţii care este posibil să fi creat vibraţiile ce au declanşat dislocarea, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Turiştii sunt atenţionaţi că fragmente de diverse dimensiuni rămase, aflate în instabilitate, se pot desprinde ulterior, existând posibilitatea ca acestea să cadă pe poteca turistică. Angajaţii Serviciului Salvamont Neamţ vor ampasa indicatoare de avertizare pe acea porţiune considerată periculoasă.
Până atunci salvamontiştii nemţeni îi sfătuiesc pe turişti să îşi ia unele măsuri de siguranţă: „nu staţionaţi în zonă, traversarea să se facă individual, nu în grup, nu parcurgeţi acest traseu la primele ore ale dimineţii, nu parcurgeţi traseul în condiţii de precipitaţii”.
Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.
Turiştii nu trebuie să părăsească poteca turistică de pe acest traseu şi este interzisă intrarea în Brana Estică a Ocolaşului Mare.
Angela Croitoru