Cei 285 de profesori și personal didactic auxiliar care s-au înscris la concursul pentru gradații de merit din acest an tocmai și-au aflat punctajele primite din partea Inspectoratului Școlar Neamț. Astăzi, 16 iunie, este prima zi pentru depunerea contestațiilor și la cât de mare este concurența (doar 204 locuri disponibile, în total), cu siguranța vor fi multe plângeri.
Sunt 9 directori și directori adjuncți de școli care concurează pe cele 6 gradații de merit, anul acesta. Deși cu punctaje mari, trei dintre aceștia vor fi eliminați și singura lor șansă este să conteste evaluarea făcută de Inspectoratul Școlar Neamț. Lupta este strânsă și pentru că diferențele între punctaje sunt mici. Dacă pentru directorii Gheorghe Apetrei (Colegiul „Ion Creangă” Târgu Neamț) și Ilie Bologa (Clubul Copiilor Roman) lucrurile sunt clare, ambii având cele mai mari punctaje și la distanță confortabilă față de restul, în schimb pentru ceilalți șapte situația este încordată. În special pentru ultimii trei, care au cele mai mici punctaje: Vasile Lazăr, directorul Școlii Gimnaziale Grumăzești, Liliana Chiriac, directoarea Școlii Gimnaziale Secuieni și Elena Perța, directoarea Școlii Gimnaziale Păstrăveni.
Cea mai mare concurență este la catedra de limba și literatura română, unde sunt 17 profesori înscriși pe cele 9 locuri, adică doi candidați pe un loc. Concursul este fără emoții pentru prof. Ana-Maria Zăloagă, de la „Roman Vodă” care este pe primul loc (punctaj de 144,5), iar pe ultimul loc eligibil este prof. Renata Camelia Gârbea de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Roman. Cel mai mic punctaj aparține prof. Cosmina Alina Chirilă, de la colegiul „Miron Costin” Roman, care a primit 74 de puncte, față de cele 103,75 din autoevaluare.
Și în rândul învățătorilor sunt emoții, pentru că din cei 56 înscriși, doar 34 vor reuși. Cel mai mare punctaj (138) îl deține prof. Ana Socea, de la Școala Gimnazială Rediu și actualmente inspector școlar pentru învățământul primar. Ultima pe locurile eligibile este prof. Mihaela Cornelia Lăpușneanu de la Școala Gimnazială Tămășeni (101 puncte primite). Printre cei înscriși este și o învățătoare de la Școala Gimnazială 8 Piatra-Neamț fără nici un an vechime și care a primit 0 puncte.
Între cei 11 profesori de matematică înscriși, locurile din acest an fiind tot de 11, să remarcăm candidatura fostei inspectoare Camelia Neța, care are și cel mai mare punctaj acordat de IȘJ Neamț (128), chiar mai mare decât propria evaluare (120,75). Nu este singurul profesor care primește puncte în plus și ne referim la Anca Loredana Leoreanu, titulară la „Roman Vodă”, care a fost evaluată de inspectorat cu 99,75 de puncte, față de cele 91,75 pe care dumneaei și le-a acordat.
Și în acest an profesorii de educație fizică au multe locuri disponibile. Nici concurența nu este mare, fiind 13 profesori înscriși pe 12 locuri. Pe primul loc este prof. Gheorghe Popa Grigoraș (125) de la „Petru Rareș” și imediat după linie este prof. Ovidiu Constantin Găleată (75) de la Școala Gimnazială 2 Piatra-Neamț.
Până vineri, 18 iunie inclusiv se pot depune contestațiile, urmând ca săptămâna viitoare să fie afișată lista finală a câștigătorilor. Aceștia vor primi 25% din salariul de bază pentru o perioadă de 5 ani.
C.I.