Mai mulţi cetăţeni de pe str. Petru Rareş din Târgu Neamţ au reclamat faptul că la câţiva metri de blocul lor se construieşte un alt bloc care nu ar respecta distanţa şi alte norme legale. Mult mai mare pare să fie revolta în legătură cu pierderea locurilor de parcare.
Unul dintre locatari, domnul Strujan ne-a spus: „Am făcut sesizare la poliţie şi ne-am luat şi un avocat. Vom merge în instanţă. Dintre noi sunt locatari din 1972. Noi unde o să ne mai parcăm maşinile? Tomberoanele vor să le mute peste drum, dar strada asta nu are trotuare şi vă daţi seama că tomberoanele vor fi puse pe marginea drumului. Am fost şi la primărie şi ne-am plâns că acest bloc care se construieşte nu respectă legea cutremurelor care spune că trebuie să fie o distanţă de 25 de metri faţă de celălalt bloc, pentru că dacă se dărâmă el nu trebuie să cadă pe blocul de vizavi. Apoi blocul va obtura şi lumina soarelui la jumătate din blocul nostru. Blocul are P+3 iar distanţa dintre blocuri este mai mică de 7 metri plus că trebuie să aibă studiu de însorire, 1/12 ore la solstiţiu. Deci nu va fi lumină o oră şi jumătate pentru blocul nostru. Ne vom căuta dreptatea în instanţă”.
Acest subiect a fost abordat şi de primarul Daniel Harpa în ultima şedinţă a consiliului local de săptămâna trecută: „Vizavi de unele discuţii care sunt acum în oraşul nostru, în special în zona construcţiilor, vreau să discut despre construcţia unui nou bloc pe domeniul privat de pe str. Petru Rareş, pe un teren cumpărat de un investitor. Aş vrea să informaţi pe cei care fac acuzaţii că trebuie să se informeze ce spune legea. Acel teren a fost cumpărat de la o persoană fizică, de la doamna doctor Popescu. Acel investitor care construieşte zece apartamente şi nouă locuri de parcare a venit la primărie la serviciul urbanism unde consider că sunt specialişti şi ştiu ce semnează. Şi aici mă refer la domnul ing. Rusu şi la domnul inginer Miltiade, care, conform legii, ştiu ce documente trebuie să prezinte constructorul pentru a i se elibera autorizaţie de construcţie şi certificat de urbanism. În momentul în care constructorul îţi aduce tot ceea ce înseamnă documente, începând de la expertiză, avize de la DSP, de la E-ON şi multe altele, nimeni din primărie şi nimeni din ţara asta nu-i poate spune constructorului că nu-i eliberează autorizaţie de construcţie că aşa vrea cineva. Cel ce eliberează altfel de autorizaţii îşi asumă presupun ce aprobă. Nu eliberez eu autorizaţii, ci specialiştii din primărie de la serviciul de urbanism. Nu cred că şi-ar permite cineva să elibereze vreo autorizaţie de construcţie cu încălcarea legii. Dar în cazul în care există suspiciuni penale cu privirea la eliberarea oricăror autorizaţii de construcţii, eu şi secretarul oraşului vom fi primii care vom face sesizare la Parchet, dacă s-a încălcat legea. Eu nu pot să-i spun unui investitor să nu construiască pe un teren privat dacă are toate avizele pentru că îmi face mie plângere penală pentru abuz în serviciu”.
Contactat telefonic, domnul Dinu Obreja, beneficiarul investiţiei blocului de locuinţe cu 10 apartamente şi spaţii comerciale ne-a explicat: „Noi suntem în legalitate şi avem toate avizele necesare impuse de lege pentru construirea acestui bloc. Nu suntem nebuni să încălcăm legea. Unii locatari de la celălalt bloc intenţionau să cumpere ei locurile de parcare de la primărie. Dar cine nu i-a lăsat până acum să le cumpere? Noi am cumpărat terenul şi am făcut o investiţie pe el. Ce e ilegal în asta? Atâta timp cât respect legea şi respect distanţele nu văd care e problema. Beneficiarul, adică eu, sunt în regulă cu totul. E dreptul lor să meargă în instanţă”.
În legătură cu dezvoltatorii imobiliari de la Târgu Neamț și cu procesul de autorizare, să precizăm că autorizația a fost emisă în data de 24 aprilie 2021, pe numele a 4 persoane, Obreja Dinu și Elena-Bianca și Șoldan Elena și Gheorghe. Dar între ce scrie pe autorizație și ce apare pe panoul care se montează obligatoriu în zona construcției apare o neconcordanță.
De la data emiterii autorizației – 24 aprilie 2021- și până astăzi, probabil lucrurile au evoluat, deoarece pe panou apare ca beneficiar apare dl. Obreja Dinu și o societate comercială S.C. Nova House Neamț SRL. Explicații pot fi mai multe, dacă au apărut tranzacții între cei care au obținut autorizația, iar dacă ele există sigur au fost înregistrate în documente. Societatea respectivă, aflată pe panou nu avea cum să fie prinsă în autorizație deoarece a fost înregistrată la Registrul Comerțului în data de 26 aprilie 2021, la două zile după obținerea autorizației de construire pentru bloc de la Primărie. În acest moment, în numele societății deja circulă pe rețele de socializare anunțuri de vânzare a trei spații comerciale și a mai multe apartamente cu două sau trei camere în blocul a cărui edificare a început. Ceea ce nu ar fi nimic deosebit, deoarece în obiectul de activitate al firmei este prinsă ”dezvoltarea proiectelor de construcții, pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice și fizice pentru realizarea proiectelor de construcții în vederea vânzării ulterioare”.
Pentru că într-un oraș mic precum Târgu Neamț bârfele și scenariile sunt la ordinea zilei, iar în acest caz se vorbește despre surse misterioase de finanțare și protecții oculte, vă prezentăm lista asociațiilor de la Nova House Neamț SRL: Valentina Obreja, Mihaela – Ancuța Stoica și Dinu Obreja, care ocupă și poziția de administrator.
C.T. STURZU