Ședința Consiliului Local Târgu Neamț de joi, 19 iunie, a avut un moment care poate genera un scandal al cărui punct de origine să fie cu mulți ani în urmă, pe vremea primarului Arnăutu, când au fost date în folosință blocurile M5 și M6 de pe strada 22 Decembrie din oraș. Este vorba despre blocurile ANL, unde teoretic se punea primi o locuință dacă îndeplineai anumite condiții. Unde dintre ele era să nu deții altă locuință și să îndeplinești niște condiții sociale, un anumit venit, copii, etc. Pentru asta la nivelul primăriei exista o comisie, se depuneau dosare.
În ședința de joi, Maria Vrînceanu, consilier local independent, a expus în fața colegilor o situație pe care o consideră revoltătoare. Este vorba despre situația/statutul unor apartamente din blocurile respective.
Maria Vrînceanu: „ Mă refer la cele două blocuri de pe str. 22 Decembrie, M5 și M6, care au câte două scări fiecare. În urma reclamaţiilor făcute de către locatarii din cele două blocuri am tras nişte concluzii şi asta cu dovezi pertinente. Și anume, există apartamente unde consumul la apă şi gaz este zero. În blocul M5 scara A, există apartamente ANL nelocuite, în condiţiile în care cererile pentru locuinţe depuse la primărie sunt în jur de 1.000. Apartamentele nr. 2 și 3 sunt în această situație , în scara B, apartamentul 14 este nelocuit, apartamentul nr. 16 este nelocuit de doi ani pentru că titularul de contract deține casă și s-au mutat deja în ea, apartamentul nr. 23 este nelocuit de 10 ani, persoana titulară de contract fiind plecată în străinătate. În blocul M6, scara A, apartamentul nr. 8 este subînchiriat deşi legea interzice acest lucru şi ştim cine este titularul de drept. Apartamentul 7 este nelocuit şi titularul la fel are o situaţie foarte bună financiară şi nu stă acolo. De aceea nu înţeleg de ce aceste persoane dețin încă aceste apartamente ANL, în situaţia în care în fiecare an contractele trebuiesc reînnoite şi trebuiau să aducă dovezi că locuiesc acolo, că nu dețin alte locuințe. La blocul M 6, scara B, avem apartamentul 16 la fel subînchiriat fără contract iar titulara nu a locuit niciodată acolo. Apartamentul 17 la fel este nelocuit şi am aflat că titulara are deja în Piatra Neamţ o locuinţă. Apartamentul nr. 18,nelocuit ți el iar titulara stă în Iaşi de ani de zile pentru că acolo are serviciul. Iar în apartamentul 23 nu a locuit nimeni niciodată pentru că titularul de contract locuieşte în Piatra Neamţ. Gazometrul este pe zero. Avem un total de 11 locuinţe nelocuite sau subînchiriate, în condițiile în care noi, repet, avem peste 1.000 de cereri depuse de familii de tineri care chiar au nevoie de ele. În contractul de închiriere avem o prevedere prin care prelungirea contractelor se face doar chiriaşilor care fac dovada că sunt detaşaţi cu serviciul nu mai mult de un an de zile. Titularii de contrate care nu respectă prevederile acestuia trebuie să predea cheile şi majoritatea dintre ei au o situaţie financiară mai mult decât bună”.
În urma discuțiilor din Maria Vrînceanu și executivul primăriei, din inițiativa primarului Daniel Harpa, s-a hotărât constituirea unei comisii formate din consilieri locali. În urma votului secret, în comisie au fost aleși Maria Vrînceanu, Neculai Preda și Vlad Bârsan.
Daniel Harpa, primar :”Titularii acestor locuințe ANL trebuie să-și reînnoiască contractele anual și dau declarații pe propria răspundere că locuiesc acolo și îndeplinesc condițiile. Cei acre au dat declarați false, dacă acest lucru se confirmă, sunt pasibili să fie cercetați penal. Sunt convins că vom avea clarificările necesare după ce comisia pe care am inițiat-o și care va avea tot sprijinul meu va ajunge la niște concluzii”.
Printre titularii care dețin locuințe ANL de mai mulți ani și s-ar afla în situațiile prezentate de Maria Vrânceanu s-ar regăsi un potent om de afaceri care deţine o balastieră, un om de afaceri care deține un magazin de computere, un director de bancă și nepoată unui cunoscut om de afaceri şi politician liberal din oraș, care a subînchiriat-o unei alte persoane cu 700 lei pe lună, un angajat al RAR Neamţ care deţine o casă în care s-a şi mutat deja.
C.T. STURZU