Sporturile minții sunt acele activități care implică folosirea capacității cognitive pentru a duce la bun sfârșit o anumită sarcină. Spre exemplu, jocurile de puzzle sau cuvintele încrucișate sunt printre cele mai cunoscute. Acestea au foarte multe beneficii pentru mintea umană. Pe lângă faptul că necesită o abilitate mare de concentrare, ele ajută și la îmbunătățirea memoriei.
De asemenea, sporturile minții pot să reducă efectele îmbătrânirii, așa cum este pierderea memoriei. Acest lucru a fost dovedit prin numeroase studii care recomandă și practicarea acestor activități în mod curent. Acum că am aflat beneficiile, vom face o trecere în revistă a felului în care acestea se vor dezvolta în viitor.
Șahul
Probabil unul dintre cele mai populare sporturi ale minții este șahul. Acesta a ajuns cunoscut pentru prima dată în jurul anul 570 î.Hr. Chaturanga, așa cum este știut fratele jocului cu pătrățele albe și negre a avut un succes desăvârșit la acea vreme.
De aceeași popularitate s-a bucurat și șatrandjul, care seamănă destul de mult cu versiunea de șah pe care o cunoaștem azi.
Cât despre șah, nu mai există îndoială că în zilele noastre este încă în floare. Îl vedem peste tot în filme, menționat în cărți sau jucat pe băncile din parc. El va rămâne la fel de popular în viitor, în acest sens au fost dezvoltate aplicații și platforme online pe care lumea le vizitează foarte des.
Pokerul
Oamenii au început să aibă acces la jocurile de poker de ceva timp. Mai exact, acest lucru s-a întâmplat începând cu anii 2000, când din ce în ce mai multe locuințe au avut acces la internet.
De atunci jocurile de cazinou s-au schimbat din mai multe puncte de vedere. Grafica a fost îmbunătățită considerabil, iar la fel s-a întâmplat și cu experiența utilizatorului. Mai mult de atât, odată cu implementarea ultimelor tehnologii, așa cum este inteligența artificială sau realitatea virtuală astfel de activități ale minții au deschis o lume nouă de posibilități. Aceste dezvoltări extraordinare atrag mulți utilizatori, în special fiindcă ei pot să joace din confortul propriei locuințe.
Sudoku
Acesta este un mod foarte bun de a-ți antrena mintea. Jocul vechi de peste 200 de ani este încă apreciat. Matematicianul care a pus bazele jocului de Sudoku l-a descris ca fiind niște „pătrate magice minunate”.
Un lucru pe care nu trebuie să-l uităm este că la acea vreme oamenii jucau Sudoku în ziar. Ei bine, de atunci a trecut multă vreme, ziarele nu mai sunt la fel de căutate.
Totuși, cei ce vor să-și pună mintea la încercare pot face în continuare acest lucru în mediul online. În acest sens au la dispoziție aplicații sau site-uri unde îi așteaptă o colecție de pătrate magice. Mai mult, aici au posibilitatea de a-și schimba răspunsul și au posibilitatea de a alege între diferite nivele de greutate.
Cuvinte încrucișate
La ora actuală cuvintele încrucișate reprezintă cea mai cunoscută metodă de exersare a capacității mentale. La fel ca Sudoku, acestea au început să fie răspândite prin intermediul ziarului.
Singurele probleme erau legate de faptul că în cazul unei erori erau mai dificil să o corectezi, dar și problema consumului de hârtie nu putea trece neobservată.
Așadar, odată cu tehnologizarea și dezvoltarea unor platforme de cuvinte încrucișate, publicul a migrat și el către alte locuri.
Este puțin probabil ca această activitate să dispară din preferințele oamenilor, până la urmă sunt un instrument foarte util de perfecționare a concentrării și îmbunătățire a vocabularului. Totodată, avantajul de a putea fi transportate în buzunar și completate în lipsa unui creion este una importantă.
Remi
Remi este un joc aparent banal, dar care reușește să unească de fiecare dată participanții și să-i facă să petreacă momente inedite împreună.
Lansat în 1909, scopul principal este de a forma combinații de cifre, fie în ordine crescătoare, fie numere care se repetă.
După cum era de așteptat, există deja multe opțiuni pe internet pentru cei care doresc să-l practice. Cu toate acestea, este bine de știut că lumea preferă încă să joace remi și în persoană. Acest lucru depinde de preferințe, însă faptul că este disponibil în orice moment al zilei sau al nopții oferă un avantaj în plus.
Mai mult, pentru a compensa lipsa partenerilor de joc platformele au inclus și o opțiune de chat.
Acestea sunt câteva dintre cele mai importante jocuri ale minții în momentul de față. Unele dintre acestea sunt disponibile deja de o vreme pe internet în timp ce altele sunt încă în perioada de „testare”. Cert este faptul că lumea nu dă înapoi când vine vorba de a-și testa capacitatea mentală.