Pentru absolvenții de liceu, emoțiile Bacalaureatului 2021 au trecut. Un examen important nu atât pentru că încheie un capitol important în viața tinerilor, ci și pentru că aceștia l-au susținut după aproape un an și jumătate de restricții și cursuri preponderent online. Efectele pandemiei asupra educației vor mai fi evaluate și cântărite, se va ajunge la multe concluzii, unele se vor regăsi, probabil, în noi modificări asupra învățământului. Dar, pentru această generație, sfârșitul a 12 ani de școală, din care ultimii doi cei mai stresanți, a venit ca o ușurare, indiferent de rezultate. Rezultate care, pe ansamblu, pot fi considerate bune, în măsura în care aproape trei sferturi dintre absolvenții care au susținut examenul au promovat și, mai mult decât atât, procentul este în ușoară creștere față de ultimii ani. Un alt aspect pozitiv care nu trebuie trecut cu vederea este faptul că – în premieră, după mai mulți ani – pe lista rușinii nu mai figurează nici un liceu care să nu aibă cel puțin un elev promovat. Asta înseamnă că în cele din urmă elevii, părinții și profesorii de la liceele cu probleme au făcut eforturi și au depășit acest handicap.
Promovabilitate mai mică decât anul trecut pentru absolvenții 2021
Statistic, datele finale ale primei sesiuni a Bacalaureatului din acest an arată că s-au înscris 3.370 de liceeni, dintre care 148 nu s-au mai prezentat. Dintre cei 3.222 de absolvenți care au susținut probele, 2 au fost eliminați pentru tentative de fraude: un elev din actuala promoție de la Colegiul Național „Roman Vodă” Roman și un absolvent dintr-o serie anterioară de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț. După afișarea primelor note, au fost declarați admiși 70,95% dintre candidați. Au urmat contestațiile, 1.286 de elevi considerând că au fost notați mai puțin decât meritau. La final, 2.342 de liceeni au obținut medii de la minim 6 în sus, ceea ce a ridicat promovabilitatea la 72,69%, procent mai bun decât cel de anul trecut (72,05%) și decât cel de acum doi ani (69,67%) când nu era pandemie.
Dacă ne raportăm la elevii care au absolvit liceul anul acesta, situația este mai puțin roză: din cei 2.952 de candidați, au promovat 2.238, ceea ce înseamnă un procent bun, în ansamblu, de 75,81%, dar mai mic decât cel de anul trecut, de 76,72%. Ceea ce nu este decât efectul școlii online prelungite de pandemie și materia mai vastă pe care au avut-o de pregătit pentru examen elevii de acum, față de cei de anul trecut. Din promoțiile anterioare au fost 270 de candidați, anul acesta, din care 104 au promovat, un procent (38,52%) mult sub cel de anul trecut (44,16%).
Nici vârful clasamentului nu mai respectă tradiția celor câteva medii de 10 de până acum, o singură absolventă – specializarea științe sociale de la „Roman Vodă” – reușind media maximă, față de 3 medii de 10 anul trecut și 4 acum doi ani. Să-i remarcăm și pe cei 190 de elevi care au obținut rezultate foarte bune, medii între 9,95 și 9,50, dar și pe cei 402 de elevi care au medii de la 9,48 până la 9 inclusiv, pentru care au muncit în toți cei 4 ani de liceu și au reușit medii care să le asigure admiterea la facultate. În top se află și cei 341 de liceeni care au primit note maxime la discipline. Sunt 28 de candidați cu nota 10 la română, 81 cu nota maximă la matematică și istorie, iar 232 au note de 10 la materiile alese pentru ultima probă din examen.
Liceele teoretice rămân în top, unul singur are 100% candidați admiși
Cea mai performantă școală rămâne Colegiul Național „Petru Rareș”, care și anul acesta înregistrează promovabilitate de 100% pentru cei 174 de absolvenți. Totuși, este prima dată după foarte mulți ani când nici un elev nu reușește media 10, situație ce poate fi pusă pe seama emoțiilor, a stresului presiunii unui examen în condiții de pandemie. Performanța „Rareșului” rămâne incontestabilă, fiind școala care an de an dă cei mai mulți olimpici, absolvenți admiși la facultăți de prestigiu din țară și din străinătate.
În top urmează Colegiul „Calistrat Hogaș” care are doar 3 elevi picați din 190 de absolvenți (prima medie 9,86), colegiul „Gheorghe Asachi” cu 4 respinși din 149 de absolvenți (prima medie 9,93) – o promovabilitate foarte bună, dacă ținem cont de faptul că este școala care pregătește viitoarele cadre didactice. Se menține performanța din ultimii ani și la Colegiul Național de Informatică – doar 8 picați din 188 de candidați (prima medie 9,88), la Colegiul „Roman Vodă” – cu un eliminat și 7 respinși din 268 de absolvenți (prima medie 10), la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” – doar un singur elev picat din cei 30 de absolvenți (prima medie 9,43), la Colegiul „Ștefan cel Mare” – doar 13 respinși din 277 de absolvenți (prima medie 9,91), Liceul „Vasile Conta” – cu 8 picați din 79 absolvenți (prima medie 9,53).
În graficul prezentat în material se observă clar structura echilibrată a notelor în colegii, cu un procentaj foarte bun din toate punctele de vedere, cu puțini elevi care au picat examenul, semn că la acest nivel rezultatele sunt foarte bune. Este, fără discuție, rezultatul selecțiilor făcute la înscrierea în liceu, munca cadrelor didactice și efortul părinților în școală și în afara ei.
Tot mai greu pentru absolvenții de tehnologice
Dacă liceele teoretice rămân cele mai bune și după examenul din acest an, în schimb elevii de la liceele tehnologice au, nu mai este nici o surpriză, cele mai slabe rezultate, așa cum ne-am obișnuit în ultimii. Aici ajung absolvenții de 8 clase cu cele mai mici medii și pentru care în 4 ani de liceu se pot face cu greu minuni care să-i aducă la mult râvnitul 6. De ce liceele acestea nu atrag absolvenți cu medii mari? Pentru că nu le oferă nici o perspectivă reală. Iar dacă nu atragi cu nimic, nu poți avea performanță.
Cazul unor licee de tradiție ne arata clar cum stau lucrurile. De exemplu, Liceul Forestier, din 51 de absolvenți, are 43 respinși și nici o notă peste 8! Colegiul Tehnic de Transporturi are 27 respinși din 36 de candidați și 7 au promovat la limită. Privite așa, rezultatele nu arată deloc bine mai ales în momentul în care faci o comparație cu baza materială și banii investiți pentru funcționarea școlii.
Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia a reușit, aparent, să iasă din cercul vicios în care se învârtea în anii din urmă, când nu avea nici un elev care să promoveze Bacalaureatul. Anul acesta unul din cei 9 absolvenți a trecut la limită, cu o medie de 6,43! Cândva la această școală erau pregătiți cei mai buni specialiști pentru agricultură, iar de când a fost transformat în liceu elevii se chinuie să termine fiecare an de liceu, abia câțiva intră la Bacalaureat și foarte puțini sunt admiși. Tot un singur admis din cei 34 de absolvenți bifează și Liceul Tehnologic Nisiporești-Botești, care anul trecut a avut doar doi absolvenți în examen și nici unul nu a promovat. Școala pregătește viitori tâmplari și confecționere în domeniul textil, iar în ultimii ani a avut doar o clasă pentru ambele specializări. Să mai spunem că 23 de absolvenți nici nu s-au mai prezentat la examen. La limită este și Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig – cu 2 admiși din 22 de absolvenți în meseriile de tâmplar și confecționer textil, în vreme ce anul trecut a fost un singur promovat din doar 5 absolvenți care au intrat în examen.
Care ar fi diferența de calitate dintre aceste licee din mediul rural și unul de la oraș, precum „Dimitrie Leonida” de la Piatra Neamț? Aproape niciuna, are doar 7 elevi admiși din 36 de absolvenți, față de nici unul acum doi ani și 9 anul trecut. Imaginea ne-o putem întregi cu alte licee din orașe, unde lucrurile nu stau deloc bine. Graficul pentru acestea este exact opusul celor de la colegiile naținale, aici totul concentrându-se spre partea de jos a acestuia. Cu jumătate sau mai bine de jumătate dintre elevi picați sunt colegiile „Danubiana” – 19 respinși din 37 elevi, ”Cartianu” – 91 respinși din 156 elevi, „Ion Creangă” Târgu Neamț – 128 picați din 244 absolvenți, ”Miron Costin” Roman – 59 respinși din 102 elevi. Să luăm și cazul Liceului particular de la Alexandru cel Bun, cunoscut ca ”Școala Ouatu”. Aici avem 4 respinși sau neprezentați, 3 cu note la limită și doar unul cu o notă peste 9. Evident, și aici trebuie să vorbim despre elevii care ajung să frecventeze cursurile, ce anume li se oferă și câți dintre părinți își trimit copiii aici pentru că se oferă o anumită lejeritate și un program prelungit. Există câteva licee cu rezultate bune, care se mențin pe poziții an de an, cu foarte mari eforturi: „Spiru Haret” Piatra-Neamț – doar 4 picați din 49 de absolvenți, Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” Piatra-Neamț – 54 picați din 207 absolvenți, ”Vasile Sav” Roman – 43 respinși din 169 elevi, ”Petru Poni” Roman – 55 picați din 144 de absolvenți, „Gheorghe Ruset Roznovanu” Roznov – 12 respinși din 41 de elevi.
Rezultate bune pentru elevii de la vocațional
La liceele vocaționale, situația este împărțită între liceele sportive și cele teologice. Cea mai bună promovabilitate este la Liceul de Arte „Victor Brauner”, din cei 64 de absolvenți doar 22 căzând sub media 6. Liceul Sportiv Piatra-Neamț are ușor peste jumătate din numărul absolvenților (84) picați (44), în vreme ce la Liceul Sportiv Roman sunt promovați 53 din 106 absolvenți, în condițiile în care 11 nu s-au prezentat. Lucrurile stau ceva mai bine la liceele teologice. Nu doar la „Sf. Francisc de Assisi” sunt rezultate frumoase, în afară de un singur picat (din 30 de absolvenți), aici se înregistrează o notă de 10 la istorie obținută de un elev de la teologie și o notă de 10 primită la matematică de o elevă de la specializarea învățătoare. Și la Liceul „Cuvioasa Parascheva” de la Agapia se înregistrează o promovabilitate mare – 7 admise din cele 9 absolvente de anul acesta, dar și la „Episcop Melchisedec” Roman – doar 11 picați din cei 53 de elevi. Asta, în vreme ce Liceul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra-Neamț înregistrează 5 promovați din 9 absolvenți, dar și un 10 curat la logică. Una peste alta, rezultatele bune de la liceele teologice sunt și o dovadă că rigoarea și disciplina nu și-au pierdut din valoare.
Cristina IORDACHE