Interviu cu primarul Marinel Barna
Încă din deceniul şapte al secolului trecut, comuna Bodeşti era programată pentru o dezvoltare economică puternică, în vederea obţinerii statutului de oraş. Ei bine, lucrurile nu s-au înfăptuit decât în mintea unora, totul rămânând doar la stadiul de planuri şi proiecte. În goana de a obţine finanţări, actuala administraţie publică locală a întocmit mai multe documentaţii, din care au fost aprobate doar două proiecte de investiţii. Nu mari, pentru drumuri şi canalizare, investiţiile cele mai dorite de locuitorii din Bodeşteni. În aceste condiţii, comuna are de recuperat foarte mult, iar primarul Marinel Barna caută soluţii peste tot, dar se loveşte de aceeaşi problemă: nu sunt bani. Iar fondurile europene sunt pentru alte domenii, mai puţin cele cerute de locuitorii satelor comunei Bodeşti.
– Domnule primar, aţi avut necazuri cu inundaţiile în ultimele zile?
Da, am avut curţi inundate, drumuri distruse şi multe altele. Au fost de la ISU Neamţ, pentru evaluări în teren. Am avut două rânduri de inundaţii, pe 17 iulie şi, acum o săptămână, a fost mai grav decât prima dată. Au fost afectate toate satele: Oşlobeni, Bodeşti, Bodeştii de Jos. Aici a fost descărcare puternică. La Corni a fost mai puţin, în sensul că nu au fost inundate curţi, dar au fost drumuri afectate. Acolo ajută şi relieful, pentru că este mai sus satul.
– Aţi ajutat şcoala în pandemie?
În perioada de pandemie am ajutat şcoala cu tot ce a avut nevoie, începând de la dezinfecţie, plus bani permanent. Avem o bună colaborare cu doamna director Niculina Puşcaşu. Consider că şcoala este pe primul loc, pentru că este vorba despre educaţia copiilor noştri. Avem un proiect european pentru achiziţionarea de tablete, este aprobată cererea de finanţare, va trebui să semnăm contractul. Inspectoratul Şcolar a ajutat cu tablete.
– Unitatea şcolară de la Bodeştii de Jos funcţionează?
Şcoala de la Bodeştii de Jos funcţionează cu o clasă de grădiniţă. Dincoace, în centru, avem clasele V-VIII la şcoala mare şi I-IV la şcoala mică. Suntem printre primele comune din Neamţ care a obţinut la tot ce înseamnă şcoli avize ISU pentru funcţionare.
– Aţi avut Covid la copii?
Am avut un singur caz de Covid la copii, destul de recent, o fetiţă care s-a accidentat căzând de pe bicicletă şi care a ieşit pozitiv la testul făcut la spital, deşi familia ei nu a avut nici un fel de probleme, de simptome, în condiţiile în care mama ne-a spus că a dormit noapte de noapte cu fetiţa în pat şi nu a avut niciun simptom, nici măcar febră cât de mică sau altceva. La adulţi am avut cazuri, am avut şi decese la cei cu mai multe afecţiuni.
Modernizarea infrastructurii locale
– Într-o vreme, comuna Bodeşti avea în derulare mai multe lucrări.
Pe investiţii, comuna avea mai multe proiecte. Din păcate, sunt întârzieri. De exemplu, dacă în 2018 am depus şi am câştigat proiectul pentru o grădiniţă, abia acum suntem în faza de a organiza licitaţia pentru lucrările de construcţii, tot aici la Bodeştii de Sus. Ne-am dorit să facem o clădire spaţioasă şi să aducem toţi copiii aici. Pe un alt proiect, blocul ANL, care este gata, am primit aprobările de la Bucureşti, avem acum ultima şedinţă de Consiliu Local şi o să aprobăm criteriile pe care ni le-au trimis ANL-ul pentru închiriere. Ele vor putea fi şi cumpărate după o perioadă de 5 ani. La capitolul drumuri, proiectul FDI e blocat de către guvern: deja noi aveam constructorul pe ele, mai multe tronsoane de drum se deteriorează, cum ar fi la Dumbrăvele, unde s-a turnat primul strat şi acum, cu viitura asta a început şi la pod să se dărâme. Mai avem necazuri la Bodeşti şi Bodeştii de Jos. Avem turnat un strat pe aproximativ 2 kilometri de drum şi urma să continuăm lucrările, dar ni s-a spus că nu sunt bani. Ni se cer tot felul de situaţii, de documente.
– În ce stare este drumul care duce la Brădiţel?
Calea de acces către Mănăstirea Brădiţel este întreţinută. În primăvara aceasta, am ajutat cum am putut măicuţele, s-au făcut reparaţii acolo. Problema este că acum, din păcate, din cauza viiturilor iar sunt câteva porţiuni unde s-a stricat drumul, dar o să rezolvăm.
– Care sunt marile priorităţi ale comunei?
Comuna are nevoie de gaz, canalizare, apă, drumuri. Din păcate, de doi ani am accesat pentru tot ce-am putut fonduri europene, dar mai puţin pentru drumuri. De exemplu, cele mai bune proiecte pentru drumuri, cele mai mari din fonduri europene, tocmai acelea lipsesc. Ştiţi cum, eu când aud la televizor că nu sunt accesate fonduri europene îmi vine să-l sparg. Eu când am venit, la început, am avut 4 proiecte pe AFIR, drumuri, grădiniţa asta cu care mă chinui de prin 2016, două cămine culturale şi din 4 proiecte eligibile mi s-a spus că nu sunt fonduri. Eu am şi proiect pe social, mai nou, un milion de euro, au început echipele să lucreze la implementare, dar oamenii vor drumuri, asta îi doare pe ei. Poţi să le faci orice, dacă nu au drumurile cum trebuie, degeaba! Infrastructura locală este principala mea prioritate. Problema este că trebuie să ne şi accepte cererile de finanţare, dar dacă eu mă duc cu 10 proiecte, iar ei mi le iau pe cele mai simple şi pe cele cu fonduri mai mici, nici nu ştii ce să faci. Trebuie să mergi aşa cu două-trei proiecte, că dacă mergi cu 10, degeaba. Eu m-am dus cu mai multe, mi-au aprobat două, dintre care unul era vorba de masterplan şi de canalizare şi am renunţat la canalizare din cauză că nici la ora actuală nu s-a rezolvat cu masterplanul să se depună. În aceste condiţii, am rămas cu un singur proiect la o şcoală. Mulţumesc lui Dumnezeu că am făcut-o şi pe aia, am reabilitat-o şi am modernizat-o! Pentru canalizare avem totul pregătit, totul este măsurat, inclusiv drumul. Proiectul este pregătit şi aştept să se deschidă ceva ca să pot să aplic. (Rep.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 499, săptămâna 22 – 28 iulie.
Un comentariu
numa’ se plange si promite ca va face…. bai baiatule, bai!!!!