Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
În ultimii 8-9 ani, comuna Boghicea a trecut prin cea mai fastă perioadă de dezvoltare edilitară şi socială. Au fost modernizate drumuri comunale, recent a început şi asfaltarea drumului judeţean care traversează comuna. Au fost modernizate instituţii locale, iar, în ultima vreme, se lucrează la câteva proiecte aparte pentru întreaga comunitate: reţea de alimentare cu apă, canalizare, construirea unei noi grădiniţe şi a unui dispensar în satul Slobozia, modernizarea corpurilor A şi B din cadrul Şcolii Gimnaziale Boghicea, întreţinerea de drumuri comunale şi săteşti, iar în viitorii ani vor demara alte şi alte proiecte. Vor fi extinse reţelele de apă şi canalizare şi va fi înfiinţată reţeaua de gaz metan în colaborare cu primăriile Doljeşti şi Oţeleni, judeţul Iaşi, iar toate instituţiile locale vor avea parte de noi fonduri pentru dezvoltare. Toate aceste lucruri se leagă de numele primarul Mihai Cazamir, omul care, cu toate că este ameninţat zilnic că nu mai sunt fonduri, se încăpăţânează să depună proiecte pentru dezvoltarea comunei la toate instituţiile de finanţare. În fond, Boghicea, cu o populaţie redusă, desprinsă din comuna Bâra, crede în şansa sa şi în oamenii care-i conduc destinele. Cu toate că UAT-ul este situat la extremitatea estică a judeţului, oamenii de pe aceste locuri au încredere în şansele lor privind dezvoltarea aşezărilor componente, respectiv, Boghicea, Slobozia, Căuşeni şi Nistria. Un element la fel de important îl constituie sprijinul pe care această comună trebuie să-l primească atât de la Consiliul Judeţean Neamţ, cât şi de la guvern, prin instituţiile sale, altfel, comunităţile rurale vor avea în continuare de suferit. Probabil, vor veni ani grei, cu presiuni mari asupra bugetului local, dar primarul Mihai Cazamir nu disperă. Vrea, pur şi simplu, să modernizeze comuna sa natală şi nimic mai mult.
– Cum aţi ajutat şcolile din comună în timpul pandemiei?
Am ajutat şcoala cu tot ce am putut, cu măşti, cu dezinfectanţi, cu tablete cumpărate cu bani din bugetul local, atât cât ne-am permis. Avem şi un proiect pentru achiziţionarea de tablete, pe care l-am depus mai târziu, pentru că, între timp, a fost suspendată primirea de cereri pentru finanţare pe acest domeniu.
– Ce investiţii aveţi în lucru?
În primul rând, aş menţiona investiţiile în infrastructura şcolară. O să încep cu grădiniţa de la Slobozia, clădire cu trei săli de clasă, care este finalizată în proporţie de 90%. Urmează să îi facem dotările, apoi, recepţia care va avea loc cât de curând. La Şcoala de la Boghicea, care va avea nouă săli de clasă, corpul B este terminat, corpul A va fi gata în cel mai scurt timp. Ambele proiecte au o valoare totală de vreo 45 de miliarde de lei vechi. Facturile de până acum le-am achitat. Am primit o notificare de la PNDL, cum că nu mai sunt bani şi să plătim de la bugetul local sau să facem un împrumut. Diferenţa ar fi de vreo 10-15 miliarde de lei vechi până la final.
– Aceeaşi situaţie este şi la celelalte proiecte guvernamentale?
Da. La alimentarea cu apă se lucrează acum la subtraversări, ne-a venit factură acum de vreo 700.000 lei, se fac lucrări la cămine, la hidranţi, iar de săptămâna viitoare intrăm cu lucrările la staţia de pompare şi la rezervor. Şi aici ne-a fost oprită finanţarea, mai sunt vreo 35 de miliarde de lei vechi de plată. Avem o problemă şi mai mare, pe alimentarea cu apă, pentru că am primit o notificare de la constructor că s-au scumpit materialele de construcţii şi trebuie să facem un act adiţional la contract şi să suportăm noi diferenţa. Din păcate, noi, primăria, nu avem bani. Noi facem doar proiecte.
Dispensar uman la Slobozia
– În ce stadiu sunt demersurile la Dispensarul uman Slobozia?
Dispensarul de la Slobozia este o investiţie de 3 milioane de lei. Chiar ieri am fost sunaţi de la CNI, cum că săptămâna viitoare intră în CTI. În aceste condiţii, cât de curând vor fi scoase la licitaţie lucrările. Mai avem, tot prin CNI, Căminul de la Slobozia, dar prioritate are dispensarul şi, după aceea, va intra la finanţare şi căminul. Am depus, tot la CNI, un proces verbal pe calamităţi, pentru asfaltarea a 5-6 kilometri de drumuri comunale. Dacă nu avem bani, trebuie să facem proiecte. La Boghicea avem şi proiectul cu sala de sport, am făcut dezmembrarea terenului, urmează să-l ducem şi pe acesta la CNI. Noi avem cererea făcută, am avut de făcut nişte clarificări şi încă nu am primit ok-ul, pe proiectele de extindere sistem de alimentare cu apă şi reţea de canalizare. Fiecare proiect este în jur de 70 de milioane de lei, sper ca în următorii 3 ani să le finalizăm pe toate. Am semnat contractul de finanţare pe cadastrarea sistematică, cu OCPI, urmează să alegem sectoarele şi să ne apucăm de treabă. Am găsit un cadastrist bun şi o vom scoate la capăt cu el. Pe unde a fost, unde s-a apucat, a dus lucrările la sfârşit. Tot el ne face lucrarea topografică pentru gaz. La gaz metan mai avem de făcut nişte ridicări topo, banii vor trebui să vină de la bugetul local, numai că aici trebuie să vedem ce soluţii vom găsi. Cu siguranţă, ne vom cupla la reţea la Rotunda. De asemenea vrem să achiziţionăm o maşină de pompieri, iniţiem un proiect cu fonduri europene, va fi vreo 200.000 de euro. Pe social, avem un proiect. Suntem selectate vreo 100 de comune din ţară. Noi vrem să luăm clădirea de vizavi de primărie, blocul Marsat, avem şi ofertă, 72.500 euro, plus TVA, care este foarte bună. Vrem să amenajăm un centru social acolo. Suntem datori să încercăm. Cu AFIR Iaşi suntem în relaţii bune, am finalizat terenul de sport. Noi am primit până acum numai pentru minorităţi.
– Recent, aţi declarat că sprijiniţi bisericile.
La Slobozia a ieşit foarte bine altarul din curte. Tot în acel spaţiu vom construi şi un monument al eroilor. (Rep.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 499, săptămâna 22 – 28 iulie.