Institutul Național de Statistică a publicat astăzi, 13 iulie, indicele prețurilor bunurilor de consum pentru luna iunie, scoțând în evidență creșterile de prețuri care i-au afectat pe români în ultimul an. Conform raportului INS, rata anuală a inflației a ajuns la 3,9%, în creștere cu 0,1% față de luna mai.
Comparând situația actuală cu cea din iunie 2020, per total prețurile prețurile pentru mărfuri / servicii a crescut cu 3,94%. Cea mai mare creștere a venit la prețul energiei electrice, românii plătind în medie cu 16% mai mult la facturi decât în anul precedent. Alte creșteri importante ale prețurilor sunt resimțite la combustibil (11,75%), tutun, țigări (7,03%) dar și în ceaa ce privește unele bunuri alimentare, cum ar fi uleiul comestibil (15,91%). Creșterea bruscă și foarte mare a prețurilor materialelor de construcții a generat o luare de poziție a lui Ludociv Orban, președintele PNL, care a declarat că se are în vedere o modificare a legii achizițiilor publice prin care contractele să poată fi indexate pentru a ține cont de scumpiri și a proteja câștigătorii licitațiilor, acesta punctând că „există riscul ca foarte mulți constructori să nu-și poată termina proiectele”.
În schimb, sunt foarte puține domenii în care prețurile au scăzut în ultimul an. În rândul produselor alimentare, cartofii s-au ieftinit cu aprope 24% față de anul precedent iar prețul fructelor a rămas, în medie, aproximativ același, înregistrându-se scumpiri pentru toate celelalte tipuri de produse. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, scăderi importante ale prețurilor se observă doar la transportul aerian (prețurile scăzând cu aproape 15%), fapt motivat de situația deosebită din pandemie când cererea este la un nivel scăzut.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunța din luna mai că „rata anuală a inflației se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare”, deci această evoluție nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu nu se arată îngrijorat de această evoluție, susținând că veniturile românilor au crescut într-un procent mai mare decât inflația. „Cum să fie mai mari prețurile când rata inflației e mai mică? Prețul trebuie să fie văzut la venit. Trebuie să fim foarte atenți. Rata inflației nu e o problemă în România, mai ales când veniturile cresc cu 11%”, a explicat premierul la Digi24 la sfârșitul lunii iunie. Optimismul primului ministru s-a manifestat și în urmă cu numai câteva zile când a postat pe o rețea de socializare că „România poate să atingă pentru prima oară o rată a creșterii economice care se scrie din două cifre”. Rămâne de văzut cum se va simți această creștere în buzunarele oamenilor și dacă optimismul premierul va fi justificat.
Raportul INS poate fi citit mai jos.
ipc06r21_1Vlad B.