Astăzi, 27 iulie, noul modular ATI realizat de Asociația „Dăruiește Viață” din donații (2,7 milioane de euro) a fost finalizat și predat proprietarului, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. La conferința de presă organizată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, din partea asociației, s-a vorbit despre reușita acestui al doilea mare proiect al asociației și primul din regiunea Moldovei, despre cum mediul privat face, în timp ce statul se încurcă în promisiuni. „După improvizațiile din spitalele românești, care au dus inclusiv la pierderea de vieți omenești și după investițiile uriașe în înșiruiri de containere, acest Spital vine să demonstreze că putem avea secții de terapie intensivă, la cele mai bune standarde de tratament, dar și de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Este al doilea spital modular pus în funcțiune de Dăruiește Viață în ultimul an, după cel de la București și sperăm că acesta va aduce nu doar șanse la viață pentru oamenii din zona Neamț, care vor avea nevoie de terapie intensivă, ci și încrederea că se poate, că putem împreună să construim bine și repede în folosul comunității”, a declarat Oana Gheorghiu, fondatoare „Dăruiește Viață”.
Chiar dacă a fost realizată rapid, cu toate amânările survenite, costurile noii secții au fost acoperite doar în proporție de o treime din suma totală, chiar și în condițiile în care a fost interes din partea unor sponsori importanți și îi amintim aici doar pe BCR și Kaufland, care și-au trimis reprezentanții astăzi la Piatra-Neamț. „Secția de terapie intensivă este inima oricărui spital de urgență. La Neamț, această inimă a ars în totalitate. Am vrut să fim alături de nemțeni și de toată Moldova cu acest proiect și ne bucurăm enorm de implicarea comunității locale, dar și a sponsorilor și a donatorilor din toată țara. Peste 400 de companii au pus umărul și peste 10.500 de persoane fizice au fost solidari cu Moldova. Un proiect realizat de oameni, acolo unde autoritățile au eșuat de nenumărate ori”, a adăugat Carmen Uscatu, fondatoare „Dăruiește Viață”.
La rândul său, Alexandru Filimon, managerul spitalului județean, a declarat momentul de astăzi ca fiind „o zi istorică” și a dat asigurări că în 2-3 săptămâni vor putea fi îngrijiți pacienți în noua secție ATI. Probabil un termen optimist, dacă în conferința de presă Carmen Uscatu a simțit nevoia unui apel public către Delgaz Grid pentru finalizarea documentației privind alimentarea cu energie electrică a secției, care deocamdată se bazează pe generator. Revenind la ce va fi de acum încolo, managerul Alexandru Filimon a susținut că mai trebuie avizele de funcționare, dar că nu sunt probleme nici de echipamente, deși a omis cele 10 paturi ATI aduse de la Lețcani, nici de personal. „Avem echipamentele necesare, provin din 3 surse: Departamentul pentru Situații de Urgență, sponsorizări de 67.000 euro și echipamentele din secția ATI a spitalului. Avem același personal din spital, suplimentat cât am putut de mult în ultimul timp, cu personal din celelalte secții. Modularul are 17 paturi, noi avem personal asigurat pentru 25 de paturi. Vrem să degrevăm Maternitatea, unde sunt cele 6 paturi ATI. Pacienții vor fi îngrijiți în noua secție ATI și poate mai ținem 3 paturi în UPU”.
În lipsa dr. Vitalie Gurău, șeful secției ATI și care tocmai a intrat în concediu de odihnă, din partea secției a fost prezent dr. Pavel Borș, cel care l-a salvat din flăcări pe dr. Cătălin Denciu în incendiul din 14 noiembrie 2020. Mesajul său a fost adresat asociației care a făcut posibilă investiția, în primul rând, dar și nemțenilor. „O să începem și noi o activitate normală, cu paturi suficiente. Secția este dotată cu echipament modern, este spațiu suficient. Mulțumim celor de la „Dăruiește Viață” pentru acest proiect. Sperăm să asigurăm asistență medicală de calitate nemțenilor”.
Rămâne de finalizat și circuitul nou care va face posibil transferul pacienților din celelalte pavilioane în modularul ATI din curte. În principiu, bolnavii vor fi duși cu ambulanța în noua secție, unde li se va asigura terapia intensivă.
C.I.