Astăzi, 4 iulie, au fost publicate mediile finale la evaluarea națională, după contestații. În județul Neamț s-au depus 360 de contestații, mai puține ca anul trecut, potrivit Inspectoratului Școlar Neamț. Sunt tot 4 elevi cu media 10 (față de 21 anul trecut), iar procentul elevilor care au obținut cel puțin media 5 este de 73,5% în județul Neamț, adică 2.535 de elevi din cei 3.450 prezenți (3.505 înscriși). Promovabilitatea nu este un criteriu pentru admitere, repartizarea computerizată făcându-se în funcție de opțiunile menționate de elevi în fișele de înscriere și de media de admitere. Sunt 16 elevi cu nota 10 la română și procentul notelor de minim 5 este de 84,23%. La matematică sunt 35 de elevi cu nota 10, iar cu minim 5 sunt 65,42% dintre elevi.
Au fost puține contestații în partea de jos a clasamentului, iar recorectarea n-a modificat semnificativ primele note primite de elevi. Cele mai multe contestații le-au făcut elevii cu medii în intervalul 6-8 la evaluare, urmat de intervalul 8-9. Să mai spunem că este primul examen diferit de cele din anii trecuți, subiectele au fost structurate pe modelul PISA, această generație fiind prima care studiază după noua curriculă.
Sunt și câțiva elevi cărora contestațiile le-au schimbat major mediile. Cea mai mare diferență de notare – de 1,5 puncte – se înregistrează la română în cazul unui elev de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman care de la 7,65 inițial a urcat la 9,15 după contestație și a depășit pragul mediei 8. Cu diferențe mai mari la reevaluare mai sunt lucrări la română ale unui elev de la Școala Gimnazială Domnească Târgu Neamț, care de la 6,80 inițial a ajuns la nota 8,15 (cu 1,35 de puncte în plus a obținut media 8), în cazul unui elev de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț care a primit 1,05 puncte în plus și a ajuns la media 6,67 la evaluare și a unui elev de la Școala Gimnazială 1 Pildești (Cordun) care a primit 1 punct în plus și are media finală 9,05. Reevaluat cu 1 punct mai puțin la română, un elev de la LPS Roman a coborât sub 6 media la evaluare.
Mediile finale pot fi vizualizate aici.
După etapa specială, care începe mâine, 5 iulie și la care participă doi elevi, va fi anunțată ierarhia județeană și urmează repartizarea computerizată, în data de 24 iulie. Până atunci, în perioada 16-22 iulie, elevii însoțiți de părinți și asistați de diriginți vor completa opțiunile în fișele de înscriere. În perioada 25-28 iulie elevii vor depune dosarele de înscriere la școlile unde au fost repartizați. Locurile rămase libere vor fi afișate în data de 29 iulie, pentru a doua etapă de admitere, care va avea loc în data de 6 august.
C.I.