Excelența Sa, domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România, a efectuat o vizită de lucru miercuri, 7 iulie, la cel mai mare producător de ferestre termopan din Moldova şi cea de-a patra companie din ţară, ca şi capacitate de producţie, ADF Prod Piatra Neamţ. Cu peste 27 de ani de activitate în acest domeniu, ADF Prod este firma care a investit constant, încă de la început, în utilaje performante de ultimă generație, în fluxuri tehnologice noi și în capitalul uman. Însoţit de primarul Andrei Carabelea şi de alţi reprezentanţi ai primăriei pietrene, Excelenţa Sa a vizitat fabrica de producţie, directorul general al firmei ADF, Florin Luca, explicându-i Domniei Sale întregul proces tehnologic. Pas cu pas, înaltul oaspete diplomatic a primit informații despre modul de funcționare al utilajelor, despre echipamentele performante, liniile tehnologice 90% automatizate și produsele finite. ADF produce tâmplărie din PVC și geam termoizolant, la cele mai înalte standarde, operațiile executate în ciclul de producție se fac cu utilaje moderne garantând o precizie maximă. Pe parcursul fiecărui proces de producție există un sistem de asigurare al calității (verificare pe flux) capabil să răspundă standardelor de cea mai înaltă calitate, cu care clienții companiei deja s-au obișnuit. Diplomatul indian a avut ocazia să vadă rezultatul investițiilor făcute în timp de conducerea ADF Prod în capital uman, în programe și utilaje de ultimă generație, astfel încât produsul final obținut îndeplinește cele mai riguroase standarde europene.
La finalul vizitei, primarul Andrei Carabelea a vorbit despre scopul vizitei și despre rezultatele așteptate în relațiile cu India: “În primul rând îi mulţumesc Excelenţei Sale, domnul Rahul Shrivastava, care a onorat invitaţia noastră de a veni în Piatra Neamţ pentru a discuta despre mai multe oportunităţi. Am abordat în aceste două zile trei teme principale. În primul rând un sprijin pe partea educaţională, pentru tinerii care doresc să meargă la studii universitare sau post universitare în India vor beneficia de o serie de burse de studiu, practic, guvernul indian acoperind integral costurile legate de şcolarizare, bursierii urmând să-şi acopere cheltuielile de transport şi cele de cazare. În al doilea rând vrem să intensificăm relaţiile comerciale, în special cele dintre zona metropolitană din Piatra Neamţ şi furnizori sau clienţi finali din India şi, în acest sens, am avut o serie de întâlniri cu companii care utilizează, pe de o parte materii prime provenind din această ţară, şi pe de altă parte vom intensifica o campanie de promovare intermediată de Excelenţa Sa. Nu în ultimul rând, considerând că India este o ţară cu o creştere a importanţei în ceea ce priveşte competenţele digitale şi lumea start-up-urilor, am efectuat o vizită şi la Rubik Hub în Piatra Neamţ şi vrem să-i conectăm cu mentori şi comunităţi de start-up din India, de asemenea, cu ajutorul Excelenţei Sale“.
Excelenţa Sa, domnul Rahul Shrivastava, a punctat dorinţa sa de a crea legături solide între Piatra Neamţ şi localităţi cu dezvoltare asemănătoare din India, în primă fază prin realizarea unor înfrăţiri: „Vrem să creem adevărate legături, pentru că oraşul Piatra Neamţ este înfrăţit cu multe oraşe din multe ţări, dar nu din India. De aceea, mă voi gândi la un oraş care să se poată înfrăţi cu Piatra Neamţ. De asemenea, am discutat despre schimburi de experienţă de la om la om, posibile schimburi educaţionale între şcoli din Piatra Neamţ şi din India. Ceea ce m-a surprins plăcut la Piatra Neamţ a fost faptul că India este cunoscută oamenilor de aici și că în toate companiile vizitate am regăsit anumite asocieri sau colaborări cu India. Vom identifica posibile relații economice între companii din India și din Piatra-Neamț. Am găsit aici, la ADF, o companie mare, dezvoltată și curată așa cum este și orașul Piatra Neamț. Aveți un primar plin de energie și îi mulțumesc pentru invitație și pentru faptul că m-a însoțit pe tot parcursul vizitei”.
India – o influență majoră pe piața materiilor prime
Directorul general al ADF Prod, domnul Florin Luca, a detaliat, într-un scurt interviu, ce oportunități ar putea fi create ca urmare a vizitei înaltului diplomat indian.
– Câteva impresii despre vizita Excelenței Sale, Ambasadorul Indiei.
Este o vizită care ne onorează și care sperăm să fie cât mai benefică, să rezolve măcar într-o oarecare măsură lipsa de oțel de pe piață, pentru că India are o mare influență în ceea ce înseamnă minereul de fier și producția de oțel și laminate la nivel mondial. Poate vor fi și unele oportunități ca urmare a acestei vizite de lucru a Excelenței Sale. Firma noastră a avut câteva proiecte punctuale în Sri Lanka. În general produsele noastre sunt focusate pentru o anumită eficiență energetică, pentru conservarea energiei, iar în India, ținând cont de clima de acolo, nu prea este cazul. 45% din producția noastră este destinată exportului și merge către clienți din Italia, Franța, Germania.
– Cum ați rezistat pe o piață atât de acerbă, mai ales în condiții de pandemie?
Din fericire, pandemia nu a afectat și domeniul în care noi activăm, cel de construcții. Dimpotrivă a suferit o dezvoltare mai mare ca oricând. Criza reală cu care ne confruntăm nu este cea a comenzilor, rămâne parțial și criza de personal, dar cea mai mare criză, la care nu ne așteptam, când ai comenzi, ai bani, dar nu avem materie primă! Avem forță de muncă, capacitate de producție, dar nu avem materie primă. Atunci când găsim materia primă evoluția prețurilor este total neașteptată, de la o zi la alta cresc prețurile și cu 30%. Suntem anunțați de la o zi la alta, că ori se scumpește, ori nu mai primim cantitatea comandată.
– Ce soluție credeți că există pentru a depăși acest moment?
Întărirea relațiilor cu furnizorii, forecaster-uri (prognozări- n.r.), mărirea stocurilor de materie primă, atât cât se poate. Sperăm într-o revenire, cu toate că anul acesta nu sunt prea optimist că se va întâmpla. De fapt, acesta este efectul pandemiei în industria noastră. Oțelul, PVC-ul, sticla s-au scumpit, cam toate materiile de construcții.
– Ce proiecte aveți în viitorul apropiat?
Planuri există, dar cu acest boom al prețurilor la materia primă, mai așteptăm până să trecem la altfel de strategii. Forța de muncă pleacă din nou peste hotare. Dacă la începutul pandemiei, acum un an și jumătate, oamenii se întorceau din occident acasă, acum au început să plece înapoi. Din păcate, noi estimăm că după ce va trece criza materiilor prime, se va reamplifica și va reveni criza forței de muncă și nu vorbim de forță de muncă calificată, ci în vederea calificării. Dacă vom fi sănătoși, găsim noi soluții la toate, vom trece peste orice.
Pagină realizată de Angela CROITORU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 498, săptămâna 15 – 21 iulie.