Astăzi, 21 iulie, la Arcul de Triumf din București a început, la ora 10, ceremonia militară dedicată încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan, care a durat 19 ani. Festivitatea ar fi trebuit să se desfășoare la Piatra-Neamț, întrucât militarii Garnizoanei Piatra-Neamț au fost ultimii care au asigurat protecția și retragerea trupelor coaliției internaționale în ultimele 6 luni în Afganistan (bazele aeriene Kandahar și Bagram). Batalionul de Protecţie a Forţei „Jderii”, format din militarii Garnizoanei Piatra-Neamț și comandantul lt.col. Vasile Mironescu, au executat prima și ultima lor misiune completă într-un teatru de operaţii. În anul 2013, o companie din batalion a fost dislocată în Afganistan timp de 6 luni, pentru asigurarea securităţii. În toți anii în care militarii din Piatra-Neamț au avut misiuni în Afganistan nu s-au înregistrat răniți sau morți.
La ceremonialul de astăzi, defilarea a fost deschisă de un detașament format din militarii răniți în timpul misiunilor în Afganistan, aproximativ 200 din anul 2002 și până acum, la retragerea forțelor. Formații de aeronave vor survola monumentul în timpul păstrării unui moment de reculegere și depunerea unei coroane de flori pentru cei 27 de militari români căzuți la datorie.
Între anii 2002 şi 2021, Armata Română a dislocat peste 32.000 de soldaţi în Afganistan, participând la mai multe misiuni NATO desfăşurate în această ţară, cum ar fi Operaţia Enduring Freedom (OEF), ISAF şi Misiunea Resolute Support (RSM). România a fost una dintre ţările cu cel mai mare aport de trupe în cadrul misiunilor NATO din Afganistan, fiind al 6-lea contribuitor la efortul general de pace şi stabilitate din Afganistan.
C.I.
Nota redacției – ceremonia de la Piatra-Neamț a fost într-un fel pregătită de oficialități, care au dat comandă Publiservului să execute rapid refacerea zonei cu pavele din Piața Ștefan cel Mare și strada Mihai Eminescu, unde ar fi trebuit să aibă loc defilarea, astfel încât înalții oaspeți care ar fi participat să poată aprecia cât de gospodari sunt edilii noștri.
Un comentariu
Adevarati eroi. S-au sacrificat pentru patrie. Au fost 3-4 pe loc pentru a putea pleca.