În 2017, Curtea de Conturi Neamț constata că Poliția Piatra Neamț a beneficiat de servicii de consultanță juridică considerate ilegale din partea PFA Dragoș Ștefan. Instituția care verifică cheltuielile instituțiilor bugetare a considerat că încheierea contractului respectiv ar fi produs prejudicii Poliției Locale, a decis recuperarea banilor și de atunci asistăm la o adevărată bătălie juridică a cărei miză o reprezintă doar aproximativ 82.000 de lei. Aparent, lucrurile ar fi trebuit limpezite de decizia Curții de Apel Bacău, care a dat câștig de cauză Curții de Conturi. Lucrurile ar trebui să fie simple, în realitate, de-abia de-acum încolo începe veselia administrativă. Ne explică chiar purtătorul de cuvânt la instituției:
„Poliția Locală Piatra Neamț a demarat în 2017 concomitent, atât acțiune de anulare a măsurii dispuse de Curtea de Conturi – Camera de Conturi Neamț de recuperare a sumelor plătite pentru serviciile de consultanță prestate de PFA Ștefan Dragoș Eduard, cât și acțiune direct împotriva PFA Ștefan Dragoș Eduard, pentru constatarea nulității contractului și recuperarea sumelor. Această ultimă acțiune a fost suspendată până la soluționarea primei, astfel încât, în prezent, ca urmare a rămânerii definitive a hotărârii instanței cu privire la măsura Camerei de Conturi Neamț, a fost solicitată repunerea pe rol a celei de-a doua acțiuni”.
Altfel spus, se reia un proces de la capăt, suspendat până la soluționarea celuilalt. Între timp, Dragoș Eduard Ștefan nu mai este angajatul Poliției Locale, care nu-i poate pune poprire pe salariu, a ajuns, chiar dacă în postură de interimar, secretarul general municipiului Piatra Neamț. Și omul are dreptul să se apere, mai ales că a participat la o procedură a cărei oportunitate nu a stabilit-o el. Iar surpriza vine odată cu acest al doilea proces, pentru că legea este generoasă.
În asemenea cazuri, în care a existat o procedură de achiziții și s-a încheiat un contract, există posibilitatea ca cel care a prestat serviciul să cheme în garanție persoanele care au dispus demararea procedurii de achiziție. Altfel spus, PFA Ștefan Dragoș poate cere ca o parte din bani, dacă nu chiar toți, să fie plătiți de către cei care au cerut serviciul respectiv.
Vizați ar fi șefii Poliției Locale de la acea vremea. În 2012 șef era Dumitru Căescu, care a declarat că „posturile erau blocate” și de aceea s-a ales această cale, Poliția Locală neavând jurist angajat. Contractul a crescut valoric după 2014 și aceasta este perioada pe care o incriminează Curtea de Conturi. În acest caz, omul care ar putea fi chemat să contribuie financiar la recuperarea banilor ar putea fi chiar Eugen Pancu, șeful actual al Poliției Locale!
Luni, 28 iunie, am cerut lămuriri cu privire la dosar Poliției Locale:
„La termenul din data de 24.06.2021 instanța a pus în vedere părților regularizarea cererilor lor, astfel:
Politia Locală trebuie să timbreze cererea formulată cu suma de 442 lei. Astăzi (28 iunie) am plătit taxa, în cursul zilei de mâine vom trimite către instanță dovada. De asemenea, trebuie depusă o xerocopie a procesului verbal de constatare emis de Camera de Conturi Neamț cu prilejul efectuării auditului în 2016;
Ştefan Dragoş Eduard a solicitat chemarea în garanție a ANAF, cerere pe care trebuie să o estimeze și timbreze la valoare, să o completeze și redacteze în trei exemplare. De asemenea, a solicitat chemarea în garanție a persoanelor responsabile de efectuarea procedurii de achiziție, sens în care trebuie să evalueze și să timbreze cererea, precum și să indice explicit persoanele pe care dorește să le cheme în garanție cu datele de identificare. Și aceasta din urmă cerere de chemare în garanție trebuie completată corespunzător normelor de procedură civilă”.
Să recapitulăm: Curtea de Conturi constată în 2016. Procesele încep în 2017, după care unul se finalizează în 2020. Altul, suspendat, începe acum. Care și el beneficiază de cale de atac la o instanță superioară. După care poate exista un alt proces prin care cei chemați în garanție să cheme alte persoane în garanție. Adică domnul Pancu pe cel care a girat pentru legalitate achiziția. Culmea ar fi să fie chiar Dragoș Ștefan, dar ce mai contează, justiția își urmează cursul nestingherită. Concluzia vine firesc, banii s-au încasat repede și la timp. Returnarea lor este o chestiune de durată, atâta timp cât legea permite asta. Iar dacă te mai și pricepi la legi, poți sta liniștit, mai ales dacă ai grijă să implici în proces și persoane cu funcții importante de răspundere. (V. BĂLĂNESCU)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 496, săptămâna 1 – 7 iulie.
Un comentariu
Ce bine ca vine legea in care alegi ori salariu la stat ori pensie, poate se duc la culcare si bătrâneii astea șefi de care nu ai loc.