Construcția a început în 2015 și nu este gata nici acum * lucrarea trebuia predată în 2017 * pacienții au fost îngrijiți în timp ce spațiul era nepreluat de la constructor * greșelile de proiectare au dus la întârzieri și procese, deși bani au fost suficienți * toți cei implicați, manageri, Consiliul Județean, proiectant, constructor, sunt vinovați de nefinalizarea lucrărilor
În data de 14 august 2015 Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț încheia contractul de lucrări ce avea ca obiect ”Reparații capitale lucrări pentru reabilitarea și modernizarea secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”. Lucrarea a fost câștigată de Asocierea Edamed București (EDAS EXIM SRL, MEDICARE TECHNICS SA EDITRONIC INTERNATIONAL SRL) în urma unei proceduri de achiziție numită „cerere de ofertă online”, contra sumei de 14.610.968,83 lei, cu tot cu un TVA de 24%. În 24 de luni trebuia finalizată lucrarea, până pe 14 iulie 2017. Garanția de bună execuție a lucrărilor în valoare de 5% trebuia depusă de executanți, termenul de restituire a 70% din valoarea garanției era de 14 zile de la data încheierii procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar diferența de 30% din valoarea garanției trebuia să fie restituită la încheierea procesului verbal de recepție finală. Contractul are nu mai puțin de 12 acte adiționale, majoritatea se referă la sume de alocat necesare continuării lucrărilor. Există și două adiționale, 6 și 8, nesemnate de executant, prin care spitalul cerea modificarea unor prevederi contractuale. Aici trebuie să bifăm și un proces pierdut de spital, deoarece instanța a considerat că nu există nicio prevedere legală care să stabilească perioada minima de garanție pentru respectiva lucrare, aceasta fiind stabilită prin acordul părților, iar în cazul modificării cotelor de cheltuieli indirecte și profit, instanța menționează că trebuie respectată oferta financiară negociată între cele două părți. Semn că cei de la spital au vrut să modifice regulile în timpul jocului. Există și două acte adiționale 11 (septembrie 2018) și 12 (aprilie 2019) prin care a fost prelungită durata contractului, termenul final de execuție a fost data de 12.05.2019. În acest moment, două din cele trei corpuri ale secţiei pediatrie sunt finalizate, dar nu s-a semnat un proces verbal de predare- primire, deoarece lucrarea nu este gata. În al treilea corp de clădire mai sunt de executat lucrări în special la mansardă, care au fost omise în proiectul tehnic, fiind necesare fonduri suplimentare pentru execuția lor, astfel că, din aceste cauze, nu a fost întocmit procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Problemele grave de la Pediatrie: Proiectarea
De proiect s-a ocupat societatea Bodo Invest de la Iași, care ar fi fost direcționată spre proiect pe bază de cumetrii în zona de investiții a Ministerului Sănătății. Cert este că a ”nășit” un proiect plin de hibe, care a generat întârzieri și costuri suplimentare. La un moment dat, pe vremea când manager era Codruț Munteanu, cei de la Bodo Invest erau dați dispăruți de oficialii nemțeni, deși ei erau bine mersi la Iași, ocupați cu alte afaceri prospere. Abia în 2018 o expertiză tehnică constata deficiențe tehnice ale proiectantului, parte din ele au fost remediate prin dispoziție de șantier, cu integrarea acestora în capitolul cheltuieli diverse și neprevăzute a devizului general și stabilea că pentru continuarea lucrărilor sunt necesare note de comandă suplimentară în valoare de 1.078.051,50 lei, inclusiv TVA.
Asta ar fi o problemă punctuală, dar importantă dacă a dus la nefinalizarea lucrărilor datorită neînțelegerilor dintre constructor și beneficiar. Grav este că proiectul este prost făcut și când vine vorba despre utilitățile care ar trebui să ușureze munca personalului medical și să ajute pacienții. Iar aici putem vorbi despre inconștiență, nepricepere sau, și mai grav, despre greșeli de natură penală. Dr. Suzana Constantinescu, şefa secției din acea vreme, declara pentru „Mesagerul de Neamț” în ianuarie 2018 că lucrările se fac după un proiect „care n-are nimic de-a face cu circuitele și spațiile de care avem noi nevoie”. O caracterizare extrem de clară a lucrurilor. Și continua: „M-am trezit cu un astfel de proiect, plin de bazaconii, am făcut referat de fiecare dată când am mai descoperit o bazaconie. Inclusiv când a venit mobilierul am făcut referat! S-a dovedit că cine a făcut proiectul și dotările n-a avut nici cea mai mică idee despre ce înseamnă o secție de pediatrie, cu terapie pentru acuți, nu «supraintensivă» de adulți! Eu am informat mereu conducerea, de câte ori a fost cazul, dar se pare că și legile sunt proaste”. Pentru că, printre altele, mobilierul primit a fost unul total neadecvat: ”Partea și mai deranjantă este că dotările și mobilierul, care au ajuns cu întârziere, corespund doar în parte cu cerințele de pe secție. O parte din dotări sunt total nepotrivite pentru o secție de pediatrie: avem aceste paturi de terapie intensivă, care sunt pentru adulți, nicidecum pentru copii, nicidecum pentru Terapie Acuți. Pătuțurile mici nu sunt conforme, au aceste șuruburi, din plastic, care oricând se pot rupe, este total neadecvat acest mecanism. Paturile de consultații sunt mult prea sofisticate și n-au nicio legătură cu secția noastră. Incubatoare. Ce să facem cu incubatoare, să zicem că păstrăm unul, poate va fi vreodată nevoie pentru un nou-născut… dar 6 incubatoare?!
„Cât am fost manager, eu am dorit de la această expertiză un singur lucru: să mi se spună de ce au apărut aceste lucrări suplimentare, dacă vina proiectantului a dus la această sumă adunată, în ideea de a da în judecată proiectantul și de a recupera acest prejudiciu. Numai că, odată finalizată expertiza, juriștii mi-au spus că nu reiese clar că e vina proiectantului. Asta a fost viziunea mea: spitalul să dea în judecată proiectantul pentru recuperarea acestui prejudiciu de aproape un milion de lei. În contract, la aceste cheltuieli neprevăzute, a fost trecut 1%, deși am înțeles că trebuia până la 10%” – dr. Cristina IACOB ATĂNĂSOAIE, fost manager interimar, care arată clar de unde vin problemele.
Este BODO Invest răspunzătoare de greșelile făcute? Fără discuție că da! După ce au început problemele la spital societatea practic și-a încheiat activitatea, în 2019 și 2020 a raportat cifre de afaceri 0, iar cei doi acționari se desfășoară în alte societăți.
Problemele de la Pediatrie: corpul C a funcționat fără să fie recepționat!
„Mesagerul de Neamț” a scris în mai multe rânduri despre o situație greu de înțeles și greu de acceptat (amănunte puteți citi aici și aici). Din noiembrie 2017 corpul C al Pediatriei (există trei corpuri), fără a fi recepționat, a fost eliberat de constructor și acolo au fost tratați copii. Fără ca toate lucrările să fie finalizate și fără ca cineva să autorizeze secția! Copiii au fost tratați într-o secție care, în acel moment, nu aparținea spitalului, acolo fiind, conform documentelor, un șantier! Iar dacă recent unui bolnav cu o infecție nosocomială instanța i-a acordat despăgubiri de 200.000 de euro, cine poate evalua ce s-ar fi întâmplat dacă un părinte ar fi dat în judecată spitalul că a avut copilul tratat într-o clădire nerecepționată și netrecută prin filtrul autorizării DSP și nu numai! În ciuda semnalelor transmise, nimeni nu a fost interesat să intre în legalitate, dimpotrivă, s-au făcut eforturi de a explica imposibilul, că totul funcționează după reguli. Toată lumea a bălmăjit ceva despre autorizarea generală a spitalului, pentru că așa erau ordinele, să nu fie create probleme proprietarului, adică Consiliului Județean.
Ce spunea constructorul la acea vreme, în august 2018? ”Lucrările de reabilitare a Corpului C al Secției Pediatrie, atât cele cuprinse în proiectul inițial, cât și cele rezultate din aplicarea Dispozițiilor de Șantier emise de Proiectantul General, s-au finalizat în cursul lunii octombrie 2017. În consecință, prin adresa nr. 0782/03.11.2017, în conformitate cu prevederile contractuale (Cap.15, Art.15.2) am transmis Beneficiarului Notificarea de constituire a Comisiei de Recepție care să constate finalizarea lucrărilor și preluarea lor în exploatare de către Beneficiar, a corpului C. Până la această dată NU AM PRIMIT nici un răspuns la această Notificare și, în ciuda acestui fapt, Corpul C este utilizat in integrum, funcționând cu pacienți și personal medical aferent”.
După o perioadă de timp și etajele 2 și 3 ale Corpului B au fost utilizate de către spital, chiar dacă lucrările nu au fost recepționate! Și totul s-a învârtit în jurul fugii de răspundere în legătură cu lucrările suplimentare efectuate, dar neplătite și a unei expertize, care a stabilit că s-a greșit proiectul, doar că nu este clar, în afara oricărui dubiu, dacă a greșit proiectantul! Și încă un lucru de reținut: în condițiile în care ai folosit spațiile și aparatura antreprenorului nu îi mai poți imputa nici un defect sau funcționare defectuoasă a vreunui echipament montat în secțiile respective. Sunt vinovați toți cei care au acceptat un asemenea lucru care ar fi considerat și tratat ca o crimă în orice sistem judiciar? Fără îndoială că da, vorbim aici despre comitetele directoare, despre consiliile de administrație și despre Consiliul Județean, partea de executiv, dar și partea de legislativ. Consilierii județeni, parlamentarii locali, dacă ne este permisă o asemenea comparație au, pentru neimplicare, statutul de complici, chiar dacă cel mai probabil nimeni nu-i va trage la răspundere.
Este vinovată Direcția de Sănătate Publică Neamț? Da, fără nici un fel de îndoială, pentru că și-a dat girul ca respectivele spații să funcționeze fără ca ele să fie preluate de la constructor. Vina este cu atât mai mare cu cât știa despre situație și nu a intervenit în nici un fel. Singura scuză sau justificare ar fi că nu ar fi existat alte spații pentru tratarea copiilor. Scuză care nu ține, deoarece când pornești o investiție te asiguri că ai o soluție alternativă. Chiar și cu direcționarea bolnavilor în alte spitale.
„Nu doresc să discut aceste probleme!” – Octavian TĂRĂNTUŞ, președintele Consiliului de Administrație când a fost întrebat despre folosirea spațiilor fără a fi preluate.
Consiliul Județean și Pediatria
Ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea, nimic nu se întâmplă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț fără ca cei de la Consiliul Județean să nu știe. Cu atât mai mult investiții atât de mari și de importante. De aceea Consiliul este un jucător fără de care acest joc nu se putea desfășura. Iar partea care ține de cine câștigă o licitație, cine se ocupă de proiectare, etc, o spun în particular toți managerii, se hotăra în Casa Albă, indiferent de procedura aleasă. Consiliul Județean, dacă judeci după declarații și contribuție financiară, dă impresia că s-a implicat. Că a fost, în cea mai mare parte fără folos pentru spital, este cu totul și cu totul altă problemă și aici trebuie să ne uităm la oamenii care au fost implicați. În perioada 2017 (adică anul când trebuia finalizată lucrarea) – 2020, de la CJ au fost alocate sume pentru Pediatrie an de an, chiar și în 2020 când banii nu au fost folosiți.
An | Fonduri alocate pentru secția Pediatrie |
2017 | 7.736 lei
|
2018 | 7.395 lei
|
2019 | 1.153 lei
|
2020 | 160.000 lei
|
Din punct de vedere financiar-contabil suma din ultimul an a fost nefundamentată legal, contractul de lucrări era expirat și nu existau contracte de continuare a lucrărilor. Într-un fel, putem spune că banii au fost imobilizați, dar nu sunt nici primii, nici ultimii. Probabil cineva a spus să alocăm bani să fie acolo, dacă cumva va fi nevoie de ei. Curios ar fi de căutat justificare legală pentru a cere acești bani. CJ a avut în tot acest timp oameni de încredere în Consiliul de Administrație, ca să amintim aici doar de Dan Vasile Constantin, omul la care s-au raportat toți managerii. Din această cauză nu poate spune că nu știe despre problemele de fond ale contractului, ca și despre pagubele generate spitalului. Pe rând, nu neapărat în ordinea importanței, să reținem:
- În acest moment sunt lucrări neefectuate de 1.821,798 lei și conducerile spitalului nu au efectuat demersurile legale pentru finalizarea și recepționarea lucrării.
- S-au efectuat lucrări suplimentare peste contract, fără aprobări și negocieri legale, care au fost achitate furnizorilor, ca valoare undeva peste 76.000 lei. Vinovați sunt în primul rând cei care au aprobat situațiile de lucrări, de la serviciul tehnic, la manager, dar și cei puși să supravegheze situația la spital. Nu au fost reținute garanții constructorului în valoare de peste 475.000 lei și celor care s-au ocupat de dotări în valoare de peste 237.000 lei. Cifrele sunt oficiale, chiar dacă nu au fost date publicității!
- Din aprilie 2019 executantul nu mai garantează cu nimic execuția parțială a lucrărilor făcute. Pe de o parte Spitalul nu a urmărit constituirea garanției, o sumă undeva spre 237.000 lei. Pe de altă parte, exista o poliță de asigurare la Societatea de asigurări Gothaer Asigurări Reasigurări SA, la nivelul a 589.000 lei, dar aceasta a expirat pe 12 aprilie 2019. Chiar nu știa nimeni de la județ despre aceste lucruri, că doar spitalul este proprietatea CJ, nu a lui Dan Vasile Constatin sau a managerilor?
DSP Neamț: în legătură cu recepția lucrărilor în corpurile unde se îngrijeau copii bolnavi, aflate în regim de șantier
„De la noi n-a făcut nimeni parte, comisia de recepție a fost formată, probabil, dintr-o echipă de specialiști ai spitalului. Ca autorizații, există o autorizație pe spital, în care există planuri de conformare și lucrări de reabilitare pe fiecare secție, cu anumite termene, secția (pediatrie – n.r.) funcționează pe baza unor anumite termene, prinse în lucrările de reabilitare din proiectul mare” – dr. Mirela GRĂDINARU, purtătorul de cuvânt.
În acest moment există tot felul de anchete legate de reabilitarea secției. Ultima acțiune aparține ANAF, care probabil a finalizat controlul documentelor contabile cu privire la subiect. Chiar dacă vor constata nereguli, este greu de crezut că cineva va merge mai departe de aspectele formale. Vor fi găsiți niște țapi ispășitori, dar adevărații vinovați vor continua să căpușeze cu nesimțire orice bani care ajung în zonă. Pentru că pot și nimeni nu-i deranjează!
2016: În programul de campanie al lui Ionel Arsene, una dintre prioritățile stabilite de acesta în privința spitalului era ”reabilitatarea și modernizarea secției Pediatrie”
August 2017: „M-a bucurat să văd în cadrul vizitei pe care am făcut-o la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț că lucrările se desfășoară în ritmul dorit, iar conducerea SJU și constructorul au găsit soluții pentru deblocarea situației. Am primit promisiunea fermă din partea antreprenorului că unul dintre cele trei corpuri de clădire, respectiv corpul C, care adăpostește și Unitatea Primiri Urgențe din cadrul secției Pediatrie, va fi complet finalizat și utilizabil până pe 20 septembrie. Micii pacienți și însoțitorii lor merită cele mai bune condiții de tratament și cazare în Spitalul Județean, iar prin investiția pe care o derulăm la Pediatrie, alături de celelalte investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, vom reuși să le oferim aceste lucruri” – Ionel ARSENE
August 2018, în timpul vizitei ministrului Sorina Pintea, Ionel Arsene declara tranșant: „Situația a fost deblocată, am adus plățile la zi și sper ca, în cel mai scurt timp, să reușim să finalizăm această investiție”!
August 2018, Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, fost manager interimar și actual director medical al spitalului: „Când s-a dat drumul la corpul C, eu am avut o discuție și cu firma, și cu cine se ocupa atunci – era domnul doctor Andrița consilier, și s-a pus problema că se eliberează celelalte corpuri, se dă front de lucru constructorilor, după care se va recepționa toată lucrarea. Asta a fost ideea mea permanent, că lucrarea se va recepționa în totalitate, când sunt finalizate corpul C, corpul A și corpul B. Spre sfârșitul mandatului meu a apărut și ideea asta, că ar fi trebuit recepționat corpul C, fiindcă am dat drumul (n.n. – la funcționarea în primul corp reabilitat). Numai că, asta este, pe mine m-a depășit întotdeauna problema asta.”
Valentin BĂLĂNESCU