Interviu cu primarul Augustin Constantin HOLMANU
– Domnule primar, cum ați depășit perioada pandemiei?
La începutul anului 2020, am trecut printr-o perioadă urâtă, cea a pandemiei. După cum știți, cea mai mare problemă au avut-o elevii, în special cei din mediul rural. În comuna Pâncești, avem o singură unitate, Școala Gimnazială „Vlad Dănulescu”, unde învață 194 de elevi. Acești elevi au fost grav afectați, în sensul că nivelul de trai este un pic mai scăzut și tehnologia ajunge foarte greu. De aceea, noi am ajutat școala, în primă fază am alocat de la bugetul local 20.000 de lei, cu care am achiziționat 70 de tablete. Ulterior, Inspectoratul Școlar, prin Ministerul Educației, a mai adus 57 de tablete. Avem 127 de tablete funcționale, ceilalți au avut de la părinți. Rețeaua de internet a funcționat printr-un proiect cu finanțare europeană. Am pus internet gratuit doar în centrul comunei. În rest, este foarte greu, pentru că nu avem nici măcar semnal telefonic. Copiii au fost aduși în săli ale școlii și ale primăriei, avem și un parc unde avem și terenul de sport sintetic, unde avem internet și copiii s-au adunat în aceste zone. Cu sprijinul cadrelor didactice, care au fost și sunt foarte implicate, au făcut aceste ore online. Prin rotație, au mai chemat la școală copiii care nu aveau internet. În linii mari, am depășit momentele, sperăm să nu mai vină încă un val.
– Ce investiții ați avut la școală?
Mă pot lăuda cu aceste investiții. Clădirile școlii, pe lângă reabilitarea corpului A și construirea unei grădinițe, mai avem corpul B, unde pregătim un proiect. Construcția este mai tânără, dar începe să se uzeze. Avem un proiect de creștere a eficienței energetice, cu fonduri europene, în valoare de 1.188.000 lei, prin care vrem să-l reanvelopăm, să schimbăm centrala termică, să găsim o nouă sursă de căldură. Proiectul se va derula prin Agenția Fondului de Mediu și atunci școala va fi total pusă la punct.
– Vă este dragă școala?
Aici am învățat, am fost elev premiant din clasa întâi până în clasa a VIII-a, mai târziu am fost și profesor suplinitor, tot aici. Între mine și această școală este o legătură deosebită. Pe primul loc a fost convingerea mea, pe care o pot duce la plan național, dacă nu avem baza, educația, școala, nu putem clădi nimic.
– În satul Holm este, de mai mulți ani, în construcție o școală.
Împreună cu cei din Compartimentul Asistență Socială gândim un proiect pentru a amenaja un centru social în acea școală. Dar, încă nu știm de cine aparține, școala este în administrarea constructorului, care între timp a intrat în lichidare judiciară. Firma mai are de recuperat bani. Nu reușim să o preluăm deocamdată. De doi ani suntem în procese și preconizez că vor mai dura încă 2-3 ani. Este păcat pentru că acolo s-au investit niște bani și am putea să-i dăm o altă funcționalitate.
Apă și canalizare, în colaborare cu Poienari
– Se vede că UAT Pâncești este un șantier.
Mă bucur dacă se vede cât ne-am implicat pentru a rezolva alimentarea cu apă. Așa este, comuna este în șantier. Suntem în lucru cu un proiect amplu, în toată comuna înființăm rețele de apă și canalizare. Este un proiect un pic întârziat, din cauza unei soluții tehnice, de a folosi o stație de epurare dintr-o comună vecină, ca să nu mai cheltuim noi bani să construim o altă stație. Numai că, ne-am lovit de faptul că Ministerul Dezvoltării, cel care este finanțatorul acestui proiect, ne-a frânat un pic finanțarea, rețeaua fiind prevăzută și cu stație de epurare. A trebuit să așteptăm un an și jumătate până când, prin ordin de ministru, ni s-a aprobat schimbarea denumirii, în sensul că am scos această stație de epurare și cu banii economisiți am reinvestit în alte două sate. Pomparea nu este scumpă pentru că este sistemul clasic. Am descoperit prin studii, din prospecțiuni reiese că este suficientă apă, cam 100-150 de metri până la bazin, iar de la bazin vine prin cădere în toată comuna. Pomparea este necesară în special la sistemul de canalizare, nu apar ape uzate suplimentar de la comuna vecină. Sistemul este mult mai bun decât dacă am investi într-o nouă stație de epurare. La vecini este o stație de epurare modernă, care are nevoie de un anumit debit. Discutam cu domnul primar de la comuna Poienari, ca pe viitor să ne asociem și să facem un contract prin care să ne asociem în administrarea pe partea de apă și canalizare, să nu le mai predăm la compania de apă și să obținem un preț mai mic la apă pentru cetățeni.
– Care este starea drumurilor comunale?
UAT-ul nostru este o raritate, pentru că avem numai drumuri comunale. Drumurile, în jumătate din comună, le avem modernizate. Avem acest drum comunal care străbate comuna, de la DN Roman-Vaslui, până la județul Iași, care este într-o stare deplorabilă și care cade în sarcina noastră. Din cauza asta nu am reușit să apelăm la Consiliul Județean, unde probabil, am fi găsit înțelegere și ne-ar fi ajutat. O asociere cu alte comune nu ne-ar ajuta, pentru că ne-am asocia trei săraci și nu ne-ar ajuta nicicum. La Consiliul Județean ar trebui să predăm drumul, ca să se poată ocupa de el. Ar mai fi o ideea, să facem un proiect în asociere printr-un program național cum a fost PNDL-ul. Nu știm nimic deocamdată, ori prin fonduri europene, ori guvernamentale… Modernizarea s-a făcut acum 15 ani, prin SAPARD. Comuna Pâncești are peste 8 kilometri de drum, care face legătura spre comuna Dagâța, județul Iași. Avem un proiect tehnic făcut pe acest drum, inclusiv licitația făcută, pentru că avem un proiect depus la CNI. Numai că acolo a fost respins. Acum l-am depus din nou la CNI și sperăm să prindem finanțare, avem ridicările topo făcute pe el, tot, tot. Sperăm ca în exercițiul financiar actual al guvernului să reușim să-l finanțăm. Și ne-ar prinde foarte bine, pentru că între timp reușim să terminăm și aducțiunea de apă și canalizarea.
„Bugetele locale nu au de unde acoperi investițiile guvernului”
– Oamenii vor canalizare?
Referitor la racordări, la vecini, la Poienari, oamenii s-au branșat deja. La noi avem suficiente cereri, pentru că, prin proiect, avem nevoie de vreo 250 de branșamente. Oamenii au depus deja cereri pentru branșare.
– Noul dispensar, în ce stadiu al construcției este?
Avem un dispensar uman, tot prin PNDL 2 finanțat, care este în stadiu de realizare în proporție de 80%. Sperăm ca în această toamnă să-l inaugurăm.
– Pe când o primărie nouă?
Toată lumea ne întreabă de ce nu facem un sediu nou pentru primărie. Avem această clădire în care funcționează farmacia. În momentul în care noul dispensar va fi gata, vom muta primăria în fostul dispensar.
– Ce proiecte vor urma?
Ca proiecte noi ne gândim la foarte multe lucruri. Am vrea un cămin cultural. Chiar dacă suntem o comună mică, avem activitate socială, culturală și sportivă. E o comunitate activă și avem nevoie de un cămin cultural. Avem o clădire în care a funcționat un cămin cultural, dar care este veche de 100 de ani și nu mai poate fi funcțională. În acest sens, avem un proiect realizat de vreo 3-4 ani și nu am reușit încă să prindem finanțare pe el. Este trecut pe lista de sinteză la CNI, acum scoatem avizele necesare și sperăm ca anul viitor să fie prins pentru finanțare pentru a fi realizat. A fost emisă și o ordonanță, prin care s-a modificat ora de lucru, pe când noi, la proiect, nu avem probleme de genul acesta, avem bani suficienți de la minister. Problema este că acum, în urma unei corespondențe cu Ministerul Dezvoltării, ni s-a spus că nu mai sunt bani pentru anul acesta, în sensul să nu facem arierate.
– Dacă vi se cere să continuați investițiile din bugetul local?
Noi, cu o mie și ceva de locuitori, nu avem nicio șansă să plătim ce rămâne de la bugetul local. Sperăm să nu ajungem acolo. Mesajul a fost clar, până la rectificare. Ar fi păcat să rămânem așa cu investițiile. Sunt 115 miliarde de lei vechi, fără TVA. Ar fi proiectul de apă și canalizare. Resurse pentru dezvoltare ar trebui să avem, dar din fonduri locale nu este de unde.
A consemnat Constantin NEGRU