Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț are de dat aproape 116.000 lei fără TVA firmei Edas Exim SRL București, constructorul care a executat parțial lucrarea. Suma reprezintă valoarea lucrărilor suplimentare apărute în proiectul de reabilitare a secției Pediatrie și miza neînțelegerilor care au dus la ne finalizarea lucrărilor.
Dacă e să facem apel la cronologie, suma pretinsă inițial de constructor a fost undeva în jur de 600.000 lei https://mesagerulneamt.ro/2019/04/drobul-de-sare-de-la-spitalul-judetean-reabilitarea-sectiei-pediatrie-multe-procese-si-negocieri-putine-realizari/ . Sumă nerecunoscută de spital și pentru care s-au făcut expertize tehnice, cel puțin două, plătite de Consiliul Județean Neamț, prin care să se bată în cuie că lucrările ivite neprevăzut erau mai mult decât necesare, în condițiile unor reproșuri tardive făcute proiectantului, Bodo Invest SRL Iași. Expertizele tehnice trebuiau să precizeze și o sumă, ceea ce nu s-a întâmplat. Oricum, cu pretențiile financiare, constructorul a ajuns în procese cu spitalul și, pe măsură ce în instanță s-au cerut documente justificative, suma a scăzut la 450.000 lei, iar în final a fost admisă suma de 115.970,9 lei fără TVA.
Procesul s-a încheiat din luna iunie 2020, dar după un an de zile spitalul județean n-a dat nici un leu. „S-a încercat o executare silită pe conturile din Trezorerie ale spitalului, acum vreo trei luni, dar am contestat-o. Instanța ne-a respins acțiunea și am declarat apel, procesul este încă în curs. Din câte știu, nu s-a plătit nimic din această sumă”, a declarat Alexandru Filimon, managerul spitalului județean. Procesul are un prim termen în luna septembrie 2021, dar Viorel Mazilu, reprezentantul Edas Exim, nu este foarte optimist. „Nu am recuperat nimic până acum, deși avem sentință definitivă favorabilă de mai bine de un an. Spitalul a tot atacat și încă suntem în proces. S-a început o executare silită, dar, repet, încă ne judecăm și nu am recuperat nimic, în condițiile în care am executat lucrări pentru care nu am fost plătiți”.
Să mai amintim că din 5 mai 2019 spitalul județean a reziliat contractul cu constructorul. Din cele trei corpuri ale secției Pediatrie, a fost terminat corpul C (urgența și triajul) și parțial al doilea corp B, de care spitalul s-a folosit fără să le fi recepționat. Ulterior, s-a mai lucrat la corpul A, dar lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri, expertiză tehnică și proiect. Nici până astăzi, 2 iulie 2021, nu s-a făcut o recepție – nici măcar parțială – a corpurilor date în folosință, ceea ce înseamnă că activitatea medicală se desfășoară la limita legalității.
C.I.