De câțiva ani, comuna Tămășeni trece printr-o perioadă foarte importantă și dinamică de dezvoltare. De aceea, în ultimii 3-4 ani, au fost modernizate mai toate instituțiile locale, în primul rând școlile, care au beneficiat de un sprijin investițional substanțial. Apoi, din axul central – DJ 201D, care traversează întreaga comună, aflat în patrimoniul Consiliului Județean Neamț, a fost preluat de administrația locală a comunei un tronson de 5,3 kilometri. Astăzi, artera pare a fi cea mai modernă din județ, lucrarea fiind realizată cu eforturi bugetare locale. În trecut drumul era distrus în mare parte, astfel că oamenii locului se adresau executivului local, care însă nu avea nicio putere. Asta până într-o bună zi, când Consiliul Local a hotărât preluarea acelui segment din DJ 201C, care astăzi arată excepțional. Pentru satisfacerea curiozității, îndemnăm pe toată lumea să se deplaseze prin acestă comună și să vadă minunea: un drum județean modernizat din gard în gard, mai clar pe toată lățimea acestei căi rutiere. Acum, totul arată ca la carte, iar atingerea acestor parametri de confort implică și alocarea unor sume importante. Și, vorba unui personaj celebru din romanul “Craii de Curtea-Veche”, autor Mateiu Caragiale, “Fără bani, nimic nu iese bun”. Dincolo de toate aceste constatări, un lucru este cert: comuna Tămășeni are un primar și un Consiliu Local implicat.
– Domnul primar, care au fost cele mai importante lucrări de investiții în unitățile școlare din comuna Tămășeni, din momentul învestirii dv. ca primar?
Am să încep cu unitatea de la Adjudeni, unde a fost asfaltată integral curtea școlii, dar și cu aleea pe care copiii merg la școală. În interior, au fost realizate reparații capitale în toate spațiile. A fost schimbat totul. Pe holuri, apoi scările, cu gresie, faianță, cu absolut tot ceea ce trebuie. Mâna curentă era de pe timpul lui Moș Crăciun, de pe vremea când eram elev al acestei școli. Acum totul este din inox. Au fost schimbate toate spațiile cu faianță, cu gresie. Nu a rămas niciun spațiu nezugrăvit. Terenul de sport modern este și pentru școală, dar și pentru cetățenii din comună dornici să facă sport. Desigur, după un anumit program. În școală, am schimbat și toaletele. Din punctul meu de vedere, la Adjudeni este o școală model. A fost dotată sala de calculatoare. În acest sens, am prins ceva bani prin GAL și tot prin GAL am făcut și un teren cu covor sintetic. Asta, pentru că am fost foarte rapizi la execuția terenului de sport, mai rămăsese o restanță de bani la GAL, de 25.000 euro, cu care am cumpărat calculatoare și tot ceea ce a trebuit într-o astfel de sală. Este comuna mea natală, dar poate fi vizitată de oricine. Eu spun că unități de învățământ precum cele din Agjudeni și Tămășeni, nu prea găsiți în țară.
– Dincolo, la cealaltă unitate?
La Tămășeni, am reușit să prindem un proiect prin PNDL2, în valoare de 2,7 milioane lei (27 miliarde lei vechi). Acest proiect a inclus tot: trei extinderi, 34 de toalete interioare în toate corpurile. A fost schimbată instalația electrică, parchetul peste tot. Toate sălile de clasă au beneficiat de reabilitare capitală. A fost modernizat acoperișul, iar în exterior, școala a beneficiat de absolut totul.
– Credeți că dacă unui primar i-a plăcut școala în copilărie o iubește și acum, la vârsta pe care o are?
În mare, da! Nu pot să spun că nu mi-a plăcut școala. Eram pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, părinții noștri erau membri CAP, iar atunci erau alte vremuri. Te trezeai la primele ore ale dimineții, la vârsta de 7 ani, cu sapa în spate și mergeai la prășit. Nu era ca acum. În schimb, acum eu investesc în școală pentru că atât copiii, cât și nepoții mei învață în această comună. Alături de ei sunt și ceilalți copii din comună, care sunt în număr de circa 1.000. Automat, au nevoie de tot aportul și sprijinul nostru. Trebuie să investim cât se poate în școală, ca elevii de astăzi să ajungă și ei acolo unde visează fiecare. Ca atare, nu mai sunt timpurile pe care le-am trăit noi. Acum se cere mult mai mult, iar copiii trebuie să fie mai bine pregătiți. În concluzie, ei trebuie să aibă tot ceea ce se cere astăzi în școală.
În pandemie, sprijin substanțial școlilor
– La Școala Adjudeni ați amenajat și o troiță.
Așa este, troiță a fost ridicată cu ajutorul Consiliului Local. În schimb, recent, am executat reparații la monumentul din fața primăriei, în semn de omagiu pentru cei căzuți pentru apărarea patriei noastre. Obiectivul arată super și ne mândrim cu toții cu el. Și în cazul monumentului de la Tămășeni mulțumesc pentru implicare Consiliului Local al comunei. Monumentul era foarte vechi, iar acum se încadrează foarte bine în parcul din centrul civic al comunei. A fost restaurat și arată foarte bine. Aduce un plus de valoare eroismului strămoșilor noștri.
– Am trecut cu toții prin pandemie, cu ce ați ajutat școala?
La școală, de când a fost declarată de guvern pandemia, plătim două asistente medicale cu aprobarea Consiliului Local, câte una la fiecare unitate – Adjudeni și Tămășeni. Ambele stau în școli pe tot parcursul orelor. Am asigurat tot ceea ce școlile au cerut și au avut nevoie: măști, dezinfectanți, detergenți, inclusiv tablete. Au fost făcute evaluări în școli și tot ceea ce s-a cerut s-a dat. Mă refer la acei copii care nu au avut tablete și nici posibilități financiare. În aceste condiții, fiecare școala, ca instituție, a primit tot pachetul de materiale dorit și cerut în același timp. Nu a existat ceva ca să nu dăm școlii.
– Care este istoria reabilitării acestui drum județean, care traversează comuna Tămășeni, pe sectorul rezidențial?
DJ 201C nu este al Consiliului Local, ci este proprietate a Consiliului Județean Neamț. Drumul a fost luat în administrare, iar pe marginea sa sunt trotuare, piste de biciclete, șanțuri betonate, rigole și acostamente. Este o premieră în județ, iar toate acestea sunt proprietate a Consiliulu Județean. Fiind la capăt de linie al acestui drum între județele Neamț și Iași, se ajunge un pic mai greu cu un covor asfaltic. Drumul era plin de gropi și cred că l-ați văzut cum era acum câteva zile. Artera, accentuez, era dezastruoasă. Consiliul Județean nu-l făcea sub nicio formă, iar în aceste condiții, am cerut să ni-l dea în administrare, un segment de 5,3 kilometri, pe care am turnat covor asfaltic. Drumul acum arată super. Toți banii au venit de la bugetul local. Este clar că ar trebui să țină cont și Consilul Județean că am cheltuit cu acest drum și să ne ofere o anumită sumă.
Sala de sport a fost predată CNI
– Au mai existat primării ca a dv?
Da. La fel s-a întâmplat și cu alte primării, care fac aceleași lucrări ca noi. De fapt, dacă s-ar putea să ne dea o parte din cofinanțare din această investiție, ar fi foarte bine. Am investit 27 miliarde lei vechi și este o sumă importantă. Noi avem nevoie de acest drum ca de aer. Ar trebui să se țină cont de acest lucru și să ne dea și nouă o anumită sumă. După ce am terminat și cu trotuarele și porțiunea de drum, vom preda segmentul CJ Neamț. Pentru acest drum am făcut numeroase demersuri la Consiliul Județean, şi de fiecare dată mi se spunea: “la anul, la anul”. Nu se mai putea. La noi în comună sunt circa 2.500 de mașini și era foarte greu de circulat. A fost turnat parțial un covor asfaltic din 2009. De atunci nu s-au mai făcut decât reparații, reparații. Acest drum este foarte, foarte vechi. A fost întreținut anual prin peticire, dar materialul nu a ținut mult. Drumul necesita covor asfaltic.
– Ce mai urmează?
Se lucrează deja la Strada Mare, din Adjudeni. Se dau toate podețele afară, se betonează șanțurile, se construiesc rigole, acostamente de un metru pe o parte și tot atât pe partea cealaltă. Lărgim strada, ca locuitorii să meargă pe trotuar și să fie protejați de traficul auto. Vor dispărea, ca și de pe drumul județean, toate podețele, toate șanțurile vor fi betonate și va fi foarte, foarte frumos. Sunt mai multe de făcut și vom vedea la rectificare dacă vor ajunge bani la noi.
– Ce ne facem cu sala de sport de la Adjudeni?
Acest obiectiv este predat la Compania Națională de Investiții de anul trecut, cu hotărâre de Consiliu Local, cu absolut tot ceea ce înseamnă document. Lucrarea este executată doar în proporție de 50%. Practic, Primăria Tămășeni nu mai are treabă cu sala de sport. În schimb, dau telefoane în fiecare zi și mi se răspunde că urmează procedura de licitație. Când, cum? Nu știu deocamdată. S-au făcut evaluări, expertize, tot ceea ce trebuie, totul la virgulă. Acum, finanțarea ține de Compania Națională de Investiții. Când o să aibă bani, va termina și sala de sport de la Adjudeni. Cei de acolo spun că lucrarea va începe în acest an. Dar, Dumnezeu cu mila!
Director Școala Gimnazială Tămășeni: „Necesarul de material în pandemie a fost onorat de administrația locală”
Interviu cu prof. Angela CURPĂN, directorul Școlii Gimnaziale Tămășeni
Unitățile școlare din Tămășeni dispun de un efectiv de circa 1.000 de elevi. În această situație, lucrurile nu sunt simple nici pentru conducerile celor două unități cu statut juridic și nici pentru administrația locală. De aceea, în fiecare an, din bugetul local s-au alocat fonduri substanțiale pentru funcționarea întregului sistem, asigurându-se condiții excelente educației tinerei generații de pe aceste locuri. Remarcabil este faptul că ambele școli au beneficiat, în ultimii 4-5 ani de fonduri mari pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, cele două unități transformându-se, într-un timp relativ scurt, în exemple de urmat pentru toate unitățile școlare din rural și din urban. În acest sens, primarul Ștefan Lucaci a precizat că “modernizarea școlilor este cea mai importantă misiune a unei administrații locale, prin care se asigură copiilor condiții excelente. În paralel, se adaugă noi elemente și bazei materiale în ton cu ceea ce se cere la această oră”. Firește, declanșarea pandemiei a creat, în prima fază, multe incertitudini, dar, într-un timp relativ scurt, lucrurile s-au așezat, iar copiii și dascălii au înțeles că altă soluție nu este în afară de învățământul online. Acum, lucrurile au revenit la ceea ce era înainte. În prezent, elevii sunt în vacanță, însă când vor reveni la toamnă, vor găsi cele două unități din Tămăşeni pregătite încă de pe acum să primescă oaspeți pentru un nou an școlar.
– Doamnă director, cum au decurs activitățile didactice în timpul pandemiei?
Şcoala Gimnazială Tămășeni nu a avut parte de probleme deosebite. În primul rând, am primit tot sprijinul din partea administrație publice locale. Mă refer la domnul primar și membrii Consiliului Local, care ne-au oferit tot ceea ce am avut nevoie. Practic, ce-am cerut, funcție de necesarul pe care l-am trimis, a fost onorat în totalitate. Ba chiar și peste ceea ce am cerut. Din fericire, nu am avut nevoie de un număr foarte mare de tablete, pentru că majoritatea elevilor aveau acasă calculatoare și tablete cu internet. Tabletele pe care le-am primit, asigurate de primărie, 17 bucăți, și 24 de la Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț, au ajuns la copiii cu probleme sociale mai delicate. Ceilalți nu au avut nevoie, pentru că aveau deja.
– Școala are specialist în calculatoare?
Nu. De contul pe programul Classroom m-am ocupat chiar eu, iar activitățile s-au desfășurat așa cum ne-am propus. Ca peste tot, au mai existat și nesincronizări ale elevilor la început, dar, în cele din urmă, toți și-au dat interesul de a avea acces la cât mai multe informații.
– În ultimul an școlar, ați organizat activități de altă natură?
Multe nu s-au putut face tocmai din cauza stării de izolare în care ne-am aflat cu toții. În schimb, tot pe internet, au fost demarate anumite acțiuni în colaborare cu Biblioteca din comună, în frunte cu doamna Georgeta Emilia Căliman, o bibliotecară tare inimoasă, care ne ajută în diverse activități. În schimb, în programul “Școala după școală” am avut 7 grupe a câte 12 copii, în total 87, care au participat la activitățile remediale.
– Cum a decurs colaborare cu executivul local și Consiliul Local?
A fost o colaborare foarte bună. De aceea, vreau, din toată inima, să continuăm în același mod și în anii următori. Dacă cele trei entități, școală Primărie și Consiliul Local își dau mână, se pot rezolva foarte multe. Școala are parte de o mare investiție, finanțată de Guvernul României prin PNDL 2, iar acum Școala Gimnazială Tămășeni are de toate. Au fost construite scări de evacuare și foarte multe lucruri. Ne-am bucurat de o atenție deosebită din partea administrației locale, căreia îi mulțumim din toată inima. La fel și părinților, dar și celorlalți factori locali implicați.
„Mulțumesc administrației locale și părinților pentru înțelegere”
Prof. Corina BARCAN, directorul Școlii Profesionale Adjudeni: „În anul școlar 2020-2021, elevii de la Școala Profesională Adjudeni au beneficiat de sprijin permanent, atât din partea cadrelor didactice, dar și din partea administrației publice locale, pentru susținerea activității didactice online. Sprijinul a venit, aproape simultan, atât din partea Primăriei și a Consiliului Local, în frunte cu primarul Ștefan Lucaci, dar și din partea Ministerului Educației, prin Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț. Astfel, elevii școlii au primit 27 de tablete Huawei din partea Primăriei Tămășeni și 40 de tablete din partea Ministerului Educației, precum și 30 de tablete Vonino Magnet, prin Programul național “Școala de acasă”. Acestora li s-au mai adăugat 10 tablete Allview, achiziționate de ISJ Neamț, din fonduri europene. De asemenea, instituția școlară de la Adjudeni a primit materiale sanitare, respectiv, măști, dezinfectant, antibactericide, mănuși de unică folosință, dispensere pentru holuri, role, prosoape din hârtie, covorașe dezinfectante și multe alte materiale. În această perioadă, Primăria Tămășeni, cu girul Consiliului Local, a finanțat și angajarea unei asistente medicale, care să ofere sprijin elevilor și cadrelor didactice. A fost o perioadă foarte grea, ne-am întâlnit cu momente unice în calitate de elev, cadru didactic și părinte. Am avut de trecut un examen greu cu toții, mai ales în momentele când virusul făcea victime. Cel de Sus ne-a apărat pe toți și nu am avut situații fără rezolvare, însă învățământul la clasă, în colectivitate, rămâne cel mai eficient mod de educare și inițiere a tinerilor noștri. Încă o dată, mulțumiri părinților, domnului primar Ștefan Lucaci, Primăriei și Consiliului Local Tămășeni”.
A consemnat Alexandru NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 496, săptămâna 1 – 7 iulie.