Blocați într-o birocrație perfect adaptată realităților românești, primarii localităților se văd de multe ori blocați de prevederi aberante. O problemă care le dă bătăi de cap o reprezintă amenzile pe care le primesc cetățenii localității și care se acumulează de la an la an, a căror valoare se adaugă veniturilor la bugetul local. Cum majoritatea nu se încasează, mai ales unde există cetățeni care practică o formă modernă de nomadism, sumele devin o problemă care intră la un moment dat în atenția Curții de Conturi.
Primăria Girov are un portofoliu important de amenzi și primarul Vasile Ciubotaru și oamenii din jurul său s-a gândit la o soluție. Așa că au început să întocmească dosare pentru instanță, cerând judecătorilor să transforme amenzile în zile de muncă în folosul comunității.
„Este o problemă veche pe care o au toate primăriile comunale, nu numai noi. Avem foarte multe cazuri de romi care nu au acte de identitate, au avut ultimul domiciliu legal la noi, în Girov, chiar dacă nu mai locuiesc aici de ani de zile. Aşa prevede legea. Măcar aşa vom avea forţă de muncă pentru diferite lucrări de care chiar avem nevoie”, a declarat optimist primarul Vasile Ciubotaru.
Conform consilierului personal al acestuia, Radu Loredan Mormoe, în acest moment sunt depuse sau pregătite pentru depunere aproape 3000 de dosare la Judecătoria Piatra Neamț. De ce atât de multe? Până acum se putea face un dosar pentru mai multe amenzi ale aceleași persoane, acum trebuie dosar pentru fiecare amendă.
Evident că este o muncă sisifică, la nivelul primăriei, dar și o aglomerare la nivelul instanțelor. Dacă toți primarii ar urma exemplul celui de la Girov probabil că am asista la o blocare a instanțelor.
Soluția ar putea veni de la o prevedere legală care să dea posibilitatea primăriilor să transforme amenzile în zile muncă dacă suma nu este achitată într-un interval stabilit și, abia în momentul în care munca nu se efectuează, să se ajungă în instanță.
Judecătoria Piatra Neamț a răspuns unei solicitări de informații din partea Mesagerul de Neamț, susținând că cererile de chemare în judecată având ca obiect „înlocuire sancțiune contravențională (…) reprezintă aproximativ 6,18% din numărul total de dosare înregistrate la Judecătoria Piatra Neamț în anul 2021” până la data de 26.07.2021. De asemenea, în cadrul comunicatului se punctează că, deși numărul acestor procese este încă departe de cele 3.000 anunțate de primarul Vasile Ciubotaru, „numărul relativ mare al acestora grevează în mod evident activitatea întregului personal al Judecătoriei Piatra Neamț”. Textul complet îl puteți citi mai jos.
Angela Croitoru
Un comentariu
Oricum nu s a făcut nimic în comuna asta , iar explicația e simpla atât timp cât primarul nici nu locuiește aici nu are cum înțelege problemele comunității .