După multe negocieri în coaliția de guvernare, a fost publicat calendarul concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori în școlile din învățământul preuniversitar. Concursul se va derula începând cu data de 14 septembrie și se va încheia cu emiterea deciziilor de numire în 22-23 decembrie 2021. O procedură care pare greoaie și care ridică deja multe semne de întrebare. Vă prezentăm calendarul concursului, pas cu pas.
14 septembrie – Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.
15-26 septembrie – Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.
27-29 septembrie – Evaluarea dosarelor de înscriere.
30 septembrie – Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.
1 octombrie – Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.
4-6 octombrie – Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.
7 octombrie – Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.
8 octombrie – Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise.
13 octombrie – Repartizarea candidaților pe centre.
15 octombrie – Desfășurarea probei scrise.
15 octombrie – Afișarea rezultatelor la proba scrisă.
15 – 17 octombrie – Depunerea contestațiilor la proba scrisă.
18 – 20 octombrie – Soluționarea contestațiilor la proba scrisă.
20 octombrie – Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă.
21-27 octombrie – Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare.
28-29 octombrie – Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.
1-10 noiembrie – Constituirea comisiilor pentru proba de interviu.
12 noiembrie – Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor.
15 noiembrie – 8 decembrie – Desfășurarea probei de interviu.
16 noiembrie – 10 decembrie – Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu.
13 decembrie – Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.
14-17 decembrie – Consultarea grupurilor parlamentare/reprezentanților cultelor religioase și obținerea avizului motivat.
17 decembrie – Validarea rezultatelor finale.
20–22 decembrie – Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022).
Pentru a participa la concurs cadrele didactice vor îndeplini, cumulativ, următoarele condiții:
a) „Sunt absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare în condițiile art. 149 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
b) Sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
c) Au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani;
d) Au calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice Ministerului Educației;
e) Nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației sau a intervenit radierea de drept a sancțiunii, potrivit art. 248 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
f) Nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală și nici nu au fost sancționate disciplinar, conform art. 280 alin. (2) litera (d) din Legea nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, printr-o decizie de sancționare disciplinară, rămasă definitivă și în vigoare, cu suspendarea dreptului de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unei funcții de conducere;
g) Sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției, conform prevederilor art. 234 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
h) Nu au avut statutul de „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității“.
(2) Cadrele didactice care au ocupat și funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației prezintă calificativele prevăzute la alin. (1) lit. d) obținute în urma evaluării activității desfășurate în această calitate.
(3) La concursul pentru ocuparea funcției de director al CJRAE/CMBRAE pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, condițiile prevăzute la alin. (1) și îndeplinesc condițiile de studii pentru ocuparea unui post de profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică sau de profesor logoped, în concordanță cu Centralizatorul privind disciplinele de învățământ, domeniile și specializările, probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, precum și disciplinele pentru examenul național de definitivare în învățământ în vigoare, denumit în continuare Centralizator.
(4) La concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct al unei unități de învățământ special sau al centrului școlar pentru educație incluzivă pot candida persoanele care îndeplinesc, cumulativ, condițiile prevăzute la alin. (1) și au specializarea necesară/atestatul necesar pentru ocuparea unei funcții didactice în învățământul special, în concordanță cu Centralizatorul în vigoare. (V. B.)