Într-o discreţie cvasitotală, Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, cel alintat „prietenul balastierelor”, eludează canalele corecte de comunicare şi se laudă pe Facebook cu două amenzi contravenţiona le răsunătoare, în valoare însumată de 180.000 lei, aplicate Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa în data de 13 august a.c.
Informaţii despre raidul asumat de comisarii Gheorghe C. Diaconu şi Sorina Zaharia au apărut imediat, în ziua cu număr predestinat, odată ce oficialii sucursalei n-au semnat procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, iar documentul a fost expediat centralei companiei, la Bucureşti. În continuare, la începutul săptămânii, comisarul-şef Iftime Petrariu, a justificat prima amendă (de 100.000 lei) prin neexecutarea măsurilor stabilite la controalele anterioare. Cu trimitere la OUG 195/2005, privind protecţia mediului, spunea că „s-au găsit pe lac, în diverse locuri, deşeuri din plastic şi lemn, inclusiv la baraj. Foarte grav, în zona Baicu – Izvoru Alb s-au găsit buşteni de lemn prinşi cu lanţuri. Hidroelectrica nu şi-a făcut datoria, nu a igienizat Lacul Izvorul Muntelui în întregime, inclusiv pe maluri şi albiile minore ale afluenţilor”.Cât priveşte amenda de 80.000 lei, cu referire la Legea 107/1996 (legea apelor), a invocat nerespectarea măsurilor legale, cu accent pe cele stabilite prin controale şi avertisment.
În deschiderea compunerii de pe Facebook se menţionează că acel control a fost efectuat în perioada 11-13 august, „ca urmare a unei sesizări adresate Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ, precum şi articolului intitulat ,,Turism în Neamţ – Aşa arată malurile Lacului Izvorul Muntelui la Bistricioara”. Sesizarea e din 6 august, iar articolul a apărut pe un site local, pe 9 august, ceea ce ar vrea sugereze operativitate. De fapt e un pretext subţire.
În realitate, controlul sosea oricum, căci urmărea verificarea măsurilor stabilite anterior, pe 4 august. Dovadă stă Nota de constatare nr. 225/04.08.2021. Cronologia e foarte importantă, întrucât urmează nota de constare din 13 august, unde se impută nerealizarea „în totalitate şi la termen” a măsurilor din 4 august, „respectiv măsura nr. 1 cu termen de realizare 10.08.2021”. Cam scurte termenele! Măsura cuprinde însă generalităţi, cu adevărat ample despre „asigurarea igienizării suprafeţei luciului de apă şi de curăţire de plutitori, inclusiv curăţirea de deşeuri a malurilor lacului (…)”.
Ca susţinere, gardiştii au publicat fotografii din data de 11 august, nu de 13. Cele de la Bistricioara, precum următoarea, au povestea lor separată.
Distracţia totală e la baraj. Din fotografiile de mai jos se vede de fapt cât de curată e apa şi că deşeurile erau deja strânse şi izolate cu un baraj plutitor în zona de extragere din lac. Ceea ce s-a întâmplat în aceeaşi zi de 11, dar gardiştii n-au văzut.
Mai mult, controlorii n-au ţinut cont de ploile consistente din perioada 10-12.08.2021 din bazinul hidrografic al râului Bistriţa. Semnificativă e fotografia, din 9 august, care ne arată frontul de retenţie în toată frumuseţea lui.
Se pare că, rezolvând ei toate problemele specifice din judeţ, fără ştirea publicului larg, nimic nu-i oprea pe comisari în drumul spre cele două amenzi vizibil de dubioase. Dacă au fost şi abuzive, va stabili instanţa de judecată.
„Plutitorii” blestemaţi vin repede cu apa, numai că nu s-a inventat o metodă de a-i lichida instantaneu de pe o suprafaţă de peste 3.000 ha. Faza e că dacă în alţi ani au existat temeiuri solide să iei Hidroelectrica la scuturat, în acest sezon orice om de bun simţ va fi impresionat de cantităţile considerabile de deşeuri de tot felul adunate de pe lac, de sumele de bani cheltuite. Şi asta în condiţiile în care nu se respectă principiul „poluatorul plăteşte”. Amănunte, în ediţia tipărită de joi, 26 august, a săptămânalului Mesagerul de Neamţ.
Viorel COSMA
Un comentariu
Sunt multe de spus despre acest specimen inradacinat la garda de mediu. Chiar comisarii lui povestesc cum sunt trimisi sa ameninte cu amenzi imense iar el discuta la final cu agentul economic si indulceste tonul contra cost. In ultimul an a lipsit mai mult de 6nluni, spun comisarii lui. Tot ei spun ca sunt trimisi la institutiile conduse de pnl-isti pentru a le sanctiona cu amenzi maxime indiferent de motiv. Or fi mizerii pe lac, dar indiscutabil e mai bine decat in alti ani. Practic incearca sa provoace conducerile pnl-iste sa-l roage sa nu aplice amenzi ca sa-i poata acuza de trafic de influenta. Este de departe cel mai slab sef de garda din tara. Ca si in povestea cu pontonul, doar nu-l crede cineva ca a mers el in control, era in incursiunile dese pe care le face pe la pastravarii si restaurante, de unde ia produse gatite sa nu munceasca acasa, asa cum facea si la Cheita, ca sa intelegeti de ce nu a luat nicio masura in acel caz. O rusine de functionar.