Este incredibil cum un urs, rămas prins într-un gard la numai 50 de metri de limita comunei Bicaz Chei, a bulversat autoritățile competente să intervină astăzi, 24 august, după ce au fost alertate.
Ordonanța 81 din 21 iulie 2021 reglementează intervenția doar în cazul când ursul apare în intravilan și atunci primarul localității este cel care conduce intervenția și se acționează cu jandarmii, cu personalul tehnic – asociația de vânătoare, medicul veterinar. Recent au apărut și normele de aplicare, care impun ca primăria să aibă încheiat contract de prestări servicii cu asociația de vânătoare care administrează fondul de vânătoare respectiv, pentru că altfel specialiștii nu-și pot face treaba.
În situația de acum, ursul fiind într-o zonă din afara localității, logic ar fi să se aplice legislația deja existentă. Dar, autoritățile de la Neamț încă nu știau cum anume trebuie să decurgă intervenția de la Bicaz Chei. Jandarmii, care până acum puteau tranchiliza ursul, susțin că nu mai au competențe. Primarul n-are un răspuns, nici măcar de la ITRSV Suceava. Reprezentantul asociației de vânătoare care gestionează fondul unde este ursul ne-a transmis că încă este pe drum și ne-a pasat primarului.
Primarul Gheorghe Oniga, Bicaz Chei: „Ursul este prins într-un gard care delimitează niște loturi de pădure ale oamenilor. Este în afara localității, la circa 50 metri de ultima casă. Noi am anunțat administratorul fondului de vânătoare, doctorul veterinar, Agenția de Protecția Mediului, ITRSV-ul, organele competente care se ocupă cu așa ceva. Fondul de vânătoare este al AJVPS-ului. N-am apucat să facem contract cu ei, pentru intervenție. Am sunat și la ITRSV Suceava, dar n-am nici un răspuns deocamdată”.
Magda Muraru, purtător de cuvânt al IJJ Neamț: „Jandarmii asigură zona. Au fost anunțate și celelalte autorități cu competență, conform ordonanței de urgență, că este atributul nostru să informăm autoritățile și în aceași timp să asigurăm și să acordăm sprijinul în funcție de situație. Nu intervenim noi, fiindcă nu mai este în competența noastră să intervenim, deja trebuie să existe, conform procedurilor, contracte încheiate cu cei de la fondul de vânătoare, cu DSV-ul, cu AJVPS-ul, este primarul cel care coordonează activitatea. Pe noi ne-au degrevat de acele atribuții. Noi trebuie să facem tot posibilul să nu fie oameni în primejdie, să nu fie afectate viața și siguranța celor care sunt în zonă. În acest caz, acolo urma să se vadă exact zona unde este ursul și a cui este competența, fiindcă este și un fond privat de vânătoare, este și AVPS-ul. Primarul sau viceprimarul trebuie să fie prezenți la fața locului, ca să stabilească în a cui competență este – AJVPS sau a fondului privat. Din câte mi s-a spus, ursul este tot în zona Concasoare, pe un deal”.
Neculai Robu, președintele AJVPS Neamț: „Eu sunt în trafic, acum, mă îndrept spre Bicaz Chei. Este domnul primar acolo, sunați un pic acolo, ajung și eu în jumătate de oră. Deocamdată, atât vă pot spune, nu pot vorbi”.
Având în vedere că ursul a rămas prins în gard, cine știe de când, iar reprezentanții autorităților nu se puseseră de acord, rămâne de văzut cum se va proceda exact pentru a elibera animalul. Indiferent de normele legale în vigoare, pentru a fi scos din capcană, ursul va trebui adormit.
Actualizare: În cele din urmă, n-a mai fost nevoie de sedarea animalului, unul din angajații AJVPS Neamț din fondul de vânătoare intervenind cu un clește și tăind sârma ghimpată. „Ursul era în stare de șoc, rămăsese blocat în sârma ghimpată din gard încă din cursul nopții. Imediat ce a fost eliberat, a fugit spre pădure”, a declarat Neculai Robu, președintele AJVPS Neamț.
C.I.
Un comentariu
Singurul gestionar neprivat din RO este RNP. Restul sunt toate ONG-uri in frunte cu AJVPS. Toata vina pentru aceasta situatie o au primarii care nu au avut interes civic sa inchee contracte cu gestionarii fondurilor cinegetice si cred ca Prefectura ar trebui sa-i traga de urechi. In lipsa acestor contracte de asistenta actiunea este considerata braconaj .
Jandarmii mananca ciuperci ca de obicei . Nu au avut niciodata competenta sa tranchilizaze vre-un urs . Toate aceste operatiuni sunt efectuate de personalul calificat al gestionarilor fondurilor de vanatoare , personal ITRSV asistat de veterinar care prepara solutia dupa evaluarea de catre gestionar a greutatii aproximative a animalului.