Total atipic, concursul pentru angajarea a 5 infirmiere și 10 îngrijitoare pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț s-a desfășurat la Consiliul Județean Neamț. Este o premieră în istoria concursurilor la acest nivel de la spital și, culmea, ar exista niște explicații. Prima, că în clubul spitalului nu este loc pentru cei 40 de candidați înscriși, și, foarte important, organizatorul concursului a dorit ca proba scrisă, să se desfășoare concomitent pentru toți candidații. Acuma, trecând peste faptul că pretendenții la o slujbă în spital au fost nevoiți să scrie lucrările aproape pe genunchi în sala „Calistrat Hogaș” să ne oprim și la a doua explicație. Concursul a beneficiat de prezența însuși managerului Alexandru Filimon, chemat ca să garanteze pe viu corectitudinea concursului. Asta, pentru ca gurile rele (sau „lumea bună”, dar și cunoscătoare, am zice) să nu mai aibă motiv de cârcoteală, ca până acum, și astfel dezideratul asumat al managerului cu concurs al spitalului – angajări corecte, nu pe pile – relații – influențe – să poată fi bifat în contractul său de management, pentru o eventuală evaluare.
Cum concursul-maraton tocmai s-a încheiat și rezultatele au fost publicate ieri, 23 august, l-am întrebat astăzi pe managerul Alexandru Filimon câteva detalii.
– Cum se organizează concurs de angajare la sediul CJ Neamț și nu la spital?
– Pentru că nu avem unde să le facem și ca să vadă toată lumea că-i transparent, să vină cine vrea să vadă cum se fac subiectele într-o sală mare, cu toți prezenți, să nu zică nimeni… De asta se fac la CJ. La ultimul concurs de acum o săptămână au fost 41 de candidați, parcă, pe 13 sau 14 locuri din diverse secții. Am fost eu acolo, mi s-a zis să fiu eu acolo, ca să nu se mai întâmple minuni.
– Deci, dacă dumneavoastră sunteți acolo, nu se mai întâmplă minuni?
– Mi s-a zis că ar fi bine să particip, să nu mai fie comentarii în presă că se aranjează concursurile.
– Cine v-a zis să fiți prezent acolo?
– Lumea. Lumea bună.
– Care lume, din spital, din afara spitalului, din CJ?
– Oricum, eu voiam să particip. Urma să particip și la concursul de brancardieri pentru UPU.
– De când sunteți manager, ați fost sesizat verbal, în scris, despre vreo tentativă sau faptă de influențare a vreunui concurs?
– Nu mi s-a dat niciun nume sau să mi se spună că la concursul respectiv se întâmplă ceva. Am avut reclamații despre anumite concursuri, cred că și acum două zile, despre modalitatea de contestare. Modalitatea de contestare este cea legală, nu este nimic special.
– Ce anume s-a reclamat?
– Că de ce mai facem contestații, dacă se măresc notele? E o singură întrebare, fără să specifice la ce concurs, cui.
– Pare a fi o întrebare de principiu.
– Da, dar partea bună este că sunt comisii care se ocupă de asta și eu nu le verific activitatea. Dacă este vreo plângere sau cineva are o nemulțumire, discută direct la comisie. Comisia de concurs sau comisia de contestații.
– Dar aveți și dumneavoastră, ca manager, atribuții.
– Am, când mi se aduce la cunoștință clar, cu date… Așa este peste tot. Și în comisia de disciplină, degeaba te plângi de cineva, dacă nu ai concret data la care s-a întâmplat incidentul, ce anume s-a întâmplat, ce martori ai. Așa, vorbim…
– Corectura este și subiectivă, dacă nu sunt teste grilă.
– Ultimul concurs pentru infirmieri și îngrijitori a fost cu cerință și trebuia scris răspunsul. Iar pentru asistente medicale este procedură făcută cu test grilă. La următorul concurs mare, cu toți asistenții, va fi test grilă. Am lăsat procedura care era. Subiectele sunt făcute de toți membrii comisiei, toată comisia se adună cu 3-4 ore înainte, fac subiectele, variantele se trag la sorți de cei care sunt acolo prezenți.
Pe logica desfășurării concursului fără ingerințe la sediul CJ Neamț, rezultă că problemele privind corectitudinea se află, la propriu, în curtea spitalului și aveau o legătură directă cu responsabilii de organizarea lor.
C.I.