Al șaptelea lungmetraj semnat de regizorul Radu Muntean, Întregalde, va avea o proiecție de gală la Piatra-Neamț, la Cinema Mon Amour, sâmbătă, 14 august, începând cu ora 20. Alături de regizor, revine acasă cameramanul și directorul de imagine Tudor Vladimir Panduru, la distanță de câteva săptămâni după prezentarea filmului Tata mută munți, regizat de pietreanul Daniel Sandu, cel pe care – în urmă cu ani de zile, în Mesagerul de Neamț – l-am numit Noul Prinț al filmului românesc.
Muntean, care recent a împlinit 50 de ani, este unul dintre regizorii puternici ai noului val din cinematografia noastră. E cunoscut în țară și în lume pentru filme precum Furia (2002), Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marți, după Crăciun (2010), Un etaj mai jos (2015) sau Alice T. (2018). Întreglade, a cărui premieră națională a avut loc la Cluj, cu ocazia TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania, pe 29 iulie, fusese selecționat anterior în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes.
Filmul spune povestea a trei prieteni plecați într-o excursie umanitară de sfârșit de an, în Munții Apuseni. „Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială”, se arată în comunicatul oficial de presă remis de casa de producție.
Vedeta incontestabilă a filmului este un țăran autentic, Sabin Luca, interpretul personajului Kente. Din distribuție mai fac parte Maria Popistașu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.
Cariera de cameraman și director de imagine a mai tânărului Panduru (n. 1989) conține deja multe filme realizate în străinătate. În țară a filmat inclusiv pentru regizorii Cristian Mungiu și Cristi Puiu. Un titlu are o încărcătură emoțională aparte chiar în orașul natal. Asta pentru că a făcut cunoscută în întreaga lume una dintre cele mai frumoase povești românești post-decembriste despre pasiune și eroism la locul de muncă – salvarea Cinematografului Dacia – Panoramic de către Victor Purice și echipa sa de colaboratori. Ușor de ghicit, este lungmetrajul documentar Cinema, mon amour (2015), regizat de Tudor Belc.
Viorel COSMA
(Sursă foto: Facebook)