Sectorul recent al istoriei contemporane din interiorul hotarelor României reţine o serie de metode consacrate prin care arhive ale unor firme, instituţii sau autorităţi au dispărut cu totul, la momentul potrivit. De la inexplicabile furturi direcţionate, pitoreşti izvoare de hohote de râs în valuri, la incendii ce loveau „brusc, instantaneu şi deodată” taman portbagajul autoturismului ce plimba stocul de acte, se umple un adevărat ghid de lucru. Când e prea complicat sau riscant să faci „curăţenie” în inventarul de acte ale unei companii publice, se practică în forţă şi pe faţă ascunderea şi zădărnicirea ilegală a accesului la acestea sau măcar o gingaşă inducere în eroare. Un astfel de caz se construieşte în jurul SC Perla Invest SRL Piatra-Neamţ,cu largul sprijin al consiliului local şi primarului, încă înainte de urcarea în scaune a noului lot de 23 de aleşi, cu Andrei Carabelea în vârf.
Fostul vârf de lance al turismului fără turişti este în insolvenţă. Ca o recapitulare destinată (inutil) celor „23 + 1”, trebuie amintite câteva chestiuni esenţiale. Planul inițial de reorganizare a fost confirmat prin Sentința civilă nr. 519F din 30 octombrie 2018, pronunțată de Tribunalul Neamț – Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ si Fiscal, în dosarul nr.2699/103/2015. Mulţi se fac în continuare că nu observă anul deschiderii dosarului, 2015. Nu observă nici că administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL a intrat în pâine tocmai din 19 aprilie 2016.
Planul propus de administratorul special fusese acceptat anterior, la Adunarea creditorilor din 20 iulie 2018, de către toate categoriile categoriile de creditori, pe categorii distincte de creanțe.Municipiul Piatra-Neamț, prin primar, este creditor chirografar. Creanţa e recunoscută, la locul ei, şi în Planul modificat și prelungit de reorganizare, doar că plata figurează în afara planului. Fără a intra acum în detalii, trebuie subliniat că acest ultim plan a fost aprobat anul trecut, în şedinţa din 12 octombrie, de către Adunarea generală a asociaţilor, care asociaţi sunt unul la număr şi a rămas acelaşi Piatra-Neamţ. Relaţii suplimentare, la Alina Tatomir (PMP) şi Florentina Moise Luca (PSD), în calitate de „agamane”.
Capitolul Baza Hipică, cel puţin sub aspectul terenului aflat pe parcursul cu obstacole al scoaterii la vânzare, este sortit unei atenţii imposibil de stins. Se ştie că a ajuns la Perla Invest ca o curioasă, dacă nu dubioasă de-a binelea majorare de capital purtătoare de obligaţii (Alcoradu SRL şi Clubul Sportiv Ecvestru), în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 87 din 12.03.2010. În epoca lui Pinalti mergea. Valoarea de inventar a celor 35.718 mp din actele de atunci era 11.358.324 lei. La cursul de fixing al zilei, însemna 2,777 milioane euro. Valoarea de piaţă anunţată în noul plan de reorganizare este de 852.000 euro. Dar şi asupra acestor amănunte este timp pentru a reveni
Astăzi e momentul unei mai lungi întoarceri în timp. Căci, a fost odată ca niciodată o hotărâre de consiliu cu numărul 48 din 18 martie 1999. E din vremea când ne potcovea primarul Ion Rotaru şi gloria concursurilor de sărituri peste obstacole Volvo & Dunhill era proaspătă în memorie. Asociaţia Sportivă „GIROSTAR” Piatra-Neamţ solicitase pe 9 martie transmiterea în folosinţă gratuită terenului bazei, „teren proprietatea privată a municipalităţii”. Asta e departe de a lămuri acel secret straşnic apărat (cum şi când a apărut terenul bazei în domeniul public al oraşului), dar să trecem, vorba unui dezvoltator al Grupului de la Roman, pe nume Sorin Ovidiu Vîntu.
Hotărârea aprobă (vezi foto 1)„transmiterea în folosinţă gratuită, pe un termen de 5 ani sau până la data când se vor aproba alte lucrări de interes municipal pe terenul în cauză, a suprafeţei de 35.185 m.p.teren proprietatea privată a municipalităţii, situat în strada Aleea Tineretului nr. 1 Piatra Neamţ, identificat conform planului de situaţie vizat spre neschimbare, anexat – parte integrantădin prezenta hotărâre, către Asociaţia Sportivă „GIROSTAR” Piatra Neamţ”. Următorul articol stabileşte că destinaţia terenului (vezi foto 2)va fi de bază hipică. Aşa, pur şi simplu. Că îşi permiteau.
Azi, dacă e onest, până şi un absolvent de „ştiinţe juridice” la o postliceală de garaj strâmbă din nas la simpla lecturare a hotărârii, în simplitatea ei. Nu tu condiţii, clauze, obligaţii, nimic! Probabil s-ar fi sărit peste procesul verbal de predare-primire (vezi foto 3), dacă nu era obligatoriu. Iar figura cu 5 ani sau până la alte lucrări de interes municipal, după ce s-a proclamat destinaţia legată doar de teren, fără a stipula explicit că e valabilă pe durata folosinţei, cade peste noi ca o insultă. Cum adică alte lucrări în ceea ce ai votat că e bază hipică? O vrăjeală-de-vrăjeală cu esenţă de golănie ca la Piatra-Neamţ! Tradiţia s-a impus în anii următori, prin acte administrative şi contracte tot mai greu de recuperat, de reconstituit. Din tradiţie s-au născut nenorocirea prezentă şi cele ce vor urma în Costache Lupu Land. Votul din consiliu local e strâns unit nu de culori politice, nu de primar, ci de iresponsabilitate.
Lipsa de reacţie a opiniei publice este dezarmantă, nu şi descurajantă.
Viorel COSMA
Un comentariu
Sper ca Viorel sa mearga mai departe si in mod deosebit la dosarul de insolventa al Girostarului.Si acolo sunt multe elemente juridice de valorificat.Deocamdata situatia juridica a terenului este complicata si daca se vor analiza juridic toate etapele se va afla situatia reala.Nu uitati ca toate bunurile celui de la Sibiu constitue sarcina pa cadastru.Legal ele nu se pot demola de catre un viitor propieta al terenului fara acordul propietarului de cladiri, tribune etc.Si inca un amanunt uitat de specialisti este sechestrul asiguratoriu pe cladir obtinut de DNA.