În chestiunea noilor reguli de acordare a concediilor medicale, bolnavii vor trebui să dea socoteală medicilor dacă au urmat recomandările stabilite. Acestea trebuie menționate în scris în formularul tipizat nou emis odată cu publicarea normelor. Deși modificările la concediile medicale au intrat în vigoare de la 1 august 2021, normele au apărut în Monitorul Oficial abia pe 30 iulie. Medicii de familie spun că încă nu știu ce au de făcut, mai ales în ceea ce privește acest plan de urmărire a evoluției bolii. Și că nu le este clar dacă activitățile de verificare a pacienților vor fi plătite.
Pe scurt, planul de urmărire sintetizează tot ce face un medic pornind de la prima consultație, stabilirea diagnosticului – inclusiv prin trimiterea la investigații medicale, tratamentul, regimul alimentar și numărul de zile de concediu medical necesar afecțiunii. Dilema medicilor de familie se concentrează pe modul cum ar trebui să-și verifice pacienții. Dr. Violeta Bobocea, lidera Patronatului Medicilor de Familie Neamț, declară că planul de urmărire al bolnavului nu este o activitate formală, dar se teme că activitățile nu vor fi plătite.
„Eu abia m-am întors din concediu de odihnă, am citit ordinul aseară, dar sunt noutăți de care noi încă nu ne pricepem. Am sunat la CAS, nu știa nimeni. Am făcut o schemă cu ce scrie în ordin și am trimis la colegi. Deocamdată, nu înțeleg planul de recuperare, ce vrea să însemne el, dacă să te duci în fiecare zi la om acasă. Există un formular tipizat, zice că poți să-l urmărești și la distanță, dar se bate cap în cap cu contractul. Eu n-am voie să fac mai mult de 3 consultații la domiciliu pe zi la caz acut de boală, ar trebui să-l urmăresc și e tot din timpul meu, adică neplătit. Planul de urmărire este o hârtie, dar nu este o activitate formală. Zice că dacă pacientul n-a respectat planul, după primele 4 zile nu-i mai dai încă 3 zile de concediu de boală. Dar de unde să știu el dacă a respectat sau nu planul acela de urmărire? Dacă el nu se simte bine în continuare, deși zice că a respectat recomandările din plan, ce fac eu? O să mai studiez, dar ieri chiar n-am avut timp, am avut 43 de pacienți și nu-mi mai ardea de planul lor. Cred că nu prea știe nimeni despre ce este vorba”.
Din perspectiva Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, instituția care veghează la respectarea drepturilor și obligațiilor persoanelor care plătesc contribuții la bugetul de sănătate, chestiunea este mult mai simplă. Ec. Marieana Atomulesei, șefa CAS Neamț, susține că monitorizarea trebuie să-i intereseze în egală măsură pe bolnavi și pe medici, fie ei medici de familie sau medici specialiști. Mai mult, șefa CAS Neamț consideră că noile reguli ajută la eficientizarea cheltuirii banilor asiguraților.
„După primele 4 zile de concediu medical, la prezentarea la cabinetul medicului, dacă persoana are o evoluție bună, nu i se mai prelungește concediul medical. Iar dacă parametrii necesită prelungire, îi mai dă încă 3 zile. Este și varianta de la distanță, suntem încă în stare de alertă și medicul îl poate urmări prin telefon pacientul nedeplasabil, sau este în situație medicală critică și constată dacă sunt îndeplinite condițiile pentru prelungirea cu încă 3 zile a concediului de boală. Medicul de familie poate monitoriza pacientul și la domiciliu. Interesul acestei monitorizări este și al medicului de familie, dar și al pacientului, așa că stabilesc de comun acord cum se face urmărirea. Această activitate de urmărire este plătită, pentru că medicul de familie primește tarif per capita, adică pe fiecare pacient din listă și acoperă și servicii de suport – concediul medical, pentru care acordă și o consultație, care este plătită ca serviciu prestat. Cu siguranță sistemul îi va accepta serviciul. Probabil va intra ca și consultație la domiciliu. Faptul că îi întocmește un plan de urmărire a evoluției bolii nu înseamnă că trebuie să-l plătească punctual pentru asta. Sunt celelalte servicii care se acordă și sunt plătite. De fiecare dată când un asigurat este văzut de medic, este activitate plătită. Și eliberarea unei rețete este serviciu plătit, la fel eliberarea unei trimiteri. Iar activitățile de suport sunt de asemenea reglementate. Faptul că este planificată și urmărită evoluția pacientului, este foarte bine, ca să nu dăm concedii medicale doar pentru că legea permite, mai ales când omul și-a îmbunătățit starea de sănătate și nu mai are nevoie de zile de concediu medical”.
Rămâne de văzut dacă în tot acest algoritm, bolnavul va fi mai bine supravegheat și tratat, în fond ieșirea cu bine din boală fiind scopul oricărui serviciu medical.
C.I.