Există analize făcute de specialiști în fața cărora nu ai ce spune și trebuie să accepți realitatea. În România analistul Petrișor Peiu este unul care informați știe să lucreze cu date statistice, de la prezentare în limbaj uzual până la concluzii pertinente. Cifrele prezentate într-unul dintre ultimele articole publicate ar trebui să fie trimise fiecărui român, ca să înțeleagă de ce s-au scumpit facturile la electricitate și gaze și care sunt consecințele pentru români. De aceea ne permitem să publicăm o parte dintre ele pentru cititorii noștri.
”Pe 2 august s-a stabilit pe piața contractelor spot (OPCOM) cel mai mare preț din istorie pentru energia electrică cu livrare în ziua următoare, pe 3 august: 672 lei/Mwh. Asta după ce, pe 29 iulie, se vânduse energia electrică pentru 30 iulie cu un alt preț record, 645 lei/Mwh. Dar ăsta e doar un preț mediu zilnic. Adevăratul record este prețul orar de 981 lei/Mwh, valabil pentru energia electrică care urma să fie livrată pe 3 august, la ora 7 seara.
*Pe 3 august: prețul mediu zilnic al energie electrice cu livrare 4 august a urcat cu 16%, la 797 de lei/MWh, potrivit operatorului pieței de energie, OPCOM. Mai mult, a fost depășit și recordul orar al pieței, energia electrică cu livrare 4 august, ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.000 de lei/MWh!
*Pe 5 august, energia electrică cu livrare 6 august a depășit 161 euro/Mwh și a făcut din România cea mai scumpă piață din întreaga Europă. ”
În altă ordine de idei, deși România deține mari rezerve de gaze naturale și este al doilea producător european, ” nu poate utiliza banii europeni pentru a-și construi capacități de producere a electricității din gaze. Cică din cauza poluării” spune profesorul Peiu. Uniunea Europeană pune bariere acestui tip de energie considerând că poluarea centralelor cu gaze ar afecta mediul la nivel global, iar guvernanții români acceptă argumentul cu mare supușenie, fără să contraatace cu date publice privind poluarea la nivel global și din UE. Mai ales că studiile au demonstrat că energia produsă din gaze poluează la jumătate față de cea din cărbuni.
Cât de mult trebuie să se simtă vinovați românii în calitate de poluatori europeni? Același autor aduce în atenție cine sunt publică cine sunt mari poluatori ai Europei, ”Germania, cu 823 milioane de tone de CO2. Ea este urmată de Franța cu 424 de milioane de tone de CO2, de Italia și Polonia cu 389, respectiv 378 de milioane de tone de CO2. România se găsește abia pe modestul loc 10, cu 84 de milioane de tone de CO2. La nivel de locuitori, cel mai poluant popor este cel luxemburghez (20 tone CO2/locuitor), urmat de cele estonian, irlandez, ceh și olandez. Fiecare polonez și fiecare neamț emit câte 11 tone de CO2, iar un român abia 6 tone de CO2/an”.
Concluzia este la îndemâna oricui om onest. Românii suferă din cauza unor birocrați obtuzi de la Bruxelles, care impun norme rigide și obligatorii cu efecte devastatoare la nivelul traiului curent. Și, poate în mai mare măsură, din cauza unor politicieni cu cetățenie română care acceptă decizii cu efect devastator asupra nivelului de trai al românilor. Dacă vrem să ne rezolvăm problema ca țară avem la îndemână de la mama natură ce ne trebuie. Din păcate ea nu ne-a înzestrat și cu politicieni responsabili care să facă (și) politică națională în folosul oamenilor, nu al unor entități cu interese obscure.
Valentin Bălănescu
Așadar, poluarea în Europa, „casa noastră comună” se datorează germanilor, olandezilor, francezilor, austriecilor, cehilor, belgienilor, nicidecum națiunilor sudice, precum românii, italienii (7,2 tone CO2/locuitor/an) sau spaniolii (7,5 tone CO2/locuitor/an). Și acum, hodoronc-tronc, s-au trezit nemțoaica Ursula von der Leyen și olandezul Frans Timmermans să ne pună la plată pe toți și să ne pună aceleași îngrădiri tuturor.
Să le fie rușine tuturor președinților, premierilor, miniștrilor și euro-parlamentarilor români care știu aceste statistici și tac din gură! Poporul român este sărac și va fi și mai sărac din cauza acestor muți.
România este al doilea producător și deținător de gaze naturale din Uniunea Europeană, dar nu poate utiliza banii europeni pentru a-și construi capacități de producere a electricității din gaze. Cică din cauza poluării. Adevărul este, oameni buni, că gazul poluează doar pe jumătate față de cărbune, așa cum ne indică American Geoscience Institute :
Una dintre cele mai ticăloase diversiuni de care avem parte în România este propaganda irațională a ideii că liberalizarea pieței energiei electrice și a gazului natural a eșuat și a condus la scumpiri doar pentru că liberalizarea „nu a fost suficient pregătită”. Dar oare ce însemna să fie pregătită? Să urle toboșarii pe ulițele satului? Să plângă Virgil Popescu la televizor la o oră de maximă audiență? Să renunțe Dumitru Chiriță la salariul de împărat de la ANRE? Să cerceteze Consiliul Concurenței vreo sfântă companie germană sau franțuzească?
Și dacă toate astea se făceau, energia și gazul tot se scumpeau până la cer. Iar explicația e simplă: nu are importanță câți furnizori ai, atâta timp cât nu produci suficientă electricitate sau suficient gaz și nu ai nici de unde importa. Singura pregătire a liberalizării cu adevărat eficientă ar fi fost construcția de noi centrale electrice și începerea extracției de gaze din Marea Neagră. Plus, evident, susținerea cu demnitate la Bruxelles a dreptului României de a folosi banii europeni pentru construcția centralelor pe gaze și a reactoarelor nucleare.
Așa că ne putem întoarce liniștiți la viața noastră de europeni de mâna a doua, condamnați să plătească facturi uriașe pentru dezmățul poluator din bogatele Germania, Franța și Olanda. Demnitatea nu ne-o vom regăsi niciodată prin muțenia absolută a unor conducători nelegați în niciun fel de România. Oare ce-ar fi să scădem din banii ăia europeni cu care se laudă kaiserul nostru facturile scumpite la energie electrică? Eu zic să ne trezim și să înțelegem că dezvoltarea nu ne va veni de la nimeni altcineva decât de la noi înșine. Și să mai înțelegem că nu există nimic gratis pe lumea aceasta. Și nici nimic care ți se dă, ci numai ceea ce îți iei.