Când nu are ce face, Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ se ocupă de plângeri anonime. Pe 26 iulie a înregistrat o veritabilă Plângere Zburătoare Neidentificată (PZN) la joasă înălţime care-l ţintea pe Vasile Puică, primarul comunei Borleşti. Într-o aparenţă cu totul ridicolă, hârtia ar fi plecat de la USR PLUS – Filiala Borleşti, fiind încheiată cu semnătura unei persoane necunoscute care se pretindea „secretar”.
Acuzaţiile, formulate sub genericul „fals, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, neglijenţă şi abuz în serviciu, favorizarea infractorului”, deşi atrăgătoare şi făcând trimitere la combinaţii cu diplome, nu merită dezvoltate întrucât nu au autor. Cu toate acestea, PZN îşi urmează cu operativitate drumul spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. De acolo, şi mai operativ, este returnată… filialei USR PLUS, pentru indicarea elementelor lipsă. Se explică limpede cum, cu ce informaţii trebuie completată, plus temeiul legal izvorât din Codul de procedură penală. Pe scurt, să ştie cu cine au de a face.
La partid, stupoare! N-au văzut, n-au auzit, nu cunosc. „Filiala noastră nu știe nimic și aceasta nu a fost făcută de niciun membru sau angajat al USR PLUS Borlești, ori USR PLUS Neamț. Mai mult decât atât, nu există nicio legătură între această plângere și Filiala USR PLUS Borlești, ori USR PLUS Neamț. (…) Vă asigurăm că suntem uimiți și neplăcut surprinși să aflăm că am fost implicați într-un demers, început de altcineva, fără drept, în numele filialei USR PLUS Borlești”, se arată în răspunsul datat 1 august 2021 şi semnat de „subscrisul” Constantin Popescu, preşedintele filialei. Pe fond de uimire şi surprindere, observând că plângerea „a fost semnată de către un secretar”, se insistă pe faptul că filiala „nu are niciun angajat pe un post de secretar, la fel cum nici USR NEAMȚ nu are vreun angajat pe un post de secretar, de unde se poate vedea, încă o dată, că noi nu am formulat nicio plângere”.
Faţă de reacţia rapidă şi riguroasă stârnită de-o hârtie anonimă, este legitim să te întrebi ce dificultăţi de citit au profesioniştii în anticorupţie în faţa dezvăluirilor (de competenţa lor) din presă, consacrate prin a fi documentate şi semnate. (M.N.)