Viziunea autorităților care gestionează anunțatul val 4 al infectărilor cu coronavirus este ca toate spitalele să fie pregătite să interneze și copii, care să fie îngrijiți inclusiv în ATI. Sfârșitul lunii august se apropie și deocamdată detaliile sunt analizate, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență cerând județelor să răspundă ce pot pune la dispoziție: paturi, echipamente, personal calificat, dacă ce au este suficient sau mai trebuie ceva în plus.
Cum situația coronavirusului și a tulpinilor acestuia este în permanentă mișcare, la acest moment se situație diferită de cele aduse de valurile precedente și copiii ajung în centrul atenției. Dincolo de planurile de reziliență stabilite de spitalele din Neamț pentru preconizatul val 4, Direcția de Sănătate Publică Neamț a centralizat modul de răspuns al spitalelor la solicitările venite de la București. Scriptic, copiii cu covid forme ușoare vor fi internați și la Spitalul Orășenesc Bicaz, care poate asigura 2 din cele 5 paturi din compartimentul Pediatrie. Ce se știe în acest moment este că dacă starea unui copil se agravează și are nevoie de oxigen până la a fi transferat și ajunge la un spital de rang superior, el poate primi inclusiv suport de oxigen la Spitalul Bicaz, deși unitatea sanitară de nivel IV nu are medic de terapie intensivă, nici pneumolog și nici infecționist. „Cu medicii noștri urgentiști și echipamentele medicale din dotare putem asigura intervenția în cazul când un pacient copil cu covid dezvoltă o formă mai gravă de boală, în așa fel încât să-i administrăm și oxigen, până ajunge să fie primit la un spital competent. Dacă se va decide să devenim spital suport, probabil vom beneficia de medicamente și vom fi instruiți pe protocoale”, a declarat dr. Letiția Damoc, managerul Spitalului Bicaz.
Teoretic, după ce Bucureștiul va declara oficial valul 4, în județul Neamț vor putea fi asigurate 55 de paturi pentru copiii confirmați covid, dintre care 28 la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, 8 la Spitalul Municipal de Urgență Roman, 17 la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț și 2 la Spitalul Orășenesc Bicaz. „Pentru cazurile cu forme grave de boală la copii, se preconizează alocarea a 2 paturi ATI la Spitalul Județean de Urgență. Pentru adulți, pot fi asigurate 3 paturi ATI la Piatra-Neamț, ca și acum. La Roman sunt 2 paturi ATI funcționale și s-ar putea aloca până la 6. Datele au fost centralizate, deocamdată, urmează să știm exact cum vor sta lucrurile la momentul când vor fi adoptate normele legale”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
C.I.