Colaborarea dintre administrația publică locală din Timișești și școală a fost garanția desfășurării unei activități cât mai aproape de cea normală în anul școlar care a trecut și este punctul de plecare spre un an școlar care se dorește mai bun din toate punctele de vedere. Este concluzia interviului realizat cu prof. Paul Meterciuc, directorul Școlii Gimnaziale Timișești.
„Mulțumesc conducerii Primăriei pentru sprijinul acordat
– Cum au trecut instituțiile de învățământ din comună peste perioada de pandemie din anul şcolar 2019-2020?
– Anul școlar 2019-2020 a fost un an dificil, cu multe provocări atât pentru elevii şcolii noastre cât şi pentru colegii profesori. Cu excepţia perioadei în care toate școlile din România au învățat în sistem on-line, școala noastră a fost permanent în scenariul verde, cu prezență fizică a tuturor elevilor. Încă din luna mai a anului școlar 2019-2020 a fost creat domeniul școlii CLASSROOM, ceea ce ne-a permis desfășurarea în condiții optime a învățării on-line.
– Cum v-ați descurcat în această perioadă cu materialele sanitare şi tablete?
– Cu sprijinul Primăriei comunei Timișești, în luna mai a anului școlar 2019-2020 au fost achiziționate un număr de 50 tablete cu trafic de internet inclus care au fost distribuite elevilor cu posibilități financiare mai reduse. În anul școlar 2020-2021 am mai primit un număr de 88 tablete de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Consider că toţi elevii școlii noastre au avut mijloacele necesare pentru învățarea on-line. Cu această ocazie țin să mulțumesc conducerii Primariei comunei Timișești pentru tot sprijinul acordat în această perioadă grea în achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, dispensere pentru fiecare sală de clasă, măști, termometre etc.
– Au continuat investițiile în rețeaua de școli din comună? În ce au constat ele?
– Școlile din comuna noastră au intrat într-un amplu proces de reabilitare în ultimii ani școlari, atât prin fonduri europene cât și prin contribuții de la bugetul comunei Timișești. Este important că au fost construite noi corpuri de clădire, grupuri sanitare moderne, au fost montare centrale termice și înlocuit acoperișului de la Școala Dumbrava, au fost refăcute instalațiile electrice de la Școlile Timișești și Dumbrava după acre școlile au fost izolate termic. Aceste sunt lucrările ample, dar s-au făcut reparații interioare în toate sălile de clasă,a fost achiziționat de mobilier școlar, au fost refăcute aleile școlilor. S-a lucrat, se lucrează și cred că părinții și elevii apreciază că se acordă atenția cuvenită cadrului necesar desfășurării procesului de învățământ.
„Mi-aș dori la Școala Timișești o sală de sport
– Cum s-au desfăţurat orele online şi cum credeţi că s-au descurcat elevii şi profesorii?
– Toate orele on-line s-au desfășurat pe pltforma educatională CLASSROOM, iar acolo unde elevii au intâmpinat dificultăți s-au transmis fișe de lucru săptămânal. Toate clasele din învăţământul primar și gimnazial sunt dotate cu internet prin fibră optică de mare viteză și calculatoare conectate la internet, iar sălile de clasă din învăţământul gimnazial sunt dotate cu camere web pentru teleconferință, ceea ce a facilitat transmiterea lectiilor on-line. Considerăm că elevii și cadrele didactice s-au descurcat bine și au trecut peste această perioadă grea pentru tot învățământul din țara noastră. Evident că trebuie să facem eforturi să ne adaptăm, dar vă garantez că toată lumea vrea ca rezultatele să fie cât mai bune.
– Cum colaboraţi cu administraţia locală şi ce proiecte în parteneriat cu primăria aveţi pe viitor pentru învăţământul din comună?
– Colaborarea cu administrația locală este foarte bună. Mereu am găsit sprijin și înțelegere din partea domnului primar Mărculeț Vasile. În colaborare cu administratia locală am desfășurat activități la Căminul cultural al comunei. Cu sprijinul administraţiei locale 25 elevi premianți au fost în excursii gratuite în anii 2018 și 2019, în anul 2020, din cauza pandemiei, nu s-a mai realizat excursia, sperăm în anul acesta să reluam tradiţia de premiere a elevilor cu rezultate foarte bune. Primăria comunei Timișești va derula în anul școlar 2021-2022 un proiect cu finanțare europeană prin care se vor achiziționa tablete pentru toți elevii, fiecare sală de clasă va fi dotată cu laptop, videoproiector și tablă interactivă. Un alt proiect al Primăriei, de care vor beneficia și elevii noștri, este amenajarea terenului de sport de la Școala Dumbrava cu iarbă sintetică, proiect care se află aproape de finalizare. Mi-aș dori la Școala Timișești construirea unei săli de sport, proiect care, din discuțiile cu domnul primar, va fi depus pentru aprobare în viitorul apropiat.
– Ce activităţi importante au fost derulate în ultimii ani la şcolile din comună?
– Desfășurăm numeroase activități școlare și extrașcolare, dintre care aș aminti înfiintarea grupului artistic ”Românașii” care a fost premiat la etapele județene ale unor concursuri școlare. În anii 2018-2020 şcoala a derulat un proiect European de mobilitate ERASMUS + prin care un număr de 10 cadre didactice au participat la activități de formare în Spania și Grecia. În toți acești ani școala noastră a avut un parteneriat cu Fundația ”Noi Orizonturi” din Cluj Napoca, prin care s-au derulat numeroase proiecte cu finanțare europeană. Un real succes a fost înființarea unui ONG al școlii ,, ”Asociația profesorilor din comuna Timișești’’. Prin acest ONG s-au atras sponsorizări importante ceea ce ne-a permis derularea unor activități extrașcolare cum ar fi: participarea unui grup de 40 de copii la Mitropolia Moldovei și Bucovinei la un concert de colinde, realizarea de numeroase excursii, participarea grupului ”Românașii” la un festival internațional la Suceava, excursii de premiere pentru elevii noștri, achiziționarea de carte școlară pentru premierea de la sfârșitul anului școlar și multe alte activități.
Vasile Mărculeţ, primarul comunei Timişeşti: „Atât pentru mine cât şi pentru Consiliul Local şcoala a fost o prioritate. Pe lângă alte proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare mai avem unul la care țin foarte mult, respectiv realizarea unei grădinițe cu program prelungit! Cu atragere de fonduri europene avem un proiect cu realizarea unui teren de sport cu gazon artificial. Uşa mea este deschisă pentru toţi profesorii, elevii şi părinţii din comună legat de orice problemă. Sunt mulţumit de activitatea directorului, de activitatea cadrelor didactice şi de rezultatele elevilor din comună. Ca şi până acum administraţia locală va fi alături de şcolile din comună şi se va implica în rezolvarea tuturor problemelor semnalate”.
A consemnat C.T.Sturzu
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 503, săptămâna 26 august – 1 septembrie.