Urmând Planul de reorganizare (modificat și prelungit) al societății Perla Invest SRL, administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL a convocat o Adunare a creditorilor în data de 16 august, ora 12. Punctul 3 din ordinea de zi suscită mare interes în condițiile în care, la Piatra-Neamț, se practică de prea multă vreme o intoxicare publică de proporții în legătură cu trecutul, prezentul și viitorul Bazei Hipice „Virgil Bărbuceanu”, dar mai cu seamă în privința actelor ce permit în fapt Asociației Clubul Sportiv Ecvestru „Costache Lupu” s-o stăpânească.
Sec și la obiect, este vorba despre „desemnarea unei persoane de specialitate în vederea întocmirii documentației cadastrale care să stabilească suprafața ocupată de amenajările și construcțiile proprietatea ALCORADU SRL și utilizată de către administratorul Bazei Hipice (…)”. ALCORADU înseamnă Daniel Măricuța, fost primar de Șelimbăr, Sibiu, președinte onorific al Federației Ecvestre Române. La nivel național este celebru „grație” unui dosar penal răsunător și tergiversat de ani și ani de zile, în care prejudiciile inițiale sunt estimate la 114 milioane de euro. La nivel local e prezentat în exces ca salvator al Bazei Hipice, după ce, la lichidarea Girostar (fostul IAS Girov – n.a), a cumpărat așa-zisele active de pe terenul în cauză.
Unul dintre secretele foarte bine apărate de aproape 20 de ani, la Piatra-Neamț, este cum și când a apărut terenul istoric al bazei (nr. cadastral 53709) în domeniul public al orașului. În primul inventar pe stil nou, consfințit în Anexa 2 a HG nr. 1356 din 27 decembrie 2001, emisă în temeiul prevederilor art. 107 din Constituție și ale art. 21, al. (3) din Legea nr. 213/1998, nu figura. Cu certitudine nu aparținea nici defunctei Girostar. Cât privește o parte a terenului dinspre malul Bistriței (nr. cadastral 55165), este de notorietate… neoficială că a fost ocupat de bază, după 1992, prin procedura de mutare a gardului, ca peste noapte.
Cu activele, mai clar construcțiile din bază, edificate prin eforturi și contribuții comunitare, ajungem la alt mister, unul consumat între timp. Acestea au fost practic rechiziționate de Girostar. Altfel spus, „salvatorul” penal de la Șelimbăr a prins o combinație de zile mari. Cândva, l-a făcut să creadă că poate juca la aceeași masă cu Pinalti.
În drumul spre scoaterea la vânzare a terenului bazei, refacerea (sau actualizarea, sau rectificarea, sau completarea) documentației cadastrale, de dorit de către cineva care nu are legătură cu Piatra-Neamț, ne apropie de momentul adevărului. Este inevitabil și nu ține cont de accesele de opoziție și patriotism local, exprimate prin declarații sforăitoare, fără niciun suport legal, ale primarului Carabelea. L-ar putea potoli Sorin Potolea, proaspăt consilier personal.
În context, este legitim ca pietrenii să se întrebe de ce tac cei patru prim-vicepreședinți și șase vicepreședinți ai clubului ecvestru, plus șefii a nu mai puțin 13 comisii de specialitate și popularul președinte de onoare, Gheorghe Munteanu, ultimul primar comunist cu acte al orașului. Din inventarul de șefi, dar și de persoane influente în club, catre tac cu înverșunare, câteva nume rețin atenția: Vasile Ababei, Vasile Balcan, Vasile Pop Silaghi, Mihai Tărâță, Neculai Arsenoaia, Dorin Căpitanu, Valerică Frățilă, Costică Necula, Simion Stâncel, Dan Marian Lospa, Paula Ailincăi. Cine știe, or fi aflat de interesul lui Măricuța pentru cumpărarea terenului și nu vor să ne spună. În federația sportivă se vorbește pe față despre asta, ba și de o perspectivă perfect ne-sportivă a zonei.
Viorel COSMA