Andrei Băluşescu, pietreanul care are supranumele de „cel mai puternic pompier din țară”, mărturisește că la vîrsta când copii sunt întrebați ce vor să se facă când vor fi mari, era tentat să spună mai degrabă că ar vrea să fie preot, deși acum nu-și explică exact de ce. Mai târziu a fost tentat să-şi urmeze tatăl în cariera militară. Primul contact cu meseria pe care o practică acum a fost unul vizual, de mic i-au atras atenţia maşinile şi uniformele cu însemnele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, fără să ştie pe atunci ce înseamnă. La 21 de ani lucrurile au deveni clare pentru el, s-a hotărât să devină pompier, din două motive. Primul, pentru că este meseria ce îi oferă posibilitatea să ajute oamenii în momentele în care au mai mare nevoie şi, al doilea, pentru doza zilnică de adrenalină.
„În nicio meserie nu poți ajuta mai mult oamenii!…”
„Cred că meseria m-a ales pe mine, empatia față de semeni fiind cel mai important sentiment pentru mine! Cred că, în nicio meserie, nu poți ajuta mai mult oamenii aflați în diferite situații de risc.”
Crede cu tărie în ceea ce face și o spune simplu și convigere, fără dea vreun pis senzația că o face ca să epateze. Își ia aproape zilnic doza de adrenalină din misiunile la care participă și, chiar dacă este, uneori, suprasolicitat emoțional, are satisfacția binelui făcut și a competiției continue cu el însuși, din dorința de a deveni mai bun în ceea ce face: „În nicio meserie, nu poți ajuta mai mult oamenii aflați în situații de risc. Voința, curajul, ambiția și determinarea sunt cele mai importante. Ele există în fiecare dintre noi. Și, atât pentru mine, la început, cât și pentru viitorii colegi pe care o să îi avem în familia noastră, avem colegi vechi, cu experiență, care mereu ne ajută să fim din ce în ce mai buni!“.
În ultima misiune grea la care a participat, undeva la Podoleni, determinarea, puterea de concentrare, dar și forța i-au fost din greu încercate. Flăcările cuprinseseră cu violență întreaga clădire și riscau să ajungă în vecinătate, la alte case. Fumul gros le reducea mult vizibilitatea. Andrei a uitat de sine și a intrat, prin foc, în interior, de unde a reușit să scoată, la timp, șase butelii care puteau provoca un dezastru.
Deși este tânăr a adunat deja destule întâmplări bune de povestit nepoților. Așa cum a fost salvarea unei vieți, dintr-un apartament cuprins de vâlvâtaie, la etajul al doilea al unui bloc, în timp ce luptau cu flăcările. El și colegii lui s-au înțeles din priviri. Au realizat că trebuie să acționeze rapid și au reușit să-l scoată, prin foc, viu și nevătămat, salvându-I viaţa. Lupta a durat mai bine de două ore. La final, epuizați și murdari, s-au privit în ochi cu satisfacția binelui împlinit.
Își amintește, cu tristețe, deși pompierii au acţionat ca la carte, despre intervenția din 14 noiembrie anul trecut, de la SJU Neamț, de la ATI: „Una din cele mai dificile intervenții la care am participat. O intervenție de amploare ce a solicitat foarte mult și partea emoțională a fiecărui salvator cât și pe cea fizică. O misiune cu un deznodământ ce a întristat o țară întreagă”.
Colegii din echipa de serviciu sunt pentru el cea de-a doua familie: „Familia pe care o ai 24 de ore, care e acolo să te ajute. Colectivul turei joacă un rol extrem de important în activitatea noastră, colegii fiind cei care sudează echipa și o fac să fie puternică. O echipă pe care te poți baza atât la muncă, cât și când ai nevoie de un sfat, în absolut orice problemă. Dat fiind contextul intervențiilor faptul că poți vorbi cu ei, empatia pe care o au față de tine, te fac să treci mult mai ușor peste lucrurile mai puțin frumoase de care avem parte și acesta este un câștig enorm pentru fiecare. Multe persoane ne apreciază munca și după intervenții ne mulțumesc pentru tot ceea ce am făcut și facem. Este un sentiment plăcut ce te determină să faci această meserie cu pasiune mereu. Una din îndatoririle pe care orice pompier le are este salvarea oamenilor, a animalelor și a bunurilor, limitarea efectelor negative cât și înlăturarea acestora. Cu acest gând pleci la orice intervenție: să faci tot ce îți stă în putință să îl ajuți pe cel aflat la ananghie!”
Şi-a cunoscut soţia pe facebook, tot datorită sportului
Pentru Andrei sportul a fost și este un lucru esențial în viață. A făcut orice sport la care avea acces, sportul l-a disciplinat, la ajutat să se dezvolte atât fizic, dar și ca intelect. Calitățile dobândite ca sportiv în adolescență l-au ajutat mai târziu, când a ajuns pompier, să câștige titlul de cel mai puternic pompier” în 2019. Tot sportul, se poate spune, l-a ajutat să întemeieze o familie, pentru că pasiunea comună pentru mișcare l-a adus alături ce Simona, viitoarea sa soție.
„Eram pe pagina unei prietene, pe Facebook şi am văzut un filmuleţ cu ea făcând crossfit (combinaţie între aerobic, gimnastică şi exerciţii cu greutăţi –n.r.). Şi când am văzut-o mi-am spus: Woww! Nici la noi la sală nu văzusem o fată cu atâta voinţă şi ambiţie! I-am dat o cerere de prietenie, am început să vorbim despre sport şi după aceea ne-am întâlnit faţă în faţă, la sală şi am continuat să facem crossfit împreună”, povesteşte Andrei şi faţa i se luminează.
Anul trecut Andrei şi Simona au spus „Da“ în faţa ofițerului de stare civilă. Pe 28 august vor avea slujba religioasă și nunta, așteptată de peste un, din cauza pandemiei au fost nevoiți să amâne totul.
„Fiecare cuplu are câte ceva ce face relaţia să fie solidă. Eu, prin prisma locului de muncă, sunt mai matur, mai serios, ea vine în completarea mea şi cred că acesta este tot farmecul. Lucrurile acestea vin de la sine, atâta timp cât există, iubire, respect reciproc acestea sunt baza unei relații. Chiar înainte să ne căsătorim am reuşit să cumpărăm o casă, lucrăm la ea, să o amenajăm să fie căminul nostru. Acum, să vină copiii cât mai mulți, iubesc copiii, chiar gemeni să fie! Am două nepoțele şi mă uit cu mare drag la ele, fiecare copil este frumos, este o minune“, spune Andrei.
Soţia este foarte dedicată şi se îngrijorează ori de câte ori Andrei merge într-o intervenţie. Aşa încât şi-au format obiceiul ca el să-i trimită pur şi simplu un mesaj cu “foc“ atunci când pleacă într-o misiune, iar la finalul ei să-i trimită un alt mesaj sau să o sune pentru a o încredinţa că este bine şi că a terminat în siguranţă intervenţia.
Cel mai puternic pompier
Una dintre cele mai mari satisfacții profesionale este participarea, în 2018, la concursul „Cel mai puternic pompier” unde a obținut locul 1, la categoria lui de vârstă, la nivel județean și locul 5 pe țară. În anul următor, după mai mult antrenament, a adus titlul “Cel mai puternic pompier”, la nivel național, la Piatra Neamț, după concursul desfășurat la Alba Iulia. A urmat o altă reușită importantă, de această dată la nivel internațional, în Ungaria, unde s-a clasat pe locul 3.
Andrei are gânduri mari pentru viitor: „Ca fiecare, în carieră doresc să ajung cât mai sus. Dar pentru asta trebuie multă muncă, ambiție și determinare, lucruri la care lucrez, să fiu din ce în ce mai bun. Deocamdată îmi doresc să ocup funcția de Șef tură de serviciu, iar pe viitor, trecerea în corpul ofițerilor”.
Pentru asta încearcă să fie la curent cu tot ce este nou în domeniu. Tehnica de intervenție a avansat mult în ultimii ani. Pompierii militari au în dotare autospeciale pentru incendii, autoscară, container de căutare- salvare, tabără mobilă pentru situații de urgență, tehnologie adaptată pentru fiecare situație în parte și este foarte important să știi cum să le folosești în orice moment pentru îndeplinirea misiunii.
La doar 28 de ani, a văzut multe și-a participat la o multime de misiuni de descarcerare a victimelor unor accidente rutiere. Andrei spune că graba în trafic nu merită: „Un sfat important: toți avem pe cineva drag care ne așteptă acasă și nu merită ca viteza, telefonul, neatenția, orgoliul în diverse situații să ne facă să fim imprudenți față de noi și față de ceilalți participanți la trafic. Cu 10 minute mai mult sau mai puțin tot la destinație ajungem. Nu merită riscurile!” O spune încercând să fie convingător, ca omul care a știe exact ce spune. Iar când vorbele vin de la un om puternic, nu numai datorită fizicului său, merită să meditația la ele.
Angela Croitoru