Sfântul Ioan Iacob de la Neamț

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut pe 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea din fostul județ Dorohoi, într-o familie de țărani foarte credincioși. A primit la botez numele Ilie. A urmat primii ani de școală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) și liceul la Cozmeni-Cernăuți.

În 1932 a intrat în obștea Mănăstirii Neamț. A fost primit cu multă iubire în viața monahală de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și apoi al doilea patriarh al României. Între anii 1934-1935, face serviciul militar la Dorohoi ca infirmier.

Datorită culturii sale, ajunge bibliotecarul Mânăstirii Neamț și profesor de literatură. Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alți doi călugări, spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuți în pustiu, ajunge la Mânăstirea „Sfântul Sava”. În anul 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

Simțind nevoia de a fi mereu cu Dumnezeu, se retrage în pustiul Hozevei împreună cu un ucenic. Aici a dus o viață sacralizată, până când Dumnezeu l-a chemat la El. Avea doar 47 de ani.

Trupul său a fost dezgropat două decenii mai târziu. S-a constatat că trupul nu putrezise, păstrându-se intact. Arhimandritul Amfilohie, starețul mânăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, istorisea: ”Parcă l-am fi pus în mormânt de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse.”

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seamă de poeme, adunate într-o culegere intitulată ”Hrana duhovnicească”, tipărite de ucenicul său, părintele Ioanichie Pârâială.

Sfintele sale moaște se păstrează în paraclisul Sfântul Ștefan de la Mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul.

Pr. Viorel Laiu, director al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, anunță: „Aceste sărbători debutează la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, în curtea căreia se află o frumoasă biserică închinată Sf. Cuvios Ioan Iacob. Ideea construirii acestei biserici la seminar a avut ca un principal argument faptul că sfântul Ioan a fost profesor de limba română la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț așa cum evocă documentele păstrate în arhiva mănăstirii. 5 august, începând cu orele 6.00 se va săvârși slujba Aghiezmei celei Mici, Sf. Maslu și Acatistul Sf. Ioan Iacob.

De la 8.30 se va săvârși Sf. Liturghie care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi”.

Sursă informații: Doxologia.ro

Sursă foto: Doxologia.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *