Experții medicali avertizează de mai multe săptămâni asupra pericolului „valului 4 al pandemiei de coronavirus” și a variantei Delta a COVID-19. Cu toate că autoritățile, atât la nivel local, cât și la nivel național au subliniat importanța vaccinării, statisticile arată că în multe zone, mai ales din mediul rural campania nu a avut rezultatele scontate. La sfârșitul lunii iunie, premierul Florin Cîțu declara deja campania de vaccinare a fi „un succes”, stabilind un obiectiv care, în contextul actual, pare de neatins: peste 10 milioane de români vaccinați până la sfârșitul lunii octombrie. La nivel național, aproape 5 milioane de oameni sunt complet vaccinați, dar situația este mai bună în unele zone decât în altele.
Moldova este zona țării unde procentul de vaccinare este cel mai scăzut, conform statisticilor oficial de pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/, și județul Neamț nu face excepție. În nicio localitate procentul de vaccinare în rândul populației nu trece de 25%, cele mai mari valori fiind întâlnite în municipiile Piatra Neamț (23,34%) și Roman (23,14%). La polul opus stau cinci localități unde procentul celor vaccinați este de sub 5% din populație: Piatra Șoimului (4,57%), Rediu (4,5%), Cândești (3,47%), Dămuc (2,8%), Oniceni (2,76%). 42 de localități au procente de vaccinare de sub 10% iar 36 de localități au vaccinat între 10 și 20% din populație. La nivel județean, media procentului de vaccinare în Neamț este de 10,86%.
Mai multe informații despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 puteți citi aici.
Astăzi, 10 august, un nou caz pozitiv la testarea covid s-a înregistrat în comuna Urecheni, ajungând astfel la o incidență de 1,24 la mia de locuitori, fiind singura localitate din Neamț în „zona galbenă”. Alte două cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în comuna Dochia. Incidența pe localități în Neamț o puteți citi mai jos.
incidenta L 10.08.2021 (1)Vlad B.