Un trist semnal de alarmă vine din orașul de sub Cetate, zona care a dat scriitorii României care au marcat lumea cuvintelor suficient cât să rămână și astăzi în manualele școlare: Creangă, Sadoveanu, Conta. Rămași în conștiința și sufletul românilor, acești trei mari scriitori au fiecare propria legătură de suflet cu zona Târgu Neamț. Un împătimit de istoria orașului a postat recent câteva fotografii care demonstrează că uneori drumul de la admirație la nepăsare este scurt și trist.
„Tăierea Capului …lui Mihail Sadoveanu la Târgu Neamt. Incă o zi neagra pentru oraș!!!. Nu aș fi vrut să am …iar… ocazia să văd incă o oribilitate la adresa culturii petrecută in urbea noastră. După distrugerea monumentului eroilor morți in primul război mondial din Țutuieni in anul 2013,după ruperea recentă a coloanei din piatră sculptată de artistul V.A.Gheorghița amplasata in fața policlinicii ,o altă sculptură a fost distrusă .Bustul scriitorului Mihail Sadoveanu a fost decapitat!!!!Acest bust este depozitat in curtea fostei școli din spatele stadionului.Era unica lucrare care-l reprezenta pe scriitorului Sadoveanu din orașul nostru.A fost creată de un grup de artiști in 1980,fiind sculptată in curtea fostei Case a pionierilor( Clubul copiilor), conduse atunci de profesorul de desen Ioan Munteanu .Șeful echipei de sculptori a fost târgnemțeanul Gheorghe Gheorghiță din cunoscuta familie de artiști locali.Aștept reacția conducerii orașului,a domnilor consilieri,in special profesori( atentie domnilor profesori politicieni!!!!!!!),oameni de cultură ,a preoțimii cu a lor neveste implicate in activităti patriotice,a șefilor fundațiior culturale,a conducerii liceelor,scolilor,muzeului..și a tuturor celor care caută să stea in fruntea comunitătii!!Bustul lui Sadoveanu decapitat il puteti ,,admira” stând lângă o toaletă ecologică dezafectată de culoare albastră și lângă alte deșeuri de ornamente stradale folosite de Paște .Chestia asta mi-a stricat ziua!!!!!!Oare țara asta…are justiție să pedepsească o așa profanare???” – spune Lucian Georgescu în postare.
Reacțiile la imaginile nepăsării n-au întârziat să apară și, firesc, oamenii sunt indignați și revoltați. Potrivit unui alt iubitor de cultură și localnic, situația busturilor datează de pe vremea lucrărilor de modernizare la parcul orașului Târgu Neamț. „Acele busturi au “zacut” in curtea veche la sere, le stiu acolo de cativa ani, erau distruse din momentul in care le-au luat din parcul de la cetate pentru marea modernizare, 3 pavele – 2 borduri, atunci le-au distrus, am vorbit sa le iau eu sa le refac si sa-mi fac in curte ceva interesant dar sunt pe inventar si nu se pot instraina , daca este sa existe vre-un “vinovat” trebuie cautat in momentul cand au fost incarcate si mutate din parc la Cetate. Pacat, decat ceasul vietii din sens la Intim, la care oricum nu se uita nimeni ( soferii trebuie sa fie atenti la cu totul alceva si pietonii au telefoane in buzunar ), administratia putea sa puna acolo busturile, ar fi fost un sens cu totul deosebit sau poate sunt “pastrate” pentru a “orna” sensul din centru la Humulesti??? Intreb si eu…”.
C.I.
Un comentariu
Da” poarta din lemn pe unde se intră în parc nu a văzut-o nimeni? Acolo este sculptat un personaj feminin într-o postură pe care o las specialiștilor să o descrie.
Ori, toată lumea intră în parc prin poarta încadrată de un bărbat!