Administrația publică locală din Neamț demonstrează în ultima perioadă că este un bogat rezervor de dosare penale, care mai de care mai interesante și mai pline de învățăminte. După cazul de la Rediu, când secretarul comunei a întocmit o autorizație și a înmânat-o, nesemnată de către primar, direct beneficiarului, la Dragomirești, o contabilă reușește să plimbe banii comunei din contul primăriei spre folosul personal, deși nu este foarte clar, deocamdată, dacă este singură în acest demers cu iz infracțional. Cum s-a putut ca timp de 4 ani, contabila unui instituții bugetare, să facă viramente fără ca nimeni să o ia la ochi, în valoare de peste 300.000 de lei? A fost nevoie de un control atent al Curții de Conturi ca frauda să fie descoperită. Din interior nimeni nu a sesizat nimic.
*Mecanismul infracțional devoalat de Curtea de Conturi
În puține rânduri (Foto document Curtea de Conturi), Curtea de Conturi Neamț sintetizează o serie întreagă de nereguli, care o au drept protagonistă pe contabila instituției, Mariana Gendăuanu. Lectura raportului face trimitere spre lucruri care nu crezi că se pot întâmpla într-o instituție publică în care fiecare leuț ar trebui controlat și gestionat cu grijă.
Cităm: „Plăți nelegale în sumă de 136.110 lei derulate cu regularitate, în numerar și sub formă de transferuri bancare din contul colector de plată a salariilor deschis de către UATC Dragomirești la Banca Transilvania, beneficiarul fiind însăși persoana din cadrul compartimentului financiar-contabil responsabilă de efectuarea plăților, respectiv doamna consilier superior Gendăuanu Mariana.” Altfel spus, profitând de funcție a transferat o sumă care cu greu poate fi trecută cu vederea în contul propriu și nimeni nu a remarcat asta. Probabil pentru cei din conducerea primăriei suma de peste 1,3 miliarde lei vechi nu reprezenta mare lucru, din moment ce a putut să facă cu regularitate asemenea transferuri.
Cităm din nou: „Plăți nelegale în sumă de 232.904 lei efectuate către Casa de Ajutor reciproc Învățământ Piatra Neamț IFN, sub formă de rețineri salariale pentru achitarea unor împrumuturi contractate sau constituirea de fonduri sociale. Astfel, în intervalul 2018-2020 entitatea supusă verificării a efectuat transferuri către Casa de Ajutor reciproc Învățământ în sumă totală de 289.994, după cum urmează: – în cazul unui număr de 4 persoane, viramentele efectuate la CAR în sumă de 66.935 lei nu au avut, în realitate, la bază rețineri salariale în condițiile în care, conform ștatelor de funcții și deciziilor de încetare, persoanele respective nu aveau calitatea de salariat;- în cazul unui număr de 6 persoane au fost efectuate viramente nelegale (…) în sumă totală de 165.969 lei, în condițiile în care respectivele persoane au încasat salarii nete integrale, neafectate de rețineri”.
Contabila primăriei, concluzia este una singură, a inventat împrumuturi la CAR, a întocmit dosare de împrumut, cu garanți, adeverințe de salariat etc, a obținut împrumuturile, după care a ”reținut” banii pe ștate de plată, obligatoriu și ele măsluite, altfel oamenii și-ar fi dat seama că le apar sume mult mai mari decât ceea ce aveau pe fluturași. Cum este posibil să faci plăți în contul unor foști salariați, din banii primăriei? Orice persoană cu simț de răspundere și cu cunoștințe minime de aritmetică, ar fi sesizat inadvertența. Cum nimeni nu a băgat de seamă, putem vorbi despre incompetență, prostie sau interese comune cu contabila strângătoare.
O altă întrebare care ar trebui să primească un răspuns aterizează în curtea CAR Învățământ. Cum a fost posibil ca o singură persoană să obțină în numele altora o asemenea sumă ca împrumut, sumă echivalentă cu întreg profitul CAR-ului, cu dosare falsificate? Dacă acest lucru s-a întâmplat, acțiunea s-a derulat cu sprijinul larg ( și dezinteresat?) al celor de la CAR. Părtași la acțiunea infracțională a fostei angajate de la Primăria Dragomirești.
Reprezentanții CAR Învățământ din Piatra Neamț au refuzat orice comentariu. Unul dintre cei care a aflat că are împrumut la CAR ne-a declarat, apropo de cum funcționează lucrurile la CAR: „Am stat şi m-am gândit: eu primeam o anumită sumă salariu, pe urmă mai apărea că mai plăteam o altă sumă la CAR. Băi, stai un pic, dar ăsta are salariu atât şi cum plătea? Ratele, în cazul meu erau vreo 1400 de lei. Practic, ea a mers mână în mână cu doamna de la CAR, nu se putea altfel! Ideea este că eu am cerut să nu mai apar cu nimic la ei, la CAR. Eu am fost cândva membru, m-am retras, mi-am retras şi fondul şi am dispărut. Dispărând eu de acolo ea s-a dus şi a vorbit cu doamna aia de acolo, de la CAR Învăţământ…”
Un primar extrem de legist și răbdător
Ion Ioniță este primar la Dragomirești și a avut privilegiul de a fi anunțat de cei de la Curtea de Conturi despre activitatea contabilei Mariana Gendăuanu. Reacția sa este demnă de un primar responsabil și temător față de lege: „Primul lucru pe care l-am făcut, acum trei luni, a fost să anunţ Poliţia Economică, am făcut sesizare în scris imediat. Am avut o discuţie cu doamna Gendăuanu, de faţă cu doamnele de la audit şi ea şi-a asumat vina, a recunoscut că este vinovată. Nu am avut cum să-i desfac contractul de muncă, ea fiind funcţionar public, aveam nevoie de o hotărâre judecătorească pentru asta. În iulie şi-a depus demisia şi i-am acceptat-o imediat“, declară primarul Ion Ioniţă, cu un aer de neputinţă. Trebuie remarcat că a spus toate acestea ca un om care crede în cuvântul său.
Rezultă că timp de 3 luni o persoană care a delapidat banii comunității a continuat să fie contabilă la primărie, cu voia primarului, care aștepta o hotărâre judecătorească pentru asta! Care primar nu a avut nici o problemă în a lucra cu cineva care a furat din banii primăriei, pentru că, în viziunea lui, un funcționar public este deasupra acesteia. Pentru el este grav că „este faptul că populaţia comunei arată cu degetul spre noi, că noi suntem vinovaţi”! Ceea ce este adevărat în foarte mare măsură, dacă ne gândim la faptul că primăria, din punct de vedere financiar, a fost un fel de sat fără câini, în care banii pentru care primarul răspunde, au fost lăsați la îndemâna unei singure persoane, care „a afectat imaginea instituţiei şi imaginea mea, bineînţeles neavând nicio vină, pentru că erau treburi de contabilitate, sperăm să se rezolve cât mai repede acest caz. (…)”. Pe undeva, o și regretă: „Pe data de 5 august contabila trebuia să facă nişte raportări la trezorerie pentru achitarea facturilor restante la utilităţi şi alte plăţi, dar acum avem conturile blocate până ducem documentaţia, pentru câteva zile. Nu am plătit nici salariile”. Despre grija de a căuta un înlocuitor, nici o vorbă…
Colegi de primărie și colaboratori despre faptele contabilei
La prima mână, colegii din primărie se arată şocaţi de faptele Marianei Gendăuanu, pe care mulţi dintre ei o considerau „o foarte bună profesionistă, licenţiată în fizică-chimie şi economie, pe punctul de a-şi lua licenţa în drept (!!!) şi o bună şi îndatoritoare colegă, atentă la problemele tuturor”. Dincolo de asta rămân faptele și cum le-a recepționat fiecare.
Un coleg casier: „Nu ştiu cum a putut face acest lucru. Din punctul meu de vedere, lucrând într-o instituţie, toţi avem acces la anumite documente şi la unele date confidenţiale chiar. Primul împrumut s-ar părea că l-a făcut în 2016, după cum spun cei de la Curtea de Conturi. În 2016 dânsa era secretarul primăriei, pentru o perioadă de timp, până a venit actualul secretar, domnul Duţu. Dar, oricum ea avea toate datele noastre şi CNP-ul şi copii după buletine şi tot. Eu am specimen de semnătură la trezorerie la care ea avea acces. Poate dacă nu veneau doamnele de la Curtea de Conturi nu se ştia nici astăzi şi rămânea aşa. Ceea ce mă doare cel mai mult pe mine în acest moment este că, te duci la trezorerie, unde te ştie lumea de ani de zile, toate fetele de acolo mă ştiu şi te întreabă: Ce e la Dragomireşti? Problema de imagine este cea mai gravă. Nici nu-mi vine să mai vin la servici. Ştiţi cum, oricum oamenii privesc aşa cum privesc bugetarii. Acum ce zic? Hoţii de la primărie! Ce ne doare cel mai tare este cum ne etichetează lumea, hoţii de la Dragomireşti (…)..
Administratorul public Lucian Aprofirei: „Problema aceasta afectează pe toată lumea din primărie, şi ca imagine şi ca funcţionalitate, suntem în momentul acesta într-un impas, avem conturile blocate. Încercăm să-l depăşim, nu cred că este singura care a făcut lucrul acesta. Strângem rândurile şi găsim soluţii. Problema cea mai gravă rămâne prejudiciul, cei abilitaţi trebuie să vadă ce măsuri dispun pentru recuperarea prejudiciului. Bineînţeles, prin asociere, oamenii zic: Hoţii, bandiţii! Ce s-a întâmplat la primărie? Ei, înseamnă că împreună aţi făcut totul! Ceea ce nu-i deloc adevărat, pentru că până şi Curtea de Conturi a găsit un firişor de care s-a agăţat şi a ajuns la fondul problemei. Nu a fost ceva la vedere”.
Un pensionar, fost colaborator al primăriei, prieten al contabilei, unul din cei în numele cărora a făcut împrumut: „Probabil că au fost câteva momente de inconştienţă (timp de 2 -4 ani n.r.). Cunoscând valoarea ei intelectuală, profesională nu-mi pot explica decât printr-o rătăcire mintală…nu pot defini. Un om care este cu mâna pe finanţe, pe legi, care ştie dacă calcă un pic strâmb cam ce se întîmplă şi, dacă mai iei în consideraţie şi proverbul românesc cu ulciorul care nu poate merge de mai multe ori la apă, înseamnă că numai o rătăcire…Le-am spus şi anchetatorilor. Eu cunoscând-o pe această doamnă, m-am înţeles cu ea ca şi o soră, de când am venit aici. Ea cadru didactic, profesoară de fizică-chimie, apoi a intrat în contabilitate, sora ei profesoară de istorie, ne cunoaştem foarte bine. Am rămas blocat şi încă sunt blocat! Eu nu am curajul să o sun şi să o întreb ce e cu ea, de ce a făcut ce a făcut! Este prea mare şocul, nu pentru mine, pentru ea! Ea a fost sigură că poate achita aşa şi nu se va descoperi! Dacă achita ratele pentru tot împrumutul, probabil că nu se ştia în veci ce a făcut!“.
În loc de concluzie: Este greu de crezut că o persoană a putut face o asemenea pagubă într-o primărie săracă. Că nimeni nu a observat că sume mari de bani mergeau într-o direcție suspectă. Ștatele de plată trebuiau semnate de primar sau înlocuitorul său de drept, viramentele în bancă la fel. La CAR Învățământ nu puteau fi aprobate împrumuturi de o asemenea valoare, fără ca persoanele în numele cărora era făcut împrumutul să ajungă la ghișeu, dacă nu exista o complicitate directă. Lucruri pe care ancheta în derulare trebuie să le lămurească foarte clar și să verifice dacă nu cumva s-au întâmplat fapte asemănătoare și în perioada dinainte, când Mariana Gendăuanu a ocupat pentru un timp și postul de secretar.
Angela Croitoru