Profesorul Alexandru Mironov se pregătește de reîntâlnirea cu pietrenii, vineri, 24 septembrie, cu ocazia Sci+Fi Fest organizat în cadrul Târgului de Carte Libris. Este recunoscut ca simbol al consolidării fenomenului SF, sub genericul de literatură de anticipație, acceptat de regimul comunist. Așa cum scriam într-un text din 9 noiembrie 2019, dedicat împlinirii a 30 de ani de când, la Piatra-Neamț, trăiam împreună, alături de oameni dragi – pe unde radio și TV oficial interzise – căderea Zidului Berlinului, domnul profesor de matematică a reușit în negrii ani ’80 ai secolului trecut să facă din Almanahul Anticipația o adevărată carte de căpătâi a spiritului liber, instruit, de calitate. Cenaclurile de profil din țară, în special din centrele universitare, întreceau prin conținut multe dintre formele de dizidență seducătoare, în realitate programate, dirijate pe termen scurt. Viitorul anticipat în fandom provoca și trăia o libertate aparent nefirească.
La Piatra-Neamț, activa în acei ani un club/cenaclu SF influent, Sigma, fondat și animat de inginerul electroenergetician Dan Popescu. Licențiat în 1980 al Energeticii de la Electrotehnica din Iași, cea cu Republica Codrescu din Copou, prinzând din prima repartiție la Sucursala Hidrocentrale Bistrița de astăzi, absolventul Liceului Petru Rareș (promoția 1974) este bun pensionar cu acte de la 1 octombrie 2020.
În continuare, o mărturisire festivă din partea sa:
Biți de istorie
Începuturile Clubului Sigma
În 1982, inginer stagiar, duceam dorul atmosferei din Iași, orașul studenției mele: cărțile, prietenii, spectacolele, alergătura… În ultimul an de facultate, îl cunoscusem pe Dan Merișca, un tip inimos, student la Electro(Tehnică) și participasem și la câteva ședințe ale cenaclului de anticipație de la Casa Studenților, Quasar. Eram la curent cu aparițiile editoriale, eram abonat la Revista Știință și Tehnică și aveam și o micuță colecția de CPSF-uri (*), peste 100, așa că, după câteva convorbiri telefonice cu Dan, prin luna mai, am început să plănuiesc un cenaclu în Piatra Neamț.
În 26 iunie 1982, Dan îmi scria: << Bun venit în fandom și bun re-venit la ”Quasar”… Între timp am reușit, pe lîngă demararea buletinului național ”SF Contact” și editarea primului număr al fanzinului nostru ”Fantastic magazin” >>.
Un buletin național de 16 pagini și un fanzin de 180 de pagini A4 erau ceva extraordinar în condițiile acelor ani de control acerb din partea organelor de partid – chiar și pentru un centru universitar – plus că sursele de informare erau de-a dreptul firave: articole când și când în revista Știință și Tehnică, o emisiune radiofonică de jumătate de oră pe săptămână, câte ceva în reviste culturale județene, reviste și cărți care încăpeau într-o geantă.
Revista Știință și Tehnică publica nu tocmai regulat povestiri scurte și articole informative. Un prim articol semnat de Alexandru Mironov, apărut în nr. 6/1980, a fost urmat de alte câteva, iar în nr. 8 din 1981, dl. Mironov a realizat pe 2 pagini (!), prima rubrică Anticipații.
Radio-Biblioteca SF realizată de Dan Ursuleanu în fiecare miercuri, la ora 11:30, la Radio București 3 (emisie pe unde ultrascurte) prezenta interviuri, cărți, știri, lecturi, teatru radiofonic.
Cu sprijinul unui sufletist bine cunoscut pe aici, Cristian Grețcu, lista de cluburi/ cenacluri din Quark-ul nr. 6 (decembrie 1982) a inclus și Sigma din Piatra Neamț, găzduit de Casa de Cultura a Sindicatelor la Biblioteca tehnică.
Quark a fost un supliment al buletinului național SF Contact, care, spre deosebire de publicația ”gazdă”, a avut peste 40 de apariții. Quark-ul era imprimat prin litografiere pe o filă ceva mai mare de A4, față-verso și alb-negru, matrița fiind realizată prin colaj de texte dactilografiate, imagini decupate și mai rar, desene ad hoc. În acei ani, mașinile de scris erau raportate/ înregistrate la miliție, erau ”păzite” să nu fie utilizate în scopuri subversive și cine avea (acces la) așa ceva era ”cineva”. Subliniez aceste elemente tehnice pentru cei care au crescut cu tableta sau personal-computerul acasă.
Quark-ul a fost foarte important și util coagulării fandomiale: existau 25 de cenacluri, se discuta de participarea la EuroCon, de mai buna organizare a consfătuirii anuale a cenaclurilor de anticipație, de noi ”gurande” (tabere pe modelul celei de la Guranda, jud. Botoșani, organizată de Cenaclul Selenarii în 1981), apariții editoriale, schimburi de cărți etc.
În vara lui 1982 a apărut primul număr din Almanahul Anticipația – redactor coordonator Alexandru Mironov – și estimez că erau cam 350 de fani activi ”încercând să întrezărească cum anume va arăta viitorul”, după cum scria Ioan Albescu în introducerea la Ancheta SF.
În noiembrie participam la RomCon-ul de la Sibiu, ocazie cu care am dat mâna cu Adrian Rogoz și Romulus Bărbulescu, scriitori bine cunoscuți fanilor și bineinteles, cu dl. Mironov.
În ianuarie 1983 vizionam filmul Călăuza în sala mica de la Cozla, cinematograful nou din Dărmănești, sală umplută lejer de mebrii clubului), discutam despre CNI-uri (Cazuri Neelucidate Încă) și OZN-euri (Obiecte Zburătoare Neidentificate), iar în februarie ne-am mutat la Clubul Tineretului (UTC-ist).
Mutarea la Clubul Tineretului a fost de bun augur pentru ca am reușit buna desfașurare a primei ediții a Zilelor Sigma. Sub numele oficial de simpozion cu tema ”Omul de tip nou în literatra de anticipație tehnico-știintifică” a fost o întîlnire de prieteni și de fani ai literaturii SF (19-20.11.1983), printre invitați fiind Alexandru Mironov, Alexandru Ungureanu din Bacău, George Ceaușu și Dan Merișca de la Iași.
(În foto alaturată puteți descoperi textul prezentării realizate de dl. Mironov pentru emisiunea ”Radio-Biblioteca SF” de la Radio Romania 3, realizată de regretatul Dan Ursuleanu.
(*) CPSF – Colecția de Povestiri Știintifico-Fantasice a fost un periodic de literatură pentru tineret editat de Revista Știință și Tehnică. Prima serie (466 de numere) a apărut între octombrie 1955 și aprilie 1974.
Dactilograma prezentării semnate de Alexandru Mironov, păstrată în arhiva personală a inginerului Dan Popescu, are valoare de licitație:
O întîlnire originală
Funcționează, la Clubul Tineretului din Piatra Neamț, un cenaclu de natură mai specială, ”SIGMA”, grupare a iubitorilor literaturii de anticipație tehnico-științifică.
Conduși de tânărul inginer Dan Popescu, încurajați în acțiuni de către secția Propagandă a Comitetului Județean U.T.C. Neamț și de conducerea Clubului Tineretului, cenacliștii de la ”Sigma” sînt în marea lor majoritate elevi și ingineri. Ei citesc, scriu și traduc în acest gen literar atât de iubit de tineri: ”science-fiction”-ul.
Adrian Dobrin (recent premiat de revista Argeș pentru povestirea ”Solommo”), Oana Durican, Liviu Butacu, criticul literar Lucian Strochi au fost citiți la Radiobiblioteca de anticipație (programul 3) și au fost publicați în diferite reviste.
Recent, membrii ”Sigmei” au avut ca invitați pe colegii din Iași (cenaclul ”Quasar”), Bacău (cenaclul ”Clepsidra”) și Roman (cenaclul ”Mircea Eliade”), realizându-se un cenaclu al cenaclurilor.
Aflându-mă printre invitații la această manifestare, trebuie să remarc că amatorii de anticipații tehnico-științifice din Moldova au, categoric, talent. Ei au citit texte foarte bune, oricând publicabile în orice revistă românească. Și-au apreciat critic lucrările, cu maturitate, dovedind cultură literară dar și științifică.
Optimiști, entuziaști, inteligenți, curioși, fanii literaturii de anticipație din Moldova se anunță, în literatura noastră științifico-fantastică, drept potențiali creatori, capabili să împingă înainte acest gen literar atât de popular, mai ales în rândurile celor șase milioane de elevi și studenți ai României de azi.
Ziua de dincolo de mâine pe planeta favorită, o temă preferată de profesorul Mironov în conferințe și discursurile aplicate, se croia, se anticipa de pe atunci. Șarmul său unic și cultura generală zdrobitoare sunt dublate de o modestie și o generozitate rar întâlnite la neamul nostru.
9 noiembrie 1989 a picat într-o zi de joi. Teoria incidenței funcționa din plin. Joi oamenii sunt goi. Rima e dintr-o poezioară care mai spune că „Marți oameni sunt sparți, miercuri oamenii sunt cercuri”, ceea ce a devenit titlul dat de traducătorul Ion Doru Brana unei unei proze SF fundamentale („The Sliced-Crosswise Only-On-Tuesday World”), aparținând lui Philip Jose Farmer și oferită românilor în Almanahul Anticipația 1984. Data nașterii lui Farmer este 26 ianuarie 1918. Poate sună cunoscută. (Viorel COSMA)