Pas cu pas, terenul pe care se află Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu” îşi urmează drumul stabilit spre trecerea, prin licitaţie, în proprietatea altcuiva decât municipiul Piatra-Neamţ. Întrucât emoţia publică şi indignarea au bătut în retragere, iar despre responsabilitate politico-administrativă şi declaraţii războinice inutile nu are rost să discutăm, am găsit de cuviinţă să reconstituim, atât cât ne stă în putinţă, câteva pagini uitate sau ignorate despre operaţiunile derulate în bază, după Revoluţie. Nu rezolvă problema, dar ajută pe oricine vrea să înţeleagă cum nişte unii, nişte suboameni, şi-au bătut şi îşi bat joc de oraş, dar mai ales de animalul suprem, calul.
Arătam în episodului precedent că asocierea dintre municipiul Piatra-Neamţ, SC ALCORADU SRL şi Clubul Sportiv Ecvestru, aprobată prin HCL pe 29 martie 2006, nu a fost certificată prin contract de asociere anexat hotărârii. Avea să fie semnat abia pe 28 septembrie, după cel puţin dubioasa „completare” din iulie, prin act adiţional, a bunurilor din Baza Hipică dobândite de ALCORADU pe 6 ianuarie 2004 via administratorul judiciar al ulterior lichidatei SC Girostar SA (anterior IAS Girov).
Atât în HCL (foto 1), cât şi în contract (foto 2) scrie că asociaţia, în vederea realizării obiectivului convenit, va fi condusă „de un Consiliu de Conducere format din trei membri, câte unul desemnat de fiecare asociat”.
Foto 1
Contractul nu a fost respectat de niciuna din părţile prea-cinstite şi prea-devotate oraşului şi sportului călare. Din septembrie 2006 până pe 1 aprilie 2008, asocierea nu a avut conducere. În termenii art. 6 din contract, acesta trebuia să fie deja reziliat, numai că în culpă erau toate părţile. Acolo scrie că în cazul în care „una dintre părţi nu-şi exercită în mod corespunzător obligaţiile ce-i revin, cealaltă parte poate rezilia unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la data constatării”. Neavând cine să constate, evident, nu s-a reziliat nimic. S-a mers pe blat ca-n fotbal, doar primar era însuşi Pinalti. Omul cu avizele din legalitate în acte administrative ale oraşului, decorativul secretar Vasile Vişan, n-a văzut nimic.
Pe 1 aprilie se ţine prima şedinţă cu reprezentanţii Marin Bordei (primărie), Costache Lupu (clubul sportiv) şi Marius Lupu (ALCORADU). Asocierea este botezată Asociaţia Baza Hipică. Consiliul urma să se întâlnească cel puţin lunar, iar Lupu senior asigura preşedinţia pentru aprilie, mai şi iunie 2008. Cu aceeaşi dată apare şi o adresă cu numărul 1, prin care conducerea asocierii propune Consiliului Local extinderea şi cu alţi membri. O întrebare legitimă nu a primit răspuns de atunci până azi: dacă nu trebuia inclus în asociere cineva anume, în regim de urgenţă, mai făceau ei consiliul de conducere? Urgenţă a fost fără îndoială. Ca dovadă, extinderea „şi cu alţi membri” e iute aprobată, pe 10 aprilie, prin HCL nr. 255 (foto 3).
La vrăjeală, fără nicio o completare a hotărârii iniţiale din 2006 (!), la art. 2 scrie că pentru fiecare nou membru conducerea asocierii va prezenta în prealabil administraţiei locale „criteriile de participare la asociere, prin care să se stabilească drepturile şi obligaţiile”. Posibilitatea de extindere a asocierii nu era prevăzută nicăieri. În contract, generic, se menţiona modificarea prin act adiţional, cu acordul Consiliului Local, dar contractul oricum nu era anexă la hotărâre. Cronologic, prima menţiune despre extindere, sau cooptarea de noi asociaţi apare în procesul verbal încheiat de Bordei şi cei doi Lupu pe 1 aprilie. Se zicea că e în scopul „eficientizării şi îmbunătăţirii activităţii”.
Orice pietrean normal la cap s-ar fi gândit la atragerea vreunei firme de prestigiu. De-a lungul anilor, călăria a avut prieteni serioşi, devotaţi. Când colo, descoperim un SRL obscur, care nu avea cum să apară din senin. Într-un alt proces-verbal, încheiat pe 19 mai 2008 de aceeaşi tripletă operativă, se consemnează analiza şi aprobarea solicitării primite de la GESSICA SRL Piatra-Neamţ. S-a concretizat fizic în terasa dintre copacii de la intrarea în bază, din faţa cabanei de protocol, plus nişte căsuţe de lemn, tip camping. Scandalurile şi răfuielile cu strigături ce-au urmat reprezintă un capitol distinct al combinaţiilor făcute în numele cailor.
De reţinut, ne aflam în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 1 iunie 2008. Miza lor uriaşă e gata uitată, astăzi. Gheorghe Ştefan a câştigat al doilea mandat de primar cu un procent zdrobitor (79,36%), din primul tur, la o participare la vot de 46.950 alegători (45.729 voturi valabil exprimate). L-au urmat Răzvan Bobeanu (PSD), Mihai Lăcătuşu (PNL) şi Iosif Balint (PRM). Pentru PDL Neamţ era vitală şi câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean, aproape cu orice preţ, de către Vasile Pruteanu. Contracandidaţii principali – Ioan Munteanu (PSD), Şerban Strătilă (PNL) şi Dumitru Badea (PRM) – nu erau de umplutură. A câştigat Pruteanu.
La Bicaz juca un rol interesant, ca un preambul la „Ăsta mi-i calul, asta mi-i crucea!” de la parlamentarele din acelaşi an, însuşi Costache Lupu. „Preşedintele cailor” a candidat pentru primar din partea Partidului Noua Generaţie-Creştin Democrat. A ieşit al doilea, după finala din turul 2 cu Constantin Catrinoiu (PDL). Compoziţia Consiliului Local era interesantă: PDL – 6 consilieri, PNG-CD – 4, PSD şi PC – câte 2, PNL -1.
Despre nemulţumirile şi supărările reale ale lui Pinalti, din campanie, la adresa lui Lupu, puţini sunt dispuşi să îşi aducă aminte, darămite să comenteze.
Ziua de 22 iulie, după constituirea noilor autorităţi ale administraţiei publice locale, aduce un raport de specialitate, semnat de Violeta Ciurlea de la Serviciul administrare a patrimoniului din primăria pietreană. Se propune rezilierea contractului de asociere cu ALCORADU şi Clubul Sportiv Ecvestru, în termen de 30 de zile de la notificarea părţilor în culpă. Plus predarea autoturismului pus la dispoziţie separat de contract. Motivul invocat este neîndeplinirea „obligaţiei de executare a unor noi amenajări, modernizări şi dotări ale Bazei Hipice” (foto 4). În aprilie, când îmbrăţişau extinderea asocierii, nu li se arătase nimic neconform. Deloc de neluat în seamă – ca să priceapă orice om de bine ce înseamnă „neconformitatea” locală – este că între 5 şi 8 iunie baza noastră găzduise o etapă de Cupă Mondială la sărituri peste obstacole!
Nota de fundamentare, semnată în aceeaşi zi de cineva „pentru primar” (probabil viceprimarul Mihaela Stoica), reia ad-literam motivul din notă. Cu operativitate, pe 25 e votată hotărârea de consiliu. În august, pe 15, pleacă notificarea de reziliere către clubul sportiv. ALCORADU este somată să se prezinte la primărie, în termen de maxim 30 de zile după reziliere, în vederea reglementării regimului juridic al terenului pe care, se ştie, aveau oarece bunuri. S-a ajuns în instanţa de judecată, în cele din urmă.
Era începutul unei odisei despre care s-au scris, s-au spus multe şi degeaba. O odisee care a trecut şi printr-o tentativă eşuată de executare a terenului din partea Fiscului, după ce îmbogăţise patrimonial o societate publică locală. Ce am publicat şi punctat în aceste episoade – accentuând pe actele oficiale dubioase făcute în pură bătaie de joc – completează începuturile nesfârşitelor manevre prin care terenul Bazei Hipice s-a plimbat până a ajuns la vânzare pe faţă, dacă nu cumva e o mască nouă. Bănuiala e întărită de cerbicia cu care Perla Invest (netulburată, fără vreo reţinere, fără teamă) sfidează şi ascunde în mod ilegal acte publice importante. Primarul Carabelea e pe altă lungime de undă, la fel ca două concitadine ce reprezintă oraşul proprietar la firma cu Telegoală. Florentina Moise Luca e de la PSD, Alina Tatomir de la PMP. Actuala combinaţie a Uniunii Judeţene a Cooperativelor Politice, pusă în operă la CJ Neamţ, unde pemepistul Dragoş Chitic (primar şi viceprimar în momente-cheie) e reazăm de nădejde pentru Ionel Arsene, e comparabilă cu o carte deschisă. Deschisă, desigur, spre diverse.
Viorel COSMA
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.